CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Android 6.0 Marshmallow už běží na 7,5 % zařízení, blíží se Android N

Pan je marketak od Googlu? Protoze ja kdyz se podivam na tu tabulku, tak je Marsmallow na uplnym hovnu zarizeni a Kitkat stale dominuje.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Největší podíl má přeci jen Lollipop, jen je to rozdělené mezi 5.0 a 5.1. KitKat ale běží skoro na třetině zařízení, o tom žádná. Tady šlo o to, že ve srovnání s minulostí ten update dostalo přece jen dost přístrojů – 7,5 % není pro pár měsíců starý Android zrovna špatné číslo, tady byla klasika čekat rok nebo se nikdy nedočkat.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to tak je, ale tak trochu se vkrada otazka, zda to neni take trochu nahoda. Preci jen pomalu konci obdobi levnych "cinskych" Androidu, at uz primo cinsky balast nebo treba Prestigio a ti lide jsou nuceni z duvodu hardwarovych zavad starych founu upgradovat a prirozene kupuji Lollipop 5.1 a Marshmallow. Takze podil tehlech dvou vyrostl trochu vic nez v predeslych verzich, ale nemyslim, ze se to bude opakovat.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

"během prvního květnového týdne přistoupily na Google Obchod Play"

Hmm, podle mně to jsou čísla záměrně zkreslená. Kolik zařízení se prodává s Android 6.0? Hmm? Já to řeknu, skoro nula nula nic. Velký hráči se teprve připravují na upgrade, ale to jen s tou vyšší třídou.
Všechny střední třídy a níže jsou většinou neaktualizované do konce života.
K tomu ještě obrovská kupa zhnojených telefonů z Číny a je to tu.

Dokud lidi nebudou při koupi telefonu koukat i na sw support, tak se asi nic nezmění. Ze všech těch tun firem má sw support asi jen :
1) Google - Nexus (a to i on měl světlé výjimky u některého hw, kde zahodil support dřív, než je zdrávo)
2) Xiaomi
3) Microsoft s jeho WinPhone (a opět, má ks. v oběhu, u kterých sw support zahodil - nepůjde teď třeba upgrade na win10 ze všech telefonů s win8 - kolega si jeden takový koupil před půl rokem, smutný)
http://www.theverge.com/2016/3/20/11271306/microsoft-windows-10-mobile-u...
4) Blackberry

Velký hráči jako Samsung, HTC, LG, Sony apod. produkují tunu mobilních zařízení, update dodávají jen do těch nejvyšších řad (ve světlých chvilkách i do středních), ale to se jedná o update typu "jednou za rok stačí" a né víc, jak 3 roky. Třeba teď, Sony Z1, kupovaná před 2r a něco. Hw to má stále dobrý, ale tím to končí, Android 6 už nedostane. Nejvyšší třída Sony, jejíž sw support končí po dvou letech.
U nás ve firmě se telefony třeba používají až do doby, než se rozbije, nebo než si začne uživatel stěžovat na pomalost. Sám jsem měl HTC Desire Z 4 roky. Mít u nás 3r telefon je běžné.

To je prostě konec, lidi mají v dnešní době snad více citlivých informací v telefonu, než v PC. Nebál bych se tvrdit, že 85% android zařízení má nějakou známou bezpečnostní chybu.

Zdar Max

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Pro veškeré populární Android telefony, které mají HW v poho, ale výrobce kašle na SW -> snadné řešení jménem Cyanogenmod. Když kupuji nový telefon, výbírám, aby měl alespoň základní podporu pro CM (což většina populárních telefonu má). Když už nový telefon koupím, automaticky mažu balast systém od výrobce (zkoušel jsem LG, Samsung i stock Google na Nexu) a dávám CM, navíc se vyhnu migraci veškerých appek a dat v budoucnu, kdy skončí offiko updaty od výrobce.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pěkný, osobně jsem si prošel rootnutím a nahráním CM, popř. nějaké romky z xda už u nemálo telefonů a tabletů. Buď po mně lidi chtěli novější verzi Androida, nebo se chtěli zbavit vestavěného balastu od výrobce a operátora.
Jenomže o tom ten můj příspěvek není. Tady jde o globální měřítko, né o pár lidí, co je schopno si to ošetřit vlastní silou.
Zdar Max

