CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Android vs. iOS: #5 důvodů, proč je iOS lepší než Android

Dva body silne subjektivni a tri lez. Dobra prace. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Absolutní souhlas! Ten článek psal nějaký znalec. Samsung má pro modely S 5 let podporu. Resp. 4 generace upgradu Androidu a 5 let bezpečnostní aktualizace.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A nejenom Samsung, ale i Google před delší dobou přešel na 5 let support.
Zdar Max

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem v zaměstnání nucen používat iOS. Mám jeden zásadní problém, ten systém má krátkou paměť na historii hovorů. Odhadem něco přes stovku. Takže nejsem schopen zpětně dohledat hovory třeba týden nebo dva staré. A hlavně tam neexistuje vyhledávání v historii (asi na co, když je ten seznam tak krátký). Na fórech jsem řešení nenašel. Neporadí někdo, jak to řeší? Skutečné alternativní dialery na iOS neexistují. Jailbreak provést nemohu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Alternativní app budou vždy horší, bude tam vždy horší integrace a spolehlivost.
2) Navrhuji přizpůsobit se a nesnažit se plavat proti proudu. Ano, někdy to vyžaduje změnit i styl práce.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Apple ví, co je pro nás nejlepší, že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je to stejný jako se vším ostatním. Na Linuxu musíš přijmout filozofii Linuxu, nestahovat věci ručně, vše se snažit řešit přes balíčkovací systém, dbát na čistotu, nemixovat repositáře atd.
Na Windows naopak zase musíš všechno stahovat ručně, měl by jsi si ověřovat checksummy stažených instalátorů atd. Pro některé uživatele je i dodnes těžké přijmout filozofii uživatel + admin.
Na Androidu zase musíš více dbát na vlastní nastavení, vše si upravovat pro sebe (obzvláště třeba u dnešních Samsungů, kde předinstalované bastly jsou opravdu otravné). U některých značek se člověk musí smířit s absencí supportu, nebo s jeho omezeností.

Každá platforma má vlastní filozofii, ke každé je třeba přistupovat jinak. Snažit se používat Windows jako Linux nebude mít úspěch, stejně jako snažit se používat Linux jako Windows. Podobně u telefonů, kde snaha používat iPhone jako Android selže a naopak to bude podobné.

Mě nečiní problém se rychle adaptovat na cokoli a přijmout jinou filozofii a změnit styl práce.
Chápu, že někteří to tak nemají a ti pak nadávají na spoustu věcí. Tím si ale nijak nepomohou, protože jejich neochota se učit něco nového, nebo udělat nějakou změnu, je prostě příliš velká a nemá to tím pádem řešení. Tím je nechci kritizovat, jen říkám, jak to je.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám, že jsem prošel všemi pěti platformami s tím, že MACem jen minimálně.
Každopádně znám nemálo lidí, kteří jednoduchý přístup iOS vítají. Prostě zapnou a fungujou, nemusí nic řešit, nechtějí si nic přizpůsobovat.
Pak znám samozřejmě lidi, kteří by naopak měli všechno maximálně po svém.
Pokud někdo je tedy striktní ve svém postoji, nebude nikdy spokojen s tou druhou platformou.
Buď musí přijmout filozofii, nebo odejít. Jiné řešení není. Lámat něco silou pro sebe bude vždy problém a dřív, nebo později, to člověka dohoní.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si souhlasit snad jen s tím, že vždy musíš přijmout nějakou filozofii.

Linux můžeš instalovat jak a co chceš, balíčky, zdrojáky (ty pak kompilovat), v určitých případech i binárky.
Android můžeš používat jako iPhone, tak jak je, nebo si ho dosti ohnout podle sebe.
iPhonu se musíš přizpůsobit, Android se dokáže dosti přizpůsobit tobě.

Stejně tak používání Linuxu. Mámě jsem nainstaloval Linux a krom jiných ikon na Linuxu funguje úplně stejně jak na Windowsu.

