CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Apple s iPhone 5 zavádí další nový standard: nano-SIM. Proč proboha?

iPhone 5S alebo 6 bude asi bez SIMky. Nechcel apple pretlacit bez-simkove pristroje, kde by operator naflashoval potrebne informacie na nejaku k tomu urcenu prepisovatelnu pamat?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle má jednu obrovskou výhodu - takové telefony se nekradou. Když ho někdo šlohne, má neprodejné bezcenné těžítko.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Toto má jednu obrovskú nevýhodu - taký telefón nebudem môcť napr. po roku predať, keď mám dvojročný záväzok u operátora.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ani by som nepovedal. pokial by mali spravit bezsimkovy found, urcite by to zmanazovali tak, ze ak ty (ako majitel) zajdes do apple store na uvolnenie pristroja pre ineho majitela, pracovnik apple overi tvoju identitu podla databazy, ci je dany foun skutocne tvoj a jednoducho to zmeni. a telefon bude preregistrovany, prip. free na predaj. teba to vsak nezbavuje platit ten zvysny rok poplatkov ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužíval bych, navíc takto optimisticky, slova jako "určitě", dokud nevíme jak to bude.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jistě. Ale samozřejmě za patřičný manipulační poplatek. A možná by časem mohly telefony dostat i SPZ jako auta, ne? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mobily pre CDMA siet nepotrebuju SIM kartu (obsahuju ESN/MEID cislo ako jedinecny identifikator).. napr. iPhone 4S CDMA funguje bez SIM vo Verizone bez problemov.. SIM kartu potrebuju iba pre medzinarodny roaming.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nema tezitko ale zdroj nahradnich dilu. A ty taky nejsou zrovna lacine (originalni). Takze krast se bude dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude, to už bude náročnější na prodej, výnos bude nižší atd...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nejaku odpoved mam.

pan molnar vo svojej uvahe uvadza, ze dovodom nebude uspora miesta, kedze iphone5 je udajne vacsi ako iphone4. to je dost kratkozrake tvrdenie.
ip5 je NAJME tensi a v pomere k ip4 o dost. 20% je velky skok. navyse s takymi parametrami. pri navrhu rozhodne pocitali nie s kazdym milimetrom, ale doslova s kazdou desatinou, sli takmer na hranicu moznosti dostupnej technologie (pri zachovani prijatelnej ceny, samozrejme). a nejde len o samotny rozmer sim karty, ale celeho slotu. na vacsiu kartu treba vacsi slot. vo vsetkych rozmeroch. a zrejme sa im uz nevosiel do navrhu ani ten, ktory je pre micro-sim. alebo by to znamenalo pomerne velke kostrukcne zmeny, zdrzanie, naklady... iphone predsa nenavrhuje jeden maly tym navrharov, ale desiatky, stovky.
co sa tyka zmensovania vseobecne, mali by sme byt za to radi. v kuse sa omiela, ako nicime svoje zivotne prostredie, drancujeme zdroje nerastnych surovin...
zmensovanie (aj ked nie je nevyhnutne nutne pre funkciu daneho vyrobku) znamena, ze sa setri materialom, energiou, z rovnakeho mnozstva rudy, polotovaru, chemikalii, energie a dalsich surovin vyrobim viac vyrobkov. pri produkcii radovo v milionoch sa kazdy gram a milimeter nasobi prislusnym poctom tych milionov. a rozdiely v spotrebe zdrojovych surovin su markantne.
v konecnom dosledku to znamena rychlejsiu vyrobu, dopravu, mensie naklady, mensie znecistenie zivotneho prostredia atd.
a teda lepsi zivot nas a nasich deti. veci treba vidiet v sirsich suvislostiach, pan molnar.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jako použít zrovna argument o ničení životního prostředí a drancování zdrojů nerostných surovin, to jste si teda chlape naběhl. Co tak aby raději Apple vyráběl přístroje, které vydrží 20+ let a (teď přijde to hlavní) ať své zákazníky prosí, žádá, školí, nabádá k tomu, aby jejich výrobky neměnili každý rok, dva, ale používali po celou 20+ letou životnost. Když jde o ten "lepší život nás a našich dětí" a "vidění věcí v širších souvislostech". :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