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

To souhlasím, i když existuje pro spoustu modelů relativně jednoduchý CM Installer, tak to není tak easy jako offiko update od výrobce. Ale můžeme být rádi, že tu ta "jiná" možnost je a starý (ale přesto dostačující) HW můžeme dále používat i z hlediska oprav bezpečnostních problémů u starších verzí Androidu.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, jak píšete, ale jistý pokrok tady přece jen vidím. V minulosti výrobci prostě nedávali téměř žádné nové verze systému. Dnes vidíme u té vyšší i trochu střední třídy alespoň snahu dávat následující dva roky aktualizaci na vyšší verzi.

Jinak mi to nepřijde nějak moc zkreslené, přece jen na Play Store přistupují všechna zařízení pro každou aktualizaci aplikace. Marshmallow mají dnes všechny Nexusy a co vím, tak i Samsung už pár měsíců tlačí update na poslední řady Galaxy S. A očividně to asi nejsou jediné příklady, 7,5% podíl je už docela široký.

Osobně nevím, jak je to s bezpečnostními riziky u starších verzí, myslím, že i Lollipop pořád dostává mikroupdaty, není to snad tak, že by systém zůstal "tak jak je".

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Zkreslená je, protože jde o pár dní z května. To není vůbec vypovídající. Vypovídající by byla stat z delšího časového úseku, třeba leden až květen.
Google by měl rozpoznat konkrétní hw telefonu, takže by měl vědět, které telefony si upgradem prošly, tudíž by tam nebyly 2x a víckrát. Taková stat by byla mnohem více vypovídající. Té zveřejněné tedy ani trochu nevěřím.

Pokud jde o mikroupdaty, tak abych pravdu řekl, vím, že měly přijít s 5.0, ale tuto verzi má stále minorita lidí. Další věcí je, že mikroupdaty ti nepořeší díry v kernelu. To musí jedině výrobce.

Jinak už jsem měl v ruce telefon, který byl zavirovaný a přežil bez problémů reset do továrního nastavení včetně wipe. A nejsem sám, kamarád měl v ruce něco podobného. Nejsou to hypotetické obavy, ale reálný stav :(.

Zdar Max

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Vir muze obnovu tovarniho nastaveni prezit jen tak, ze se nahraje do systemu, takze musi ziskat prava root a co vim, tak toto je mozne pouze u deraveho Lenova, Prestigia a nejakeho cinskeho balastu, jehoz jmeno si uz nepamatuju. Zadny jiny vyrobce se zasadni chybou v systemu, ktera by umoznovala ziskani prav root bez zasahu uzivatele, podle vsech dostupnych informaci neexistuje.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jde sice o pár dní z května, ale běžný Androidí telefon na Play Store přistupuje několikrát denně. Na telefonu s 50 aplikacemi (vč. systémových) řeším klidně 5 aktualizací denně. Vše se na Wi-Fi děje automaticky, v podstatě tak stačí být na Wi-Fi, a přístupujete k Play Storu každý den.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

A to si právě nemyslím. Každý nemá datový tarif, každý není stále připojen na wifi, každý nemá zapnuté všechny kontroly nových verzí a bůh ví čeho (vesměs většina lidí po mně chce, abych jim automatické aktualizace a kontroly verzí programů v google play vypínal), každý nemá gmail účet v Android telefonu (fakt takoví lidi existují). Pak tu máme Čínu, kde jsou známy problémy s komunikací s google servery, která dost často nejde.
Nevím, těch pár dní je podle mně prostě málo a ta statistika musí být značně zkreslená.
Zdar Max