Podle mě je to spíš o tom, co kdo chce a potřebuje. Mě přetáhnutí všeho ze Samsungu S20 na S22 trvalo celý večer. Takže večer v háji. U iPhone se přihlásíš a tím je hotovo. Ne, že by to nešlo i u Androidu, ale pokud používáš nějaké starší aplikace, co si neukládají data při zálohách aplikací, tak máš u Androidu smůlu. To se ti u iPhone nestane. Naopak si s Androidem uděláš skoro co chceš, na to u iPhone musíš zapomenout.

Takže pokud potřebuješ větší historii než 100 záznamů, asi jsi zvolil špatnou platformu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Android se nedá mnohdy používat tak, jak je. Jak už jsem řekl, narůstající bastl začne být šíleně otravný. Samsung v tom pak kraluje. By default milion notifikací o ničem. Viz třeba to jejich super Bixby a další věci okolo. Navíc třeba Samsung ani nemá by default aplikaci na emaily, musí si jí člověk nainstalovat z Galaxy store, protože není ani na Google Play.
Xiaomi pro jistotu nemá aplikaci na maily žádnou a spoléhá jen na holou gmail app.

Dále si to moc idealizuješ. Android se ti nepřizpůsobí ani omylem. Ty si ho musíš přizpůsobit pro sebe (to je pak ta akce na dlouhé večery). A to je docela rozdíl.
Pokud jde o migraci dat, je to jen o aplikacích, ani iPhone ti myslím nezmigruje třeba data z WhatsApp, ale musíš je migrovat přes backup na cloud. A i to už dost migračních nástrojů automatizuje a snaží se takto data přenést.
Samsung s jeho SmartSwitch je podle mě dost easy a spolu s podporou migrace přes kabel je to i rychlovka. Pár app se musí pak doladit růčo (banking apod.), ale to je otázka 15min podle rozsahu. Pomáhal jsem tak migrovat data spoustě uživatelům včetně bankingu a vše ok a rychle.

Ta poslední věta nedává smysl. Já to neřeším a předřečník jasně napsal, že on tu platformu nezvolil, ale byla mu přidělena.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"By default milion notifikací o ničem." Jak jsi řekl, "by default", vše jde vypnout, mnohé aplikace odinstalovat a některé systémové aplikace lze úplně vypnout.
"Samsung ani nemá by default aplikaci na emaily" na všech S modelech jsem Gmail měl vždy předinstalovaný, protože to je systémová aplikace a ani nejde odinstalovat. (vždy jsem souhlasil s Google pravidly, tak nevím, jak to je bez nich)
"Android se ti nepřizpůsobí ani omylem. Ty si ho musíš přizpůsobit pro sebe" To je jen hra se slovy. Prostě Android lze ohnout, iPhone ne.
"WhatsApp" Nemluvím o těchto aplikacích.
"SmartSwitch" - Taky neumí přetáhnout vše. Prostě některá data aplikací nejdou ani SmartSwitch, ani Googlem.
"Ta poslední věta nedává smysl." To máš sice pravdu, ale taky jsem dostal služební telefon a koupil jsem si jiný. Tak co ti tedy brání, pořídit si Android? Jediná brzda je eSIM.