bohuzial, vas argument je pri sucasnej rychlosti vyvoja technologii a tlaku konkurencie zo vsetkych stran absolutne nerealny. ani apple nemoze prekracovat hranice vesmiru. ak chcete argumentovat, tak argumentujte v ramci hranic reality a nevymyslajte nerealne extremy.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

no dobra, ale Vas argument o "nedrancovani prirody" tim, ze zmensime napr. SIM kartu a tim usetrime na nedostatkovem materialu (med) je taky nesmysl... co se totiz stane se starou SIM kartou po vymene za novou? Prestrihne se a vyhodi... takze uspora zadna a navic se prichazi o med na stare karte, ktera by klidne fungovala dalsich x, mozna x*10 let...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, Váš argument je nereálný. Pokud vím, tak současné konzole jsou na trhu už 6 let a tlak konkurence je netrápí. Nintendo dokonce dělá konzole, které jsou již při uvedení na trh technické žďorbo, ale prosperuje. Vzhledem k tomu, že Apple je výrobce produktu, nikoliv techniky, by přiměřená životnost iPhonu neuškodila, zejména při té prasecky předražené ceně (zisk na produktu přes 100% je prostě nehoráznost). Defacto by mohl Apple jako producent uzavřeného produktu v uzavřeném ekosystému mohl zařídit, aby reálná životnost jejich iPhonu/iPadu byla 4-6 let. Ovšem to by nebyly penízky z iOslíků. Takže by to opravdu šlo, ale pro peníze kašle Apple hodně z vysoka na nějakoiu přírodu a naše děti. Vždyť on kašle i na ty otroky, co to za pár šušní pro něj montujou. A v podstatě kašle i na své iOvce (protože životnost smartphonu a telefonu nejvýše 2 roky je prostě směšná, vím o čem mluvím, udělal jsem chybu koupí iPhone 3G a dodnes pravidelně lituji).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dovolim si nesuhlasit. konzole su onen iny "vesmir".
konzoly su v podstate v nezmenenej forme na trhu uz od 70tych, resp. 80tych rokov. ich podstata sa nijako vyrazne nezmenila - centralny box kde je elektronika, ovladace, pripojenie na telku. plus rozsirovanie kartami, kde ma kazda konzola svoj standard.
meni sa len vnutro - z 8bit az k 64bit, ovladce s nastupom bezdrat. technologie stracaju pupocnu snuru, vyssi vykon, pripojenie na internet pre timove hranie... ale stale je to box, pripojeny na telku a viac ci menej unifikovane herne ovladace.
smartfouny/tablety (v sucasnej podobe) naproti tomu su tu iba par rokov a (bez ohladu na to, ze v sucasnej podobe ich na trh priniesol prave apple) je jasne, ze ich vyvoj a zmeny napreduju prudkym tempom.
realna zivotnost samotneho vyrobku je tych 4-6 rokov... pokial s nim netrieskas. lenze narazit na vadny kus sa da vzdy (nikto nie je neomylny) a stavat na tom svoju kritiku celeho odvetvia vyrobku, prip. vyrobcu, je dost scestne.
resp. nas prosim oboznam, v com je tvoj 3G tak zly, ze "pravidelne lutujes"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale podle vaší logiky se podstata telefonu také nijak výrazně nezměnila, stále je to něco co se drží v ruce, přikládá k uchu a mluví se do toho. :) S nadsázkou se dá říct, že v oblasti telefonů vlastně proběhly zatím jen tři revoluce:
- zkroucení kabelu od sluchátka
- čudlíky, díky nimž se čísla již nevytáčí
- přesunutí číselníku do sluchátka

