CDR.cz - Vybráno z IT

Asus PadFone mini: Chytrý telefon, který proměníte v 7palcový tablet

asus_padfone_mini_ikona
Celé tři generace konceptu PadFone, který spojoval tablet a chytrý telefon, měla tabletová dokovací stanice úhlopříčku 10 palců. V dnešní době jsou v kurzu spíše 7palcové tablety a tak jej přinese Asus společně s 4,3palcovým chytrým telefonem v nové verzi PadFone mini.

Asus se svou řadou zařízení Transformer, udělal pěkný zmatek. Do té doby, než byl uvedený první Transformer, což byl tablet, který se dal připojit do klávesnice, čímž vznikl netbook, bylo něco takového nemyslitelné. Po uvedení, se o podobný koncept snažili všichni výrobci. Ale Asus pokračoval dál a uvedl koncept Slider a pak i PadFone. 

asus_padfone_mini_1asus_padfone_mini_2
Vlevo jeden z nových Transformerů, vpravo první PadFone, který v tabletovém módu mohl ještě používat klávesnici z Eee Padu Transformer starší generace

První PadFone měl dvoujádrový procesor Qualcomm S4 na frekvenci 1,5 GHz a 4,3palcový displej s rozlišením 960 × 540 pixelů. Tablet měl 10 palců a rozlišení 1280 × 800 pixelů. Ten jako tzv. PadFone Station sloužil jen jako větší zobrazovadlo. Výkon a úložiště obstarával telefon. Tyto dvě zařízení v jednom bylo ještě možné připojit do klávesnice a měli jste snad všechna možná zařízení v jednom. K tomu všemu jste měli k dispozici celkem 3 baterie.

asus_padfone_mini_3asus_padfone_mini_4
Vlevo PadFone 2, vpravo PadFone Infinity. Najděte 10 rozdílů

S příchodem 2. generace a 3. generace, tedy PadFone 2 a PadFone Infinity, se vytratil konektor pro připojení klávesnice a vše tak zůstalo jen u konceptu dvou zařízení – telefon nebo tablet. Narostla úhlopříčka displeje telefonů, která byla udávaná aktuálními trendy, a samozřejmě také výkon. PadFone 2 měl úhlopříčku 4,7 palce, rozlišení 1280 × 720 pixelů a čtyřjádrový procesor Qualcomm S4 Pro s frekvencí 1,5 GHz. U tabletu byla zachována jak úhlopříčka, tak i rozlišení.

Prozatím nejnovější verze, která byla představena v září, má už 5palcový displej s rozlišením 1920 × 1080 pixelů, které dostal i jinak stále stejný 10palcový tablet, a čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 běžící na taktu 2,2 GHz.

asus_padfone_mini_5
Vlevo přední strana, vpravo zadní strana stejných zařízení

Na vlně popularity se chce Asus svézt ještě chvíli a podle všech informací chystá PadFone ve verzi Mini, který bude představený již tuto středu. Tato verze bude mít poprvé i jiný tablet. Aby se dostálo názvu, i tablet je zmenšený. Konkrétně na úhlopříčku 7 palců, tedy například jako Nexus 7. Rozlišení zatím není známé, ale bude buď 1280 × 800, nebo 1920 × 1200 pixelů. Díky tomu bude primární používání tabletu na výšku, čemuž se přizpůsobila pozice pro dokování telefonu. 

Telefon bude mít displej o úhlopříčce 4,3 palce s rozlišením 960 × 540 pixelů (kde už jsem to jen… no jo, první PadFone). Nyní to ovšem nebude AMOLED, jako v případě první generace, ale IPS LCD. PadFone mini dostane čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400. 

Líbí se vám koncept PadFone? Případně jaký jiný koncept spojování nebo transformování zařízení se líbí vám?

Tagy: 
Zdroje: 

Nextpowerup #1, #2, #3

Diskuse ke článku Asus PadFone mini: Chytrý telefon, který proměníte v 7palcový tablet

Žádné komentáře.