CDR.cz - Vybráno z IT

Nový tablet Amplify pro americké školáky, moderní výuka na scéně

Amplify Tablet - úvodní foto
Společnost News Corporation, známá jako vydavatel zpravodajských novin (například Fox News), se vydává mezi americké školáky a studenty se svým novým tabletem Amplify, který se snaží modernizovat dosavadní styl výuky na školách.

V mnoha českých základních školách, a to i v menších městech či vesnicích, se už můžeme setkat s nově instalovanými projektory včetně "dotykových" tabulí. Ty jsou samozřejmě propojeny s počítačem vyučijícího a mnohdy tak výuku usnadní a dodají jí trochu jinou formu, než na jakou jsme byli my starší na školách zvyklí. Americká společnost News Corporation chce jít ale ještě dál a zacílit přímo na studenty. A kvůli tomu uvádí desetipalcový tablet určený právě žákům základních či středních škol. Na tabletu běží operační systém Android 4.2, jeho uživatelské prostředí je ale upraveno speciálně pro výuku, stejně tak i obsažený software, mezi který patří například různé vzdělávací hry. Tělo tabletu pak tvoří barevný plast.

K tabletům bude dostupný rovněž i software pro učitele. Ti pak budou moci sledovat činnost každého žáka, blokovat některé aplikace a také zasílat podklady pro výuku přímo do studentských tabletů.

Amplify Tablet - pouziti

Výrobcem tohoto zařízení je sice světoznámý ASUS, vydavatelství News Corp. ho ale vydává pod svým jménem Amplify Tablet. Ten je osazen již výše zmiňovaným desetipalcovým IPS displejem a čtyřjádrovým procesorem nVidia Tegra 3. Jeho součástí je fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů a baterie, jejíž kapacitu sice neznáme, má ale nabídnout výdrž až 8,5 hodiny. Ostatní parametry, jako je velikost operační paměti nebo interního úložiště, bohužel známy nejsou. Na spodním okraji má pak tablet dokovací konektor a k dispozici k němu bude jak externí klávesnice či baterie, tak i jiné příslušenství.

Základní verze tabletu bude podporovat bezdrátové WiFi připojení. Ovšem v případě, že by některý ze studentů neměl možnost se doma k WiFi připojit, bude se vyrábět i dražší varianta tabletu s podporou LTE sítě.

Americké školy, které nemají dostatečné finanční prostředky pro nákup těchto tabletů, pak mohou požádat o granty. Otázkou ale je, jak to s placením nakonec bude, stejně tak jako s dostatečným vyškolením účitelů ve školách. Ještě větší otázku pak představuje to, zda-li takovéto novodobé možnosti opravdu usnadní studentům výuku, nebo je naopak spíše rozptýlí. Rozhodně je to ale zajímavá úkázka cesty pro modernizaci školství a přiučit by se tak mohly i ostatní země.

Cena základní varianty Amplify tabletu s WiFi činí 299 amerických dolarů, zhruba 5 700 Kč. Dražší model s podporou LTE pak vyjde na 349 dolarů, v přepočtu asi 7 700 Kč. Do prodeje v USA se tento tablet pro školáky dostane v červnu tohoto roku, čili s přípravou na školní rok 2013 – 2014.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový tablet Amplify pro americké školáky, moderní výuka na scéně

Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 23:48 | Nick | "...se svým novým tabletem Amplify, který se...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 15:09 | Damel | Stát je jen jiná forma trhu. Místo aby jste si...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 09:26 | HEC | Ale prdlajs - jediné o co tu jde je aby si nějaká...

Zobrazit diskusi