Ani smartphone, ani tablet nepřinesl v současné podobě na trh Apple, to si vygumujte z hlavy, není to pravda. Applu se podařilo přesvědčit lidi, že tento koncept je už životaschopný a můžou o něm začít uvažovat. To je jeho úspěch. Ale nepřišel s tím jako první, a to ani po stránce konceptu, funkcionality nebo vzhledu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

inak. podla toho ako ten princip prezentujete vy, vlastne vsetko, co ma cpu, pamet, nejake vstupne zariadenie (klavesnicu, mys, touchpad a pod) a vystupne zobrazovacie zariadenie (displej) je pocitac. a teda sa v danom zmysle nejedna o nic nove, prevratne, stale je to len vypoctova masinka, viac ci menej kompaktna a vykonna a kozmeticky vylepsena.
ja som mal na mysli to, ze za samostatny typ zariadenia sa da povazovat akekolvek zariadenie, ktore ma urcite specifika, vlastne len jemu a charakterizujuce jeho kategoriu. takto sa odlisuju netbooky (nechytajte ma za slovicko len preto, ze to nie je de jure spravny nazov) od notebookov, ultrabookov, tabletov, desktopovych pc ci konzol. a tak isto je sucasny dizajnovy typ smartfonu samostatna kategoria.
zamotavame sa zbytocne do argumentacii, ktore mozu byt z oboch pohladov a stran spravne a pritom stale navzajom protichodne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji mnohokrát za vaši skutečně rychlou reakci na článek a názor, který otevírá zajímavou debatu a přináší další pohled na problematiku.

Máte pravdu, že takto jsem na téma nenahlížel, soustředil jsem se na marketingové pojetí a uživatelské využití.

Upřímně si však nemyslím, že milimetrové zmenšení nějaké plastové kartičky se podepíše na zkvalitnění životního prostředí. Dokonce si dovolím poznamenat, že by to mohlo být i zcela opačně. Nový dosavadně neakceptovatelný formát karet bude pro případné fluktuace mobilů u majitelů překážkou, vzroste poptávka a výroba redukcí, za které dokonce budou majitelé muset platit (nejsou zdarma jako výměna karty - zavání to obchodním tahem). Nehledě na to, že ty samotné výměny jako takové jsou další spotřebou navíc, jedno tel. číslo = jedna aktivní karta. Tedy každá změna bude vyžadovat další změnu. Ne, já v tomhle směr k ochraně prostředí moc skutečně nevidím.

Nevidím ho ani v samotném provedení přístroje. Ano, máte pravdu, tenkost se "pětce" zapřít nedá. Není však ale nijak významná v globálním kontextu. Například konkureční model (namátkou) od HTC One S je svými parametry velmi podobný, a jen díky vyšší kapacitě baterii je o dvě desetiny milimetru tlustší. Tedy ano, pro Apple bylo možná ztenčení něco revolučního (jestli za přijatelnou cenu o tom raději diskutovat nebudeme), z pohledu srovnání s konkurencí to ale bylo jen dorovnání nabídky.

Také si IMHO nemyslím, že když se ušetří milimetřík tady, že se to hned odrazí na celém přístroji. Ba naopak. Dnešní telefony už dávnou nejsou jen telefony. Neustále se na ně nabalují nové a nové fukcionality, takže bude velmi obtížné je všechny miniaturizovat. U některých to ani nepůjde. A hon za penězi a vyšší výkony bude vždycky hrát prim.

Apple je vůbec v tomto ohledu zajímavou společností. iPhone 5 přináší mimo jiné i nové příslušenství, které není zpětně kompatibilní s tím starým. Ano, při výrobě jistě poklesne spotřeba materiálu. Za to však stoupne odpad z toho starého (podotýkám funkčního) či výroba redukcí, které stejně onen materiál zase spotřebují. Takže se toho možná ve finále vyrobí o něco více. (Mimochodem redukce bude stát 29 USD a stejně problém kompatibility 100% nevyřeší.) A než se lidi dohodnou a rozhodnou, co vlastně chtějí, přijde zase někdo s něčím novým, za co se bude dát utrácet, co nového dělat a co starého vyhazovat. Ne, ochranu prostředí tam skutečně moc nevidím. Aktuálně vidím pouze nový marketingový tah. Ochrana prostředí by byla, kdyby komponenty jely až do svého plného zničení, a ne je vyhazovat/zatracovat z důvodu nekompatibility. Ale to je moc idealistické smýšlení...