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za nezmysel? Bez google uctu ten telefon ani nezapnete, max. na vytocenie zachrannej linky. Rovnako tak bez uctu nenahrajete ani jednu aplikaciu. A ked uz sa ohanate tym, co nazyvate "naprosta vacsina uzivatelov", tak medzi ne urcite nepatri tych par promile ludi, ktori si akokolvek nastavuju a ladia telefon a zakazuju veskerym aplikaciam (i tym integrovanym) rucne, aby pristupovali k aktualizaciam. Naopak naprosta vacsina ludi si android prihlasi svojim uctom, stiahne par aplikaciek ci hier a nic neriesi. Takze za mna ten statisticky vzorek moze byt docela presny. ;)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

A ked uz sa ohanate tym, co nazyvate "naprosta vacsina uzivatelov"

Nejdřív se nauč citovat ;-), dále je myslím jasné, že jde o většinu uživatelů, co mně oslovila (podnikatelé, manažeři i někteří domácí uživatelé, výjimkou jsou na 100% děti). Z toho usuzuji, že těch obyčejných uživatelů, které aktulizace programů otravují, bude asi také možná dost a možná budou i natolik schopní, že si to sami vypnou.

Dále nevím, jak ty, ale já všechny telefony, které jsem měl v ruce, šly bez google účtu zapnout, používat a vše kolem toho. Samozřejmě není přístup do google play, takže nejdou instalovat aplikace klasickou cestou, ale rozhodně lze používat.

A jak už jsem řekl, Čína je velký trh, takže tam lze asi počítat se spoustou telefonů, kteří se ke google vůbec nedostají. Buď kvůli velkému Čínskému fw, nebo kvůli Čínským alternativním google play.

Ok, ty statistice věříš, já ne. Víc s tím asi neuděláme ;-).
Zdar Max

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu vacsina ludi si kupi Android a pouziva ho bez prihlasenia gmail uctu. Skusim sa zamysliet.. jo uz viem, ziadneho takeho nepoznam. :)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Kde tvrdím, že " vacsina ludi si kupi Android a pouziva ho bez prihlasenia gmail uctu" ???
Pokud máš problémy s psaným textem, tak si to přečti víckrát ;-)
Zdar Max

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Tym iba narazam na to, ze narpiek tomu, ze takyto clovek mozna existuje (1 z 1000?), tak je naprosto zanedbatelnou vzorkou vo vyslednej statistike. A myslim, ze statistika je vytvorena z viac nez dostatocnej vzorky ludi, Cina ne-Cina.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

China neChina? Aha, sice je v Asii (ano, né jen Chině) asi 70% mobilních zařízení na světě, ale tobě je to evidentně jedno.
V roce 2012 bylo v Asii 31,4% Android telefonů z celého světa (vzhledem k boomu za posledních pár let tam bude nyní ještě větší procentuální zastoupení).
Ze všech store má google play v Číně 13% zastoupení (+ tam mají výpadky), zbytek telefonů nepoužívá Google Play, ale jiné alternativy. To jsme jen v Číně. Ještě tu máme třeba ruský trh, který se toho také nebojí.

Nějaké stats :
Android users in 2012 (Asia = 31,4%):
http://www.animoca.com/en/2012/05/the-varieties-of-android-experience/

5 Bilions People to Use Mobile Phones by 2017 (Asia = 70%):
https://d28wbuch0jlv7v.cloudfront.net/images/infografik/normal/ChartOfTh...

Bootkit attack stats 2014 :
https://news.drweb.com/show/?i=4206&lng=en

Přehled alternativních store v Chine (na jaký pozici je asi tak google play?):
http://todaysweb.net/wp-content/uploads/2015/01/China-Android-App-Stores...

