CDR.cz - Vybráno z IT

Apple experimentuje se solárním, indukčním i pohybovým nabíjením iWatch

Při navrhování malých přenosných zařízení je velikou překážkou nízká výdrž baterie. Apple proto už dlouho testuje alternativní způsoby dobíjení pro své hodinky iWatch, na které s napětím čekáme.

Veškeré informace o dlouho očekávaných chytrých hodinkách iWatch drží Apple úspěšně pod pokličkou. Docela nedávno sice unikla na internet zpráva, že ponesou zakřivený displej kopírující tvar naší ruky, oficiální zastoupení společnosti se k ní ale samozřejmě nijak nevyjádřilo. I přesto dal americký designér Todd Hamilton vzniknout konceptu, který zobrazuje právě zakřivený štíhlý displej na prstencovém těle hodinek, jež na boku nabídne i zapínací tlačítko nebo ovládání hlasitosti. Narozdíl od již existujících hodinek na trhu se tedy jedná o velmi inovativní zpracování, což by bylo filosofii nakousnutého jablíčka podobné (alespoň před několika lety).

 

Jedním z důvodů, proč jsme se na rozdíl od konkurence stále nedočkali chytrých hodinek od Applu, tedy může být náročnější zpracování s použitím flexibilního displeje. Dalším aspektem je ale podle deníku New York Times také velikost a hlavně výdrž vnitřního akumulátoru, se kterou prý není Apple spokojen. Už před několika lety tedy začala společnost hledat řešení, jak hodinky dobíjet při běžných činnostech a tím výdrž baterie prodloužit, v lepším případě prakticky úplně potlačit možnost jejího úplného vybití.

Jednou z možností je podle amerického deníku dobíjení hodinek pomocí integrovaných solárních článků, které Apple už před lety testoval pro použití na svých iPhonech či iPodech. U těchto přístrojů ale ztrácejí velikou mírou smysl, jelikož je máme po většinu času zastrčené v kapse. U chytrých hodinek na ruce už se ale zdá solární dobíjení použitelnější.

 

Dalším způsobem je dnes již běžně používané indukční nabíjení (mnohdy doprovázené technologií NFC pro spárování obou zařízení či spuštění aplikace), kterým dokážeme přístroj bezdrátově nabíjet na krátkou vzdálenost - v řádech několika málo centimetrů. Se stejným standardem indukčního nabíjení Qi se můžeme setkat například u některých Lumií od Nokie, k nimž je možné dokoupit speciální polštářek s integrovanou dobíjecí cívkou, na který pak telefon jednoduše položíme. Při použití tohoto dobíjení u chytrých hodinek bychom je tedy museli stejně sundavat z ruky, kdy už bude možná efektivnější použít běžnou nabíječku na MicroUSB. 

Třetí (a zřejmě nejefektivnější) technologií, se kterou prý Apple u hodinek iWatch experimentuje, je využití běžných pohybů našeho těla, které budou piezoelektrickým měničem převedeny na elektrickou energii dobíjející akumulátor. Tyto články by se daly připevnit na některou z končetin a s přirozeným pohybem našich svalů - tedy měnícím se tlakem působícím na tento malý energetický transformátor - bychom dokázali hodinky snadno dobíjet, aniž bychom je museli sundat z ruky nebo strávit odpoledne na přímém slunci.

 

Nanopásky s piezoelektrickými měniči chtějí v budoucnu využít i vědci ve zdravotnictví, kde by mohly přirozeným pohybem srdečního svalu dobíjet kardiostimulátory u pacientů s poruchami srdečního rytmu.

Někteří světoví výrobci už sice převedli své vize chytrých hodinek na skutečnost, Apple se s nimi ale podle všeho do ringu stále nechystá. Někteří netrpělivci mu to mají sice za zlé, my ale vidíme tuto skutečnost jako pozitivní znamení toho, že až hodinky iWatch opravdu spatří světlo světa, budou vyladěné do detailu.

Jaké funkcionality byste vítali u technologického konceptu chytrých hodinek obecně? Za jakých okolností byste mohli říct: "Ano, tohle bych na ruce nosil(a)."? Dejte nám vědět do komentářů!

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple experimentuje se solárním, indukčním i pohybovým nabíjením iWatch

Úterý, 4 Únor 2014 - 22:55 | George eLzyx | když vidím, co musí snést obyčejné hodinky, jaké...
Úterý, 4 Únor 2014 - 16:16 | HKMaly | Jestli to nebude tim, ze pouziti lidi jako...
Úterý, 4 Únor 2014 - 14:43 | Stealth Ftelf | Upřímný obdiv k tomu jak jste se ke kritice...
Úterý, 4 Únor 2014 - 14:25 | Petr Kodl | Máte pravdu, text byl poměrně zavádějící....
Úterý, 4 Únor 2014 - 14:11 | DrStr | No, takže jestli to dobře chápu, dobíjení...
Úterý, 4 Únor 2014 - 13:13 | Stealth Ftelf | Dovolil bych si komentář k naprostým bludům a to...

Zobrazit diskusi