Jinak já tě nepřemlouvám na Android, klidně si používej iPhone. To je každého věc. Jen s tím dialerem u iPhone prostě pohoříš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vše jde vypnout, nebo zakázat a něco odinstalovat. A to jsme u toho, není to otevři a použivej jako u iPhone, ale chce tomu věnovat čas, aby to člověk dal do nějaké použitelné formy (mj. tohle nemálo lidí prostě nedává a musí jim to někdo pořešit).
To, zda se Android přizpůsobí, nebo si ho člověk musí přizpůsobit sám, není hra se slovíčky, ale totálně odlišný přístup a zlehčování situace z tvé strany.
Gmail není aplikace na úrovni, je to divnověc, origo od Samsungu je úplně někde jinde (dřív součástí telefonu, nyní nutnost hledat a ladit přes Galaxy Store).
Nevím, kde jsi vzal, že nechci přejít na Android, já měl HTC Desire Z s Androidem, který jsem si rootnul (mj. nebyl to jediný telefon, dřív jsem rootoval skoro všechno, aby to bylo nějak použitelný) a poladil podle sebe, pak jsem měl iPhone 5s, který mě stál 2kkč (cena za opravu po jednom týpkovi) a pak jsem šel do Huawei Mate 10 Pro, který mám k velké spokojenosti doteď. K Vánocům jsem pak mámě koupil nový iPad.
Žiji v obou světech a ani s jedním nemám problém.
Jenomže celá diskuse není o tom, co mě osobně vyhovuje. Jak jsem řekl, já se sžiju se vším.
Diskuse je o tom, že je nutné přijmout filozofii konkrétního řešení, né pindat a vést subjektivní diskuse o tom, že někdo je ovce, nebo že něco je lepší. iOS a Android jsou obě velmi kvalitní řešení, každé má ale jinou filozofii a odlišný přístup. Buď člověk přijme filozofii konkrétního řešení a přizpůsobí se, nebo prostě nebude nikdy spokojený, dokud nepřejde na něco jiného.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí smazat novější hovory a na konci historie naskočí starší. Není to řešení, ale pomoct by to mohlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl byste zkusit najit nejakou appku, ktera historii hovoru vysaje a ulozi v nejakem rozumnem formatu. Mohlaby to byt i soucast appky pro off-line backup. Pak tu historii muzete shromazdovat a prohledavat oddelene.

Bude to nepohodlne, pokud historii pouzivate aktivne a chcete z ni rovnou volat nebo psat SMS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PR článok

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevím jak a najednou jsem na blesk.cz

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Opožděný článek z prvního dubna, nebo nechápu. Takový šrot jsem už dlouho nečetl.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký trolling nebo ironie/sarkasmus, žejo :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Může CDR klesnout ještě hlouběji než z Čihákem? Ano bohužel může a to s Kohoutem.
Milý pane redaktore, strč si svůj pokus o flamewar do prdele a otáčej tam s ním proti směru hodinových ručiček,

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

iOS neumožňuje:
Nahrávání odchozích a příchozích hovorů.
Nahrávání audia např. záznamníkem simultánně s videem např. kamerou.
Nahrávání audia na pozadí, při práci s jinou aplikací.

Tohle mi na úřadech a u doktora vydělalo dost peněz.

Jinak článek malé informační hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si nahráváš svýho doktora a pak se s ním soudíš tak budeš přinejlepším hodně zvláštní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Větší bezpečnost v App Storu je dosaženo například povinností nahrání souborů na zařízení namísto odkazu na APK soubor v Google Play. Větší kontrola a méně otevřený operační systém potom zárukou bezpečnějších aplikací."

IOS neznám a tohle nechápu. Měl jsem iPhone na zkoušku jen týden. V Androidu se stáhne APK do telefonu a instaluje pokud se nejedná o nějakou Go aplikaci. V souvislosti s tím mi nedává smysl, že v App storu je povinností nahrání souboru na zařízení. V Androidu taky musím stáhnout APK do zařízení. Nebo je myšleno, že v "Google storu" nejsou ty aplikace přímo na serverech Googlu a odkazují na server tvůrce odkud se aplikace stahuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výhody iOS proti Androidu, nelze než souhlasit. V tomto ohledu ano. Ale mám několik ALE. Například, že Android má záruku 2 roky, iOS má pouze 1 rok. Po 13-15 měsících Vám začne klesat použitelnost baterie. Za 2 roky klesne sice na 80-85% ale znát je to hodně, zvláště na tom, že se nejedná pouze o vybíjení, ale i samovolné restarty. Stačí vám vzít telefon v chladném počasí a zkusit si z něj zavolat, telefon zamrzne a po restartu kapacita spadne na 5-10%. Realita je pak taková, že jakmile se s iOS přiblížíte stáří 2 roky buď si musíte nechat vyměnit baterii, a to s rizikem, že se něco nepovede. (Tohle vám často v servisu řeknou, že buď praskne displej nebo sklo na zádech apod.) A nebo ho prodat dokud má ještě cenu a koupit jiný... Bohužel počítejte i tak s nemalým výdajem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Komentář na úrovni toho blábolu, co napsal autor článku, resp. ještě horší.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.