Zdar Max

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Moze byt v Asii aj 90% vsetkych androidov, to ale stale neznamena, ze statisticky vzorek tvoreny zvysnymi 10% nebude dostatocne velky, aby slo vytvorit nahlad a prieskum trhu. :)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Opět se pleteš. Trochu se zamysli, vážně si myslíš, že udělat statistiku z evropy + usa + pár států kolem je globálně vypovídající? To by bylo jen v případě, že je v ostatních koutech světa stejný trh/uživatelé. A jak všichni víme, Asie je oproti Evropě, nebo USA úplně jiný trh.
Takže říci, že udělat statistiku z 10% zařízení z celého světa je vypovídající údaj, by byla také hloupost.
Muselo by to být 10% úměrných pro poměr všech trhů. A já narážím na to, že Asijský trh, který se vymyká námi známému trhu, se nezúčastnil v takové míře, jakou by si statistika zasloužila, čímž je značně zkreslená.
Zdar Max

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Skreslena moze byt, ale prave tym, ze v Cine byva naprosto uzavrety a odlisny trh, nas azijske statistiky zaujimat nemusia. Alespon mna nezaujimaju, tak ako podiel Apple tam ci zastupenie vyrobcov elektroniky. Prave tym, ze je to tam uplne ine a uplne inak, by europske ci americke pomery znacne skreslilo.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Lool, ok. Nejdřív tvrdíš, že na statistiku celkového počtu verzí běžících Androidů nemá Asie vliv. Když jsem ti ukázal, že Asie je o mnohem větší trh, než USA + EU (+ jsem ukázal, že existuje tuna androidů bez google play), tak začneš tvrdit, že se to v celkové statistice všech androidů nepočítá, protože je to jiný trh a asi by pak nebyly ty statistiky tak "super zelený", jak Google nastiňuje.
Ok, tohle už není kontruktivní diskuse, končím. Ať si případní čtenáři udělají vlastní závěr.
Zdar Max

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ale mna opravdu nezaujima pokriveny trh v Cine. At uz sa do statistik pocita alebo nie. To, co tu tvrdite s androidmi bez GP a este k tomu v pomere proti zverejnenym statistikam su iba vase dojmi a nicim nepodlozene. Pokial nema zariadenie riadne zakupenu licenciu androidu a jeho vyrobcom integrovany system, pocitat ho do statistik je asi ako pocitat do poctu predanych alb hudobnika kopie stiahnute z torentov. Aj tak by sa to dalo interpretovat. ;)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Uvedená statistika říká, že 7% všech Androidů běží na 6.0, což jsem zpochybnil + jsem dodal globální statistiky od různých společností, takže jaké nepodložené?
A o jaké licenci se u toho to Open Source OS bavíme? Evidentně máš potřebu se vyjadřovat k něčemu, o čem nemáš ani páru.
Zdar Max

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Kde ste spochybnili uvedenych 7.5% uzivatelov Androidu 6 platne pre sucasny stav?

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

V prvním komentáři, jak asi vznikl tento thread? Hmm?
A v následujících jsem dodal proč to tak vidím.
Zato ty jsi nedodal nic, pokaždé přijdeš ještě s větší blbostí, než v předchozím komentáří.
Zdar Max

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Tvoj prvy komentar je ale iba zmeska dojmov (ne kazdy ma data, ne kazdy ma wifi, pretoze Cina..), nikde nevidim vysvetlenie, preco by zrovna Cina mala statistiku rapidne ovplyvnit. To si stale nevysvetlil, iba si to proste myslis. Ja by som zasa osobne povedal, ze je Cina celkovo technologicky napred a netyka sa to iba spotrebky ako mobily, ale aj inych elektronickych zariadeni. Takze nevidim dovod, preco by mali mat Cinania vseobecne starsie OS na zariadeniach. Naopak som bol vela krat svedkom, kedy azijsky trh dostal systemovy update omnoho skor ako Europa. Ono pouzijem tvoj argument, je ich predsalen nespocetne viac ako nas, takze je na vyrobcov kladeny vyssi tlak na OS update support, preto aj ta priorita pri releasoch novych OS. ;)

