CDR.cz - Vybráno z IT

Apple s iPhone 5 zavádí další nový standard: nano-SIM. Proč proboha?

nanosim01
(Úvaha) I když se tato informace v keynote o iPhone 5 společnosti Apple z minulého týdne veřejně nekomunikovala, detailní popis na oficiálním webu hovoří jasnou řečí: do "pětky" si budeme muset opět vyměnit svou SIM kartu.

Apple je ve světě SIM karet tak trochu již zahnízděným revolucionářem. Ostatně to není tak dávno, pouhé dva roky, kdy se právě on zasloužil za první zmenšení klasických mini-SIM na formát micro-SIM. SIM karta jako taková se v telekomunikačním průmyslu (bezdrátových technologií) používá již od roku 1991. A je pravda, že téměř dvacet let nedošlo v tomto ohledu k žádné změně. Byl to právě Apple, který se s uvedením iPadu a tehdy i nového iPhone čtvrté generace zasadil o první změnu formátu na micro-SIM. Krátce po dvou letech, tedy od roku 2010 do dnešních dnů, nám zavádí změnu novou, opět nový formát s označením nano-SIM. Je to ale skutečně nutné?

Říká se, že pokrok zkrátka nezastavíme. Ale jedná se v tomto případě o nějaký posun? Nějakou inovaci? Stručně řečeno: nejedná. Už první přechod z mini na micro nepřinesl nic nového, něco navíc. Pouze šetřil fyzické rozměry. Na druhou stranu je pravda, že tato inovace nezůstala výsadou pouze jablíčkového produktu, ale vesměs tento nový standard akceptuje většina i dalších výrobců mobilních telefonů, i když jej neimplementují do všech svých nových modelů. Člověk si tak při nákupu nového telefonu musí dávat pozor, jakýže to formát SIM karet bude nutné vlastnit. Naštěstí alespoň s ohledem na tuzemský stav není problém s operátorem si výměnu sjednat. Dokonce lze na trhu sehnat i redukci, která v případě potřeby vložit "novou" SIM kartu do telefonu podporujícího pouze formát mini-SIM patřičně poslouží.

Mini-SIM
15 x 25 x 0,76 mm
Micro-SIM
12 x 15 x 0,76 mm
Nano-SIM
8,80 x 12,30 x 0,67 mm

Právě ta možnost redukce nás však může navést na otázku, proč děláme věci složitě, když to jde jednoduše?! To, že je možno absenci formátu suplovat redukcí, nasvědčuje, že už i formát micro-SIM nenabídl z funkčních vlastností nic nového. Jde fakticky pouze o rozměr. O nové funkce, které novější SIM karty nabízely, jako například větší kapacita pro uživatelská data (kontakty, zprávy) či možnost uložení dalších informací ke kontaktům, se stará aplikace USIM (Universal Subscriber Identity Module), která se integruje jako funkční prvek přímo do SIM karty. Z pohledu kompatibility je však možné i nejnovější USIM nahrát na jakýkoliv formát SIM karty, tedy "nové funkce" se nerovnají výsadě nových SIM karet.

Suma sumárum, nezbývá nám než se vrátit znovu k otázce, proč se zavádí další nový formát, který je jen o fyzické velikosti? Některé internetové zdroje uvádějí, že hlavním důvodem změny (mimochodem stejné argumenty jako před dvěma lety) je úspora místa v samotném zařízení. Tedy možnost udělat telefon menší, baterii s větší kapacitou. Upřímně si nemyslím, že by ořezání pár milimetrů telefonu něco přidalo, ale možná se mýlím. Trochu mi však ale do karet nahrává fakt, že pokud tyto jediné dva arugmenty aplikujeme pro srovnání zatím jediného představitele s nano-SIM iPhone 5 a dáme jej do duelu s předchozím modelem iPhone 4S, vyjde nám pro pětku velikost přístroje větší, kapacita baterie o trochu menší. Tedy stručně řečeno, první model s nano-SIM sám osobě tyto argumenty vyvrací na celé čáře. Je jasné, že použití nano-SIM zrovna asi neměl tento model moc reprezentovat (svědčí o tom i v úvodu zmíněná veřejná nekomunikace v keynote). To jej ale na druhou stranu Apple nemusel vůbec zavádět (tedy alespoň nyní). Bude zajímavé asi nyní sledovat, zdali nechají ostatní výrobci Apple v tomto směru samotného vykoupat, nebo zdali se poslušně také připojí k miniaturizaci.

sim_card_evolution

Závěrem bychom si ještě určitě měli říci, že pokud někoho z vás napadlo, že by si formát nano-SIM mohl vyrobit hezky doma pomocí starých dobrých nůžek či kleštiček a pravítka, jako tomu bylo velmi často u micro-SIM, mám bohužel pro něj špatnou zprávu. Tento postup fungovat nebude, protože sestříhnutí do požadovaného rozměru by mohlo poškodit plošné spoje. Naštěstí podle nejnovějších informací bude náš "mobilní trio-kartel" připraven a výměna by neměla činit problémy. K dispozici zatím za nespecifikovanou cenu by měla být i patřičná redukce do předchozích formátů.

Tagy: 
Zdroje: 

Obrázky: engadget.compicasaweb.google.com [andrewz]

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple s iPhone 5 zavádí další nový standard: nano-SIM. Proč proboha?

Středa, 19 Září 2012 - 21:43 | r23 | Nebude, to už bude náročnější na prodej, výnos...
Středa, 19 Září 2012 - 16:33 | x3m | Zmensovanie je sice dobre, ale zmensenie SIM...
Středa, 19 Září 2012 - 12:12 | Damel | NanoSIM není >především< tenčí. kratší je o...
Úterý, 18 Září 2012 - 19:38 | Damel | No nebere mi to, protože říkat jednu věc a dělat...
Úterý, 18 Září 2012 - 12:20 | Jiří Tužil | Teda pro ujasnění, LTE je čistě datová síť a...
Úterý, 18 Září 2012 - 11:59 | Jiří Tužil | Koukáte se na to dobře. Samozřejmě, že jsou za...
Pondělí, 17 Září 2012 - 23:12 | Máček333 | Podotýkám, že když vymyslíte spalovací motor,...
Pondělí, 17 Září 2012 - 20:44 | Magy357 | k prvej casti sa radsej nevyjadrujem, preco to...
Pondělí, 17 Září 2012 - 14:49 | prophet | Mobily pre CDMA siet nepotrebuju SIM kartu (...
Pondělí, 17 Září 2012 - 14:47 | HKMaly | S 4znakovym PINem? Vetsina lidi je totalne...

Zobrazit diskusi