CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Andrzej Sapkowski, tvůrce Zaklínače, požaduje 360 milionů Kč od CD Projektu RED

No, na jednu stranu Sapkowského chápu, ale prostě udělal špatný obchod. Jeho požadavek je ovšem správně drzý a rád bych pokračování, tedy kolik přibližně usmlouvá, pokud vůbec... Ze článku plyne, že CD Projekt by mohl něco pustit "...pokusí se zajistit smírné řešení,...", ale 360MKč je nesmysl. Osobně to vidím v přepočtu tak na +-1MKč...

Když jsme se v 80. letech stěhovali z vesnice do města, kdo mohl tušit, že padne opona a cena nemovitostí poroste raketově vzhůru. Náš dům jsme prodali a byli rádi, že jej tehdy vůbec někdo koupil. Že bych se ozval původnímu kupujícímu o dodatečnou kompenzaci? LUL :-D

Toto je jeden z důvodů proč nemám odvahu investovat do spekulativních obchodů (kovy, akcie, fondy,...). Riziko, že investuje špatně...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám, že by Sapkowski vrátil časť svojho honoráru v prípade, ak by hry neboli úspešné a CD Projekt by bol v strate.

Jeho problém je, že sám v rozhovore povedal, že mu ponúkli percentá zo zisku. On ich odmietol, nebol ochotný podstúpiť ani to riziko, že v prípade neúspechu dostane menej ako tých 35 000 Zlotých. Nič neinvestoval, neriskoval. V každom prípade mohol mať len zisk. Okamžite alebo postupne. Rozhodol sa pre okamžite.

Myslím si, že ak mu dá teraz CD Projekt akúkoľvek sumu, môže byť len rád.

Len malý príklad z praxe, mnohé úspešné firmy na začiatku ponúkali akcie, podiely v spoločnosti namiesto vyššieho platu, odmien. Tí čo to riskli, sa občas stali milionármi a tí čo chceli cash a neverili spoločnosti, častokrát danú spoločnosť ohovárajú, lebo buď neprijali ponuku, alebo takmer okamžite predali svoj podiel. Tzv. zamestnanecké akcie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, co by chtel. Hlavne snad vydelal na knizkach, protoze mimo Polsko, mozna CR a SVK by to nikdy nikdo necetl, nebejt tech her.

Jinak ale pocitam, ze by mu CD Project mohl vyplatit treba desetinu pozadovane castky, za prve na to maji a za druhe je to pro ne dobra reklama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby nebolo CD Projektu RED, nikdy by som sa nedostal k jeho knižkám. Keď sa toľko oháňa férovosťou, prečo nespomenie koľko zisku z predaja kníh mu nahnal CD Projekt vytvorením hernej série.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani korunu, prodal práva nakladatelským společnostem se podílem ze zisku generované první 2 roky vydání. Knížky vydal dávno, teď už se prodávají bez jeho honoráře. To je problém většiny známých děl, které ale hned slavná nebyla, třeba i tolkien :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, ale studio CD Project na zaklínači vydělalo za rok 2014 pouhé 3 miliardy, za rok 2015 nějakých 1,9 miliardy korun, v roce 2016 1,5 miliardy. Za loňský rok 2017 vydělali na zaklínači 1,2 miliardy korun.
Že západní svět o Zaklínači nic nevěděl, je chyba západních vydavatelství, která slepě sahají jen po anglicky píšících autorech, nicméně u nás Zaklínač knižně vycházel již krátce po revoluci. Četl jsem jej (ale i další knihy od Sapkowského, Pilipiuka a dalších skvělých polských autorů), hry jsem tedy nehrál (fakt mne vůbec nezaujaly).
Takže argument „kde by byl Sapkowski bez her“ kulhá na obě hnáty, protože vice versa zase hra by vůbec nebyla bez Sapkowského.
No a že by mu byl jeden meloun maximálně tak akorát?

LOL, to někdo může myslet vážně?!

Výše jsem uvedl zisky herní firmy, která na Zaklínači vyrostla. A ta že by měla dát autorovi maximálně tak 0,01 % (ano, slovy je to jedna setina procenta ze zisku z let 2014–2017)?
Máte vůbec představu, kolik například Rowlingová bere honorář jen za hry o Harrym? Myslíte si, že by ji měl také stačit jen ten jeden melounek?
Že ne?
A proč?
Jen proto, že není Polka? Jen proto, že jen ona si mohla splnit svůj sen o pěkném domku se zahradou za směšných 70 melounů? (jen nákup nemovitosti plus nějaký ten pozemek okolo, opravy a úpravy v tom nejsou započítány; „Killiechassie house“ ale vypadá fakt stylově…).