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Dodal jsem ti odkazy na statistiky, které mé domněnky podporují, nevím tedy, co víc by jsi chtěl. To ty jsi naopak nedodal nic, co by mé tvrzení vyvracelo ;-). Opíráš se jen o párdenní statistiku z google play a je ti jedno, že jsem ti dodal linky, kde je uvedeno, že třeba Číňani Google Play moc nepoužívají. Proč by to Číňani, potažmo Asie měla ovlinit? To už jsem ti napsal. Pokud máš problémy s počty, doporučuji ti zopáknout si základku.

A opět, protože nevíš, co by jsi řekl, tak začínáš zase vypouštět blbosti. Nevím, co sem taháš něco o technologickým pokroku Číny? Jednak je to mimo téma, dále nikde netvrdím, že jsou sto let za vopicema. Já jen tvrdím, že je jich hafo, nepoužívají google play (což automaticky neznamená, že nejsou technologicky vepředu) a ti, co ho používají, mívají dost často problém s velkým čínským fw.

Jenomže tobě je to šumák, statistiky, které jsem linkoval, tě evidentně nezajímají.
Bez nějakých konstruktivních podkladů se s tebou už bavit nebudu. Až vyvineš nějakou činnost a dodáš nějaké podklady, které se nebudou opírat o párdenní statistiku, tak se můžeme začít bavit. Do té doby s tebou už ztrácet čas nebudu.
Zdar Max

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

To, ze niekto nepouziva Google Play ma teda znamenat, ze funguje na starsom Androide? :D lebo toto dokola zdoraznujes, akoby to mal byt hlavny dovod. A je to samozrejme nezmysel. Rovnako, ako si neprisiel stale s jedinym dokazom, ktory by potvrdil, ze v Cine je zastupenie Android 6 nizsie, nez na US a EU trhu. Ja sa opieram o par dnovu statistiku napriec svetom, kdezto ty sa opieras stale len o svoje dojmy. Takze jediny, ktory tu vari z vody, si ty. :) A kludne sa so mnou dalej nebav, nikto ta ani nenuti. :P

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

http://pctuning.tyden.cz/software/1-aktualni-zpravy/23004-microsoft-zisk...

Evidentne to nebudem ja, kto sa vyjadruje k niecomu, o com nema paru. ;)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si myslel, že budeš linkovat tohle.
Jenomže to není licence na android, je to placení sw patentů MS, které platí jen v USA. Kdo nepodniká v USA, nemusí se sw patentů bát, ani je platit atd.
Vaříš jen z vody ;-)
Zdar Max

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak se mi to mohlo stát, ještě jsem zapomněl na Apple. Ten má asi možná nejdelší sw support.
Dělá ho i u zařízení, které na to hw nestačí (osekává novější verzi systému pro starší hw, viz např. iOS9 a iPhone 4).
Zdar Max

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsem hodně naivní a na Marsmallow update jsem u svého Galaxy S5 přistoupil...Teď hledám stock fw pro lolipop, abych to vrátil zpátky. Proč? Telefon neuvěřitelně zpomalil, kolikrát odemčení trvá 10 !!! sekund, sms se posílají občas s chybou, telefon bootuje 2x pomaleji, aplikace padají...Factory reset a wipe partition jsem ještě nezkoušel a ani zkoušet nebudu. Je to stejný scénář top modelu samsungu po 2 letech...

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ti nevadi custom ROM, tak si na xda foru najdi The Galaxy Project. Vymazlena romka pro SGS5, pouzivam, instalator s GUI, takze fakt vymakany.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ten podelanej Android alespon fungoval a nepadal...
A ano, aktualizace je pro me sproste slovo, protoze to znamena, ze budou problemy :-((

Koupil jsem deckam nejake tablety na hrani (jeden noname, jeden Lenovo). Oba dva dokazou zcela jednoduse zamrznout tak, ze uz nereagujou ani na nabijecku a nenabijej se (WTF???!!!!)

