CDR.cz - Vybráno z IT

AsteroidOS: Alternativní systém pro smartwatch, custom ROM pro Android Wear

Pokud je pro vás důležité mít větší kontrolu nad operačním systémem, který je ve vašich chytrých hodinkách, neměli byste přehlídnout zajímavý opensource projekt AsteroidOS.

Nově představený AsteroidOS vznikl jako komunitní projekt pod licencí opensource. Pro instalaci tohoto systému do smartwatch budete potřebovat odemčený bootloader a povolený USB debuging.

Právě díky knihovně libhybris je systém kompatibilní s Android Wear. Zda bude do budoucna možné nainstalovat AsteroidOS i do jiných chytrých hodinek, je zatím neobjasněná otázka. Není známa ani kompatibilita s ostatními (nejen) mobilními zařízeními, jelikož se ale v podstatě jedná o přepsání Android Wear knihoven, které již na zařízení byly, je jistá kompatibilita s Androidem.

Screenshot 1 F 40 F 4 Ce 7Screenshot 2 55081018

S ohledem na stav vývoje, nemůžeme prozatím tento systém doporučit každému - nabízí pouze základní funkce. Například podle prvních ohlasů testerů bluetooth spojení ne vždy funguje úplně spolehlivě. Vývojáři proto nabádají uživatele, aby neváhali a posílali náměty a připomínky, jaké funkce mají do systému postupně implementovat.

Screenshot 3 DeaceffdScreenshot 4 57807772

Dle oficiálních informací a prvních reálných zkušeností od komunity je AsteroidOS v této fázi možné bez větších problémů nainstalovat na LG G Watch. Časem by však neměl být problém portovat i na ostatní zařízení s Android Wear. Tizen od Samsungu by prý mohl být větší oříšek, ale budeme doufat, že i tam se vývojáři s AsteroidOS nakonec dostanou. Co se známých Pebble Watch týče, zde prý AsteroidOS nepoběží nikdy, a to zejména díky e-ink displeji a nepřístupnému bootloaderu.

A co Apple Watch? Zde zatím vývojáři mlčí, ale bohužel se zřejmě ani zde s největší pravděpodobností k bootloaderu nedostanou. Navíc Apple Watch je specificky kompatibilní výhradně se zařízeními od Apple, kde uživatelé z podstaty ani nic měnit nechtějí. Možná až na tu výdrž.. :)

Zdroje: 

1, 2, 3

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AsteroidOS: Alternativní systém pro smartwatch, custom ROM pro Android Wear

Pondělí, 25 Leden 2016 - 21:36 | Pepa Zdepa | To mi připomnělo tento pokus... http://...

Zobrazit diskusi