Sapkowskému fandím. Nejen proto, že kvalita knih neporovnatelně předčí herní či filmové zpracování, podobně jako u Tolkiena a dalších spisovatelů. Takže ve světle zisků herní společnosti se mi vůbec nezdá jím požadovaná částka přemrštěná. Spíš naopak. Náš premiér má jen z korunových dluhopisů nezdanitelných 94 miliónů ročně, čistá ruka. V cajku, že ano. A nikdo ani neškytne.
A spisovatel za své životní dílo by měl utřít, aby mohli vydělávat jiní? Kdepak! Zaslouženě by měl mít také svůj odpovídající podíl, tak aby to bylo férové. A co je férové?
Jedno procento podílu?
Tři procenta a nebo dokonce pět procent?
Je to hodně a nebo málo? Jen se ptám.

CD projekt by rozhodně nebyl bez Sapkowského.
A Sapkowskému zase díky tomu trochu vzrostly prodeje knih na západě (moc zase ne, kdo dnes z herních fanoušků čte?) a to opět zpětně může přinést pár prodaných her navíc.
Je to uzavřený kruh.
Kolik by teda měl činit férový podíl Sapkowského? Kolik procent? Až se zodpoví tato otázka (a to se musí CD Projekt domluvit se Sapkowským k oboustranné spokojenosti, jinak se můžou rovnou poohlížet po novém herním tématu) a teprve pak by se mělo začít přepočítávat, kolik to hodí peněz (hrubého, protože na své si samozřejmě přijde bez práce především stát na daních, bude u toho hlasitě mlaskat a spousta polských úředníků se z toho bude mít móc dobře).
Prostě chtělo by to méně závisti a více férového myšlení. Je to ale jen můj osobní názor, nic víc…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"CD projekt by rozhodně nebyl bez Sapkowského."
Netrep, CD projekt nie je len Zaklínač a na rozdiel od spracovania Tolkiena, nekopírovali dej v knihách ! Keď už si tú sériu nehral tak si aspoň niečo o nej prečítaj.