Možná ale máte pravdu skutečně v tom, že pokud se budeme (ale to pak zase musí všichni) snažit produkty vézt k miniaturizaci, celková spotřeba za desítky let, za staletí skutečně o něco poklesne. Ale vážně se lidi na tomhle dokáží sjednotit? Je to přeci o penězích...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A čo tá halda SIM kariet čo sa bude musieť zbytočne vymeniť(vyhodiť), alebo tá kopa papiera čo bude potrebné vypísať ? Špatný príklad.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

zrejme sa im uz nevosiel do navrhu ani ten, ktory je pre micro-sim. alebo by to znamenalo pomerne velke kostrukcne zmeny, zdrzanie, naklady...

Co to je za argument? Když něco vyvíjím, tak vím jaké standardní části tam budou a podle toho se řídím, ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nie. to co ste napisali je popieranie novatorstva, zmien, napredovania v zdokonalovani technologii.
vyvijat nieco je od slova vyvoj - a to rozhodne neznamena poskladat novy vyrobok zo starych komponentov. to by nebolo vyvijanie, ale obycajne puzzle, ktore si mozete spravit sam.
ak by ludia pristupovali pri konstrukcii novych vyrobkov sposobom "nevymyslim radsej nic nove, len aby sa mi do toho niekto neobul a tak pouzijem len to, co uz funguje, hoci ma to obmedzi", tak by sme dodnes mali telefony na urovni startacu, kde ide full size simkarta ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zmensovanie je sice dobre, ale zmensenie SIM karty nema ziadny vplyv na usporu. Stale ju dostanete od operatora ako krasnu kreditnu kartu, z ktorej si danu sim vylomite.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pan molnar, suhlasim ze zmena dlhodobo pouzivaneho konektora za mensi prinesie (v niektorych pripadoch, ale nie vsetkych) nutnost redukcii (a teda druhotne sposobene zvysenie spotreby surovin).
netvrdim ani, ze usetrenie milimetra tu a dvoch gramov tam spasi svet. lenze objemovy rozdiel medzi micro a nano sim je viac ako 40% a to je uz dost velky rozdiel.
poukazujem vsak na celkovy princip a vseobecnu prospesnost zmensovania, ktory sa netyka len applu.
avsak tak ako jobs dokazal najst vynimocny sulad medzi jednoduchostou, dizajnovou cistotou a funkcnostou, tak si vzdy dal zalezat aj na pouziti kvalitnych materialov. a to bez ohladu na to, ci sa jednalo kedysi o plasty, alebo po novom najme o kovy. mozno aj preto je iphone 5 vyrobeny uz nie z plastu, ale z kovu (hlinik), ktory sa rozhodne lahsie recykluje, ako stovky druhov plastov. aj v tomto ohlade je to pokrok. to, ze apple postupne prechadza na kovy u takmer vsetkych vyrobkov, sa da len kvitovat. jednak to zvysuje odolnost a zivotnost vyrobkov (pan damel - aj to je cesta, ako dat zakaznikom nieco, co vydrzi dlhsie nez len tyzden po skonceni zarucnej doby) a jednak sa kovy lahsie recykluju, spracuvaju a nezatazuju zivotne prostredie tak ako plasty.
ci pouzil pri vyrobe iphone 5 exkluzivnu technologiu liquidmetalu, je diskutabilne. to uvidime.

"Ochrana prostředí by byla, kdyby komponenty jely až do svého plného zničení, a ne je vyhazovat/zatracovat z důvodu nekompatibility. Ale to je moc idealistické smýšlení..."
spravne ste podotkol, ze je to prilis idealisticke a ako som naznacil v odpovedi pre damel-a, pri sucasnom trende a rychlosti napredovania techniky aj nerealne.
upgradujeme nie preto, ze musime nahradit nefunkcnost, ale z cirej potreby pre "ostat in". samozrejme, dovolat a napisat sms sa da aj s nokiou starou 5 ci 6 rokov, ktora na jedno nabitie vydrzi aj tyzden. z tohto pohladu by sa dalo teda argumentovat, aby ludia vobec nekupovali nove telefony, lebo aj 10 rokov stare tehly dokazu zabezpecit komunikaciu s rodinou, priatelmi, kolegami (navyse s mensimi narokmi na energiu). lenze na akej urovni, a co by vlastnictvo takehoto predpotopneho kramu prinieslo v medziludskych vztahoch jeho majitelovi, je uplne na inu diskusiu.

