CDR.cz - Vybráno z IT

Apple sahá po úsporných a jemných IGZO displejích, použije je zřejmě už příští rok

Apple a IGZO - úvodní foto
Kalifornský gigant prý uzavírá dohodu s výrobcem Sharp a jeho IGZO displeje chce použít v nových generacích jablečných zařízení - tvrdí to alespoň korejské IT News. Jejich výhodou je menší spotřeba, velmi jemný obraz nebo průhlednost neaktivních pixelů.

Přestože Apple odebíral většinu displejů pro svá zařízení od LG, domlouvá se prý nyní se Sharpem. Jeho IGZO displeje by se tak mohly objevit v novém iPadu či Macbooku již v první polovině příštího roku. LG se naopak věnuje vylepšení dosavadních LCD a OLED displejů. Se zprávou přišel korejský server s IT novinkami.

Sharp už vyrábí IGZO displeje poměrně dlouhou dobu a na svém kontě má několik různě velkých panelů s velmi jemným rozlišením. Kupříkladu 11,6" displej nabízející rozlišení 2560x1440 px nebo třeba 14" panel s rozlišením 3200x1800 px – oba mají poměr stran 16:9 a kolem 260 ppi. Má také ale první smartphone s tímto revolučním displejem představený již minulý rok – telefon Sharp Aquos Phone Zeta.

Oficiální video technologie IGZO od Sharpu

A co že vlastně slovo IGZO znamená? Je to zkratka india, galia a oxidu zinečnatého, jejichž sloučeninu používá Sharp k výrobě tenkovrstvých transparentních tranzistorů. Na rozdíl od běžných LCD panelů, u kterých se natočení jednotlivých krystalů řídí změnou přivedeného napětí, potřebují IGZO displeje napájení pouze při změně stavů, mezi kterými si nastavenou barvu drží samovolně. Výsledkem je tedy několikanásobně nižší spotřeba, jelikož využíváme pouze napěťových impulsů namísto trvalého napájení.

Apple a IGZO - img1
Prezentace porovnávající výdrž baterie s běžným a IGZO displejem

Další výhodou této technologie je také mnohem menší velikost samotné pixelové mřížky (pro větší rozlišení) a rovněž i rychlejší odezva než u klasických LCD – oproti amorfnímu křemíku se zde elektrony pohybují až čtyřicetkrát rychleji. Velkým pozitivem je pak také lepší čitelnost těchto displejů na slunci a to při stejné intenzitě podsvětlení. Způsobeno je to tím, že IGZO propustí více světla než křemík a v konečném důsledku tedy můžeme opět docílit nižší spotřeby, jelikož si vystačíme s nižším nastavením jasu displeje.

Apple a IGZO - img3

Pokud zprávy nelžou a Apple tyto displeje opravdu použije, můžeme se těšit na opravdu jemný obraz doprovázený větší výdrží akumulátoru. Problémem této technologie ale může být to, že ne každá aplikace si s takto velkým rozlišením poradí a některé její prvky by mohly dělat neplechu a nezobrazovat se správně. Jak ale známe Apple, před vydáním nových zařízení zajisté všechny mouchy vychytá. Nevýhodou těchto úsporných panelů je ale vysoko položená cena.

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple sahá po úsporných a jemných IGZO displejích, použije je zřejmě už příští rok

Pátek, 26 Červenec 2013 - 09:25 | petr ib | stačí vzít do úvahy míru průhlednosti a máte...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 21:34 | Ttxman n | Neni. Je to jenom neco jako lepsi IPS. 1)...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 14:32 | mp07 | Takže IGZO je vlastně takový "lepší,...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 14:20 | DRK | Materiály co "lépe propouštějí světlo"...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 13:57 | Mrkvonaut | Vždyť se to v článku píše. Použitý materiál lépe...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 11:36 | DRK | "Výsledkem je tedy několikanásobně nižší...

Zobrazit diskusi