Pánu Sapkowskému ponúkali percentá zo zisku, ale on trval na jednorázovej sume a na "drevo", lebo neveril že hra bude úspešná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milý Escatone, to, že jsem hru nehrál, ještě neznamená, že ji neznám a že nemohu porovnat děj hry s knižní předlohou.
Obávám se, že nic netřepu. CD Project pánů Kicińského a Iwińského se samozřejmě docela úspěšně živil (před Zaklínačem) hrami, které měly úspěch především na lokální polské půdě. V roce 2003 začali pracovat na projektu Zaklínač a hra vyšla v roce 2007 a firma CD Projekt zaznamenala nebývalý úspěch a obrovskou expanzi do celého světa a tím i astronomické zisky (na původně lokální polskou herní firmičku). Proto věta „CD Projekt by rozhodně nebyl bez Sapkowského“ byla možná lehce nadsazená a svým způsobem neúplná — ale její doplnění na větu „CD Projekt by rozhodně nebyl bez Sapkowského tam, kde je dnes“ by jen zdůraznil úspěch, založený na Sapkowského tématu o Zaklínači. Teprve na Zaklínači firma zaznamenala obrovské zisky v řádů miliard korun (ročně!). A jistě zasloužené, o tom žádná!
Nicméně já právě tvrdím, že se o tyto zisky svou mírou zasloužil i Sapkowsky, ač původně byl, co se týče úspěchu her, velmi skeptický. Ale tato skepse mu rozhodně nebere právo participovat na svém podílu v tomto herním úspěchu, který by bez něj nebyl (ale také by nebyl bez CD Projektu). A ne že ne…
Nejsou mi známy další podrobnosti, ale původní dohoda se podle všeho týkala prvního herního titulu a nikoliv dalších pokračování. Takže je to o dohodě mezi Sapkowským a CD Projektem. Zaráží mne, že je tu tolik zastánců názoru, že by Sapkowski neměl mít nárok na svůj honorář. Podle mého názoru ale na honorář má právo — koneckonců Zaklínač je jeho dílo. Vznesl jsem tedy otázku, kolik procent ze zisku by mu mohlo náležet. Tato otázka je samozřejmě ryze teoretická, protože my tu nic neovlivníme. Jen jsem touhle debatou (na místo tupého minuskování) chtěl poukázat na relativnost výše podílu. Proto jsem dal za příklad Rowlingovou, která dokázala na 7 knihách vydělat miliardy. Na knihách a právech k filmům a hrám a tak dále. A je to v pořádku. Dokázala to a budiž ji přáno. Proto mne šokuje, že Sapkowskému již přáno není. Proč?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale Sapkowski přece svůj honorář dostal, tak jaké pak, že by neměl mít právo. Nikdo ho do toho nenutil, nemusel ty práva prodat, případně mohl chtít víc. Rozhodl se sám prodat za těchto podmínek. Rozhodl se špatně, ale to je jeho chyba, žádný nárok na další honorář zpětně nemá. Rowlingová práva prodala výhodněji, nechala si dávat procenta a díky tomu vydělala majlant. Rozhodla se správně.
Když dneska prodám akcie malé firmy za pár šušňů a za pár 10 let budou mít 1000x takovou hodnotu, tak se budu taky mlátit do hlavy. Ale nikdo mi ty prachy zpětně nezaplatí, proč taky. Nebo myslíš, že by měl? To stejné, pokud bych prodal nějaký patent nebo cokoli jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moment — ale já někde psal, že by měl dostat nějaké peníze zpětně?
Je to o tom, jak byla napsaná smlouva. A do té nikdo z nás nevidí. Pokud byla napsaná na jednu konkrétní hru, pak by samozřejmě měl CD Projekt doplatit další hry, které nebyly pokryté původní smlouvou. Pokud ale v té smlouvě byly zahrnuty licence na další díly, pak má bohužel Sapkowský smůlu a zpětně sice může žádat, ale to je tak vše, co může udělat, protože pak CD Projekt může, ale také nemusí té žádosti vyhovět…
Jsou tu ale názory, že Sapkowsky by neměl dostat ani vindru, že už zaplaceno dostal dost. Což mne opravdu zaráží, protože mi v tom smrdí závist. Rowlingová je v pořádku, protože uměla si říci cenu. Sapkowský umí dobře psát, ale je špatný obchodník. Znamená to ale, že by neměl právo si říci o peníze za své dílo? Proto jsem tu uvedl pro porovnání a příklad paní spisovatelku.
Pokud udělal tu chybu, že tenkrát prodal licenci levně, byla to chyba. Jde jen o to, zda-li ta licence byla vázána k jedné jediné hře a nebo na celé pokračování. A to tu v této chvíli asi nerozlouskneme. Ale pokud by se nyní měla podepsat nová smlouva a Sapkowski si tentokrát řekne 1 % (například) ze zisku prodeje hry, pak tu narážíme na to, že závistivci tu budou řvát, že už přece almužnu jednou dostal, tak co chce? A když Sapkowski jim odmítne prodloužit licenci, tak tu zase budou řvát, že je svině nenažraná, co nechce těm chudákům z CD projektu nechat vydělat těch pár ušmudlanejch miliard… :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bože takovejch keců....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych hádal že prodal právo na zpracovaní do počítačových her pro ně jako společnost jako takové, zas tak hloupí v tom studiu být nemohou že by si neuvědomili že smlouva je jen na jeden díl/hru ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš chlape hodně mimo. za 1. Přirovnávat Sapkowského k Rowlingové a že jí je narozdíl od něj přáno... to myslíš vážně? Rowlingová nebyla tak tupá, aby prodala práva za nějákou směšnou částku bez další kompenzace. To co předvedl Sapkowski jen ukazuje, že ani on sám jako autor nevěřil svému dílu, to ukazuje spíš něco o něm... za 2. kde by byl CD Project bez Sapkowkého? Chlapče ta společnost existuje od 1994 a jen díky ní je v dnešní době Polština jedna ze základních lokalizací ve hrách. za 3. zmiňuješ tu, že CDP vydělali na zaklínači za 3 roky přes 6 miliard kč, ale že do třetího dílu vrazily 1,7 mld ze svého to už tu nezmíníš, čily docela brutálně riskovali, zatím co Sapkowského by to nestálo ani korunu... Vymlouváš se tu za Sapkowského, že mu nevydělali ani moc ty prodeje knih, které se neskutečně zvýšily po vydání her, ale to že to má díky tomu, že opět prodal práva nějákému nakladatelství na to moc důraz nekladeš... Tímhle se jen Sapkowski zesměšnil a ztrapnil... Jen ukazuje svou tupost, omezenost a neschopnost... A upřímně docela hodně se divím, že mu chtějí CDP vyjít ještě něják vstříc a domluvit se s ním...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že Rowlingová bere takové částky, je díky tomu, že si uměla věci propočítat a znala svoji cenu. Sapkowski prodal Zaklínače za fixní částku, protože nevěřil jeho prodejům a teď lituje své chyby.
S logikou Sapkowskiho by se teď mohli všichni soudit s kryptoburzou, že si tehdá koupili Bitcoin jen za pár drobných, protože nevěřili, že BTC tak rapidně vystoupá. Stejný princip... Prostě špatné rozhodnutí, které časem zabolí.
Také si myslím, že by CD Projekt RED nebyl tam, kde je, bez Sapkowskiho, protože Zaklínačem uspěl na domácím poli, díky kterému pak mohl expandovat do světa. Ale furt to byl prostě čistý obchod, při kterém Sapkowski učinil zcela svobodné rozhodnutí. Prostě Sapkowski raději zvolil přímou cestu okamžitého zisku než cestu rizika.
Kolik takových autorů je, kteří zvolili opačnou cestu provizí? Nepočítaně... Ale o většině se nikdy nedozvíme, protože zkrátka neuspěli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ešte vždy si Sapkowski môže tie peniaze u CD Projecku zarobiť. Stačí len keď napíše scenár na 4 diel Zaklínača ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten je vychcanej jak mraky nabídli mu provize ty, ale odmít chtěl prachy hned a na nabídnutou částku kývnul a že hra měla větší úspěch než si dokázal představit? Může být rád určitě díky tomu prodal více knížek a na trzích kde by si dřív ani neškrt, nehledě na větší popularitu která přináší plno dalších příjmů z konferencí atd.... naopak měl by platit CD projektu za propagaci....
Navíc jestli jsem to zprávně pochopil se na vývoji hry nijak nepodílel a nepodílí tak za co by chtěl víc? Za to že scénáristi čerpaj z jeho knížek???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Může být rád určitě díky tomu prodal více knížek a na trzích kde by si dřív ani neškrt,"