kazdopadne nikto nikoho nenuti kupovat apple vyrobky, ak s filozofiou tejto firmy nesuhlasi. taktiez som nikde nevidel ani naznak niecoho takeho, ze by apple akokolvek nabadal, aby konzument zahodil "zastaraly" iphone 3, 4 alebo iny model a zakupil si najnovsi. ak to dany clovek spravi sam, je to vylucne jeho rozhodnutie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kdyby Apple zmenšil SIM z 1x2mm na 1x1mm, tak budete pět ódy, jak ji zmenšil na polovinu a ušetřil zdroje surovin ne? :) Prosím vás dost, vždyť jde o marginálie. Objemový rozdíl padá hlavně na plast, takže nějaké spasení světa se skutečně nekoná.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:GSM_SIM_card_evolution.svg

Je divné, že baštíte vše naprosto nekriticky, místo aby jste si aspoň trochu zanadával, že toto zmenšení neprosadily ty hromady vývojářů Applu už při uvedení iPhone 4. Místo toho tu máme co generaci nový formát SIM. Takový nekritický jedinec je pak pochopitelně podezřelý z lobbingu.

Mám 6 let starý smartphone (vyrobený rok před prvním iPhone) a jsem s ním natolik spokojený, že ho hodlám používat až do konce jeho životnosti (kterou hodlám ještě prodloužit novou baterií, ale zatím to nepotřebuje). Rozhodně nepociťuji, že by tu probíhal vývoj a změny tak prudkým tempem, abych měl potřebu ho měnit za novější. Vaše slova, že takový mobil je "předpotopní krám" musím brát jako symptom hysterie nebo už zmíněného apple-konzum lobbingu.

"Upgradujeme nie preto, ze musime nahradit nefunkcnost, ale z cirej potreby pre "ostat in"." - přeci nemůžete mít na jednom místě klávesnici plnou řečí o ekologii a pak napsat něco takového člověče. :)

Liquidmetal není pro iPhone 5 nic exkluzivního, když byl použit už u iPhone 3G. :)
http://appleinsider.com/articles/10/08/17/liquidmetal_created_sim_ejecto...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

- nie som z tych, ktori vychvaluju cokolvek uz len z principu. ale navazanie sa do zdanlivych, resp. diskutabilnych nevyhod a negativ (postoj: kto chce psa bit, palicu si najde) mi z duse vadi.
- ano, som pozitivne mysliaca osoba a styl spravania "zanadavat si aspon trochu uz len preto, ze by som zrejme mal", pripadne hladat chyby na novinke (lebo urcite sa nejaka najde), mi je uplne cudzi.
ak by som chcel, tak samozrejme dokazem vymenovat kopec negativ na apple, iphone alebo cokolvek a opierat sa pritom len o fakty, prip. argumentovat, ze to je moj vlastny nazor. alebo to uhrat do tej roviny, ako som pisal o psovi a palici.
-nikde nepisem, ze setrenim na detailoch, milimetroch a gramoch spasime svet. ide vsak o trend, ktory povazujem za spravny ako vyvojovy smer do buducnosti. to je vsetko.
- z lobbingu ma obvinit nemozete, niesom nijako lojalny applu, nevlastnim jedine zariadenie od nich. to vsak nic nemeni na tom, ze sa mi ich vyrobky, dizajn a filozofia celkovo paci a jobs je podla mojho nazoru naozaj vynimocny clovek, ktory toho dokazal vela. niekto si moze viac vazit (a jeho nazor mu brat nebudem) toho afektovaneho uziapaneho ballmera, ktory v zivote nic nove ani pokrokove nevymyslel (vysoka funkcia v nejakej hierarchii este z nikoho genia nespravila), ja ostanem u obdivu a inspirovani sa jobsom.
- mobilne telefony, ktore som vlastnil od zaciatku ich existencie dokazem spocitat na prstoch jednej ruky (Motorola 8700, Startac, V50, V220, Fujitsu Siemens T810). A menil som ich za novsi/iny typ vzdy len preto, ze mi dosluzili, pokazili sa a pod. Nie preto, ze som zatuzil mat nieco lepsie.
- je rozdiel pouzit liquidmetal pre titernu suciastku a pre cele telo daneho zariadenia. rozdiel v rozsahu pouzitia je neporovnatelny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když nemáte rád nadávání a hledání hole, tak proč se toho nedržíte a místo toho nadáváte na ten článek a jeho autora. To mi hlava moc nebere. :)