Pry se to deje bezne pri aktualizacich, kdy aktualizace neprobehnou korektne a zustane to viset na cerne obrazovce, kdy to vypada, ze je to vypnute, ale ve skutecnosti to vypnute neni.
Kdyz to ma dobry den, tak se to jeste da shodit drzenim 2 tlacitek po dobu asi 1 minuty a soucasnym zarikavanim.
Kdyz to nepoumuze, tak holt tablet necham tyden lezet na police, on se vybije na 0 a huraaa, muzu ho dat do nabijecky a zase ho pouzivat.
Uz jsem v zivote zazil ledacos, ale tohle me fakt vytaci do ruda. Nevidel jsem v zivote nic horsiho.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

"Uz jsem v zivote zazil ledacos, ale tohle me fakt vytaci do ruda. Nevidel jsem v zivote nic horsiho."

Á, šťastný uživatel Maců? ;)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

V zivote jsem nic od Applu ani nedrzel v ruce.
(Bez ironie, doslova, kdyz nad tim premyslim)

Funguju na windows a nikdy jsem s nima nemel problem.
Asi neco delam blbe :-) Ale vzdycky mi vsechno (na osobni pouziti, podotykam, neresim ted firemni veci) fungovalo v pohode.
I dneska mam na vsech Pc doma Win 10 (1x Pc + 2x notebook) a nemam nejmensi problem s nicim.
Zato mam 2 tablety s androidem pro decka a je to HOROR.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, a pro některé z nás jsou zase horor Windows, a máme s nimi podobné zkušenosti. To si prostě nevyberete, všechny existující systémy jsou mizerné.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

No vidite a ja som zase nikdy nemal problem s tabletami (Nook HD+, Nexus 7 2013, Asus Memopad 7 a tedka nejaky srac s DVB-T - Eaget NAVI N1) a ani s mobilmi (HTC Evo 3D, One X+, One M7, Galaxy S5 a S6). Za priatelku a jej HTC Desire 500, Lenovo Vibe X2 a teraz Xiaomi Redmi Note 3 mozem povedat to iste. Asi taky delame nieco spatne. :)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze ja s tema tabletama nic zajimavyho nedelam. U Lenova za 2,5 tisice jsem vysledoval, ze se necha lezet, po case zcerna obrazovka, jako kdyz by se to preplo do rezimu spanku ci jak se to oficialne jmenuje, a tim to zkoncilo. Tuhos mrtevson.
Nic zajimavyho tam neni nainstalovany, mimo beznych detskych her...neleze se na tom na net, nic zajimavyho se na tom nedela.
Udela mi to tak 1-2x za tyden, jak jsem vysledoval.
Pak se musi drzet placitko napajeni + volume down a modlit se. Coz o to, ono to nakonec po tak 20 sekundach provede "tvrdy reset", ale to jeste vubec neznamena, ze se ten tablet zapne. Bezne zustane viset na uvodnim logu a NIC. Tak znova reset...znova reset...a napopate se to mozna I zapne.
Ja chapu, ze je to levna zalezitost. Ale precijen 2,5 tisice uz neni uplne zadarmo na to, ze by to alespon mohlo jit zapnout, kdyz uz nic jinyho...

Jinak mame doma telefonu Huawei P8 a druhy P8 lite a ani u jednoho z nich nedochazi k podobnym problemum, nastesti. U me P8 vsak dochazi k zajimavejsi veci - rekneme, ze ho vubec nebudu pouzivat. Jednou se mi vybije za 4-5 dni, jednou se mi vybije za 2 dny. A nedokazu urcit proc. Povypinane vsechno, co jde...Nechapu.
Nastesti me to netrapi, ale je to zahada, kterou nedokazu rozlustit.
Mimochodem je na tom stejny typ OS (stejna verze) jako na te Lite verzi a na te to nedela :-)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.