Pán Sapkowski dokonca ešte nedávno tvrdil, že videohry sú na prd a že práve k vôli hrám o zaklínačovi sa nepredávajú jeho knihy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou hlavně je, jak byla formulovaná smlouva... Ono je totiž opravdu možné, že to chápal jako práva k jedné hře a netušil, že chtějí dělat sérii a věci úplně mimo - v tom případě bude mít při sporu CDP dost problém. Ale taky to možná bylo napsané dost jasně a pak má nejspíš smůlu Sapkowski.
Bez znalosti tohoto jsou jakékoli debaty o tom jen čirou spekulací...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

At jde do prdele curak stary

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte štěstí, že nemám moda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, dost jsem o tom uvažoval, ale nakonec jsem ho tu nechal. A to proto, že docela výstižně shrnuje v jediné větě tu zdejší nenávistnou levicovou závist…
Ale díky za Vaše názory (spolu ještě s thr, mikem a Tomášem H.). Už jsem se bál, že nás tu je příliš málo s podobným pragmaticko-realistickým pohledem na věc… :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím urážením nesouhlasím, ale taky nevidím nic co by nějak souviselo s nějakou levicovou myšlenkou, nebo dokonce svědčilo o závisti. Co by mu měl kdo závidět, to že ho všeci odrbali a on nic moc nevydělal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... vychcanej... cur** stary... hmmm... nikdo z přítomných neví, jak zněla původní smlouva, ale každý z přítomných kapitalistických svazáků má hned jasno, že Sapkowski je vyžírka. Sapkowski má právo to zkusit, proč ne... a CD ho odmítnout, nebo se klidně můžou dohodnout na řešení uspokojivém pro obě strany.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych do diskuze poznamenal, že Sapkowski není blbec, stejně jako CDPR nejsou vydřiduši. Tahle situace je politováníhodná, ale určitě jde vyřešit. Koneckonců je v zájmu obou stran, aby projekt fungoval dál. Mnozí si myslí, že by se CDPR mělo pustit žilou. Osobně si myslím, že by se spíš měl Sapkowski pustit k bradavce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opírat se do Sapkowského, že nemá nárok a jen prská, jelikož ho sere, že přišel o zisk, není moc fér. Stejně jako tvrdit, že CDP jsou hnusní, že to nechtěj zaplatit.

Důležité je, že ten spor není nic nového ale vleče se už dlouhou dobu. Ano, Sapkowski má své vrtochy a opravdu s některými jeho výroky nejde souhlasit (vydané hry způsobují, že o knihy není zájem - myslím že hry měly přesný opak).

Smlouvu jsme zatím neviděli, nicméně v jejím výkladu má bordel dle všeho samotný CDP, kde současný ředitel tvrdí, že práva mají exkluzivně "pronajatá", bývalý ředitel zase tvrdí, jak je koupily se vším všudy a vlastně ten Zaklínač patří CD Projektu (celkem rozdíl).

Navíc to celé není jen o tom, že smlouva byla jen na jednu hru / celou licenci, ale i o tom, že v Polsku mají zákon na ochranu autorů a jejich výdělků. Ten velmi zjednodušeně nadsazuje právo autora na větší zisk nad platnost smlouvy, pokud výdělky mnohonásobně překračuje odměnu autorovi.

Na tento zákon by to dokonce mohl Sapkowski uhrát. Ale dokud nebude venku smlouva, jsou to jen spekulace. Pravda je někde mezi oběma stranami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně nějaké rozumné info..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.