Vás nefascinuje, že ten balík Ballmer dokázal, jakožto obchodní ředitel Microsoftu, prodat ty strašný Windows do cca 95% počítačů? To je přeci něco k čemu se Jobs nepřiblížil ani na dohled. :))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

k prvej casti sa radsej nevyjadrujem, preco to vasa hlava neberie.
a k druhej... to myslite vazne, ze je to zasluha ballmera, ze windows je v 95% pc??? pri vsetkej ucte, takyto "uspech" by, parafrazujem vasu vetu - jakozto obchodni reditel microsoftu by temer kdokoliv dokazal prodavat to, co uz vytvorene je a ma majoritni podil na trhu.
a konkretne k comu sa jobs nepriblizil? k 95% podielu na trhu u jeho mac-ov? to je na podstatne dlhsiu diskusiu o podmienkach, otvorenosti systemov, zamerania na urcite trhy a politikach oboch spolocnosti za onych cias.
osobne si viac cenim to, ze jobs dokazal ako v minulosti, tak aj v dnesnej dobe, ked sme si vsetci mysleli, ze medzi desktopy a notebooky (a mozno este smartfony) sa uz ziadne ine portable zariadenie nevojde. a prisiel s ipadom. prijatie velmi vlazne, vacsina odbornikov aj laikov to zmietla zo stola, ako neperspektivne zariadenie bez buducnosti, navyse takmer priamo konkurujuce v tej dobe nastupujucemu iphonu, ktory toto vsetko, co predstaveny ipad, mal. vyzeralo to, ze apple si sam sebe robi konkurenciu.
lenze jobs mal zjavne vynimocnu intuiciu a pozri, kde je trh dnes. kde-kto sa po ipade (a iphone) viac ci menej uspesne opici.
nie je to dostatocny dokaz vynimocnosti, ako niekto dokaze udat smer vyvoja a vytvorit revoluciu?
btw, microsoft straca dych a ak si pozornejsie pozries tabulky vyvoja pomeru microsoft os vs apple os, ci uz u desktopovych zariadeniach alebo celkovo, tak prides k zaujimavym zisteniam.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No nebere mi to, protože říkat jednu věc a dělat opak je víte co...? :)

A jak jste to myslel s tím Ballmerem, že přišel k hotovýmu, kdy měl už Microsoft 95%ní podíl? Vždyť Ballmer je v MS od úplného začátku. Byl tam při prodeji interpreteru pro Altair i při prodeji licence MS-DOSu IBM. Na YT je i jeho "proslulé" reklamní video na první Windows. :)
http://www.youtube.com/watch?v=tGvHNNOLnCk

A k tomu že si lidi nemysleli na zařízení co je placatý, drží se v ruce a má displej (mluvím o iPadu)? Vždyť takové bylo v každém druhém sci-fi. To chtěli všichni, jen se čekalo až bude připravena technologie a někdo jim obratně vysvětlí, že už ten čas nastal. :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi micro a nano sim je ve skutečnosti větší než 40%. Ta karta totiž není jen menší co do plochy, ale především tenčí. A navíc, důležitější než ta SIM jsou rozměry toho slotu kam se ta karta strká.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

NanoSIM není >především< tenčí.

kratší je o 18%
užší o 27%
a tenčí jen o 12%

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle me je to jen o trendu zmensovat az na takovou hranici, aby apple mohl ve sve neskutecne lasce k uzivatelum temto "zacit pomahat" tak, ze tak malou soucastku uzivatelum davat do ruky nebude a napali ji na board... Takze Apple si uvaze ovecky jeste vic, aby nemohli utikat ke konkurenci, nicmene ony z toho stejne brzo zacnou delat vyhodu, takze bude tristni, pokud ten trend zacnou pouzivat i normalni vyrobci.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No důvod bych viděl jediný, Apple si nanoSIM patentoval :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě neexistuje jediný důvod proč by telefon musel něco takového jako SIM obsahovat. Pevně věřím, že další iPhone už mít žádnou sim nebude a že se Applu konečně podaří tuhle věc zlikvidovat (navzdrory přáním operátorů).

Jinak nedávno jsem kupoval ženě iPhone 4S. Výměna byla absoltně bezproblémová. Stačilo vzít libovolnou microSIM. Které se rozdávají zdarma nebo vám ho pošlou zdarma domů, a naťukat její sériové číslo do stránky, potrdit vlastnictví původního čísla (pomocí SMS) a během hodiny je vše hotovo - stará přestane fungovat, nová začne. Alespoň tady v UK. Podle mě spousta povyku pro nic.

Ale když tam nic takového jako SIM nebude, byl bych ještě raději...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proc jsou dosud v 21. stoleti potreba nejake SIM karty. vite jak by to bylo krasne, kdyby se jen clovek prihlasil do te dane site pomoci jmena a hesla (tel.cisla a PINu). nebyly by ani potreba zadne dual sim telefony, vlastne by tam mohl mit clovek neomezeno uctu u ruznyvh operatoru, at uz klasickych, virtuaslnich ci VOIP. proste dokonale konkurencni porstredi. budu volat, psat surfovat pres operatora, ktery ma pro danou sluzbu nejlepsi podminky (cena, kvalita sluzby,pokryti)
no nebyla by to krasa?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S 4znakovym PINem? Vetsina lidi je totalne neschopna pouzivat rozumne heslo. Samozrejme, slo by to resit tak, ze by se do telefonu nahral certifikat ... jinak receno, softwarova SIM.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podotýkám, že když vymyslíte spalovací motor, dáte ho sice nejprve na kočár bez koní, ale pak ho nakonec zamontujete do úplně jiné kastle. Takže proč se ohánět čtyřznakovým pinem (já ho tedy čtyřznakový nemám), když máme snímače otisku prstů? :-p

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Koukáte se na to dobře. Samozřejmě, že jsou za tím peníze. Za vším jsou peníze. Tak ekonomika funguje. Kdyby se Apple nechoval tržně, tak by tu nebyl.
Můj názor je, že Apple si nesmí operátory naštvat, ale dotlačit je k pomalu ke změně. Na virtuální sim, kdy každý může mít v telefonu třeba 4 sim s různými tarify různých operátorů a především snadno je měnit a přecházet, by operátoři nekývli a iphone neprodávali. Zakrývací argument pro nanoSIM je zmenšení velikosti, ale samozřejmě na operátory může tlačit "vidíte, co vám ta fyzická sim přináší za problémy?".
Podobně je to s FaceTime. Apple má připravenou techologii, zdá se, že VOIP/SIP kompatibilní, ale přišel až moc brzo. Kdyby ho Apple otevřel a pustil do světa, mobilní operátory (a v důsledku i zákazníky a Apple) by to příliš poškodilo - platby za hovory by šly k nule a objemy k nekonečnu - a podřezal by si větev sám pod sebou. Čekají s tím na LTE, až to bude moct prakticky fungovat.
Všichni přejdou na nějaký voip, protože tam existuje normální konkurence a z operátorů budou prostě jen ISP, a to je dobře.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Teda pro ujasnění, LTE je čistě datová síť a předběžné plány v USA jsou úplně ukončit provoz GSM sítí do roku 2017. Problematické bude jen vyvinout telefon schopný komunikovat v tolika frekvenčních pásmech, kolik jich LTE po světě bude používat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.