CDR.cz - Vybráno z IT

Autonomní robotická vozítka se už prodávají jako koblihy v supermarketu

Smp Robot 1
Malá autonomní robotická vozítka jsou již v prodeji a jsou stejně dostupná jako např. sekačky na trávu. Přijdete do obchodu, vyberete si z rozsáhlé nabídky a odvezete si autonomní vozítko domu. Že to není u nás v ČR? Ne není, je to v Kalifornii v USA.

Někdo může namítat, že dnes se běžně prodávají např. robotické vysavače, robotické sekačky na trávu nebo robotický mop. Mezi plně autonomním robotickým vozidlem a robotickým vysavačem je však propastný rozdíl a nejen v ceně. Pojďme se podívat na to, jaká autonomní robotická vozítka je možné dnes koupit u fi. SMP Robotic USA.

Smp Robot 2Smp Robot 3Smp Robot 4

Jedná se o velmi mladou firmu. Byla založena v roce 2009, ale ze start-upu již dávno vyrostla. Patří mezi globální hráče. Má zastoupení v mnoha zemích po celém světě např. USA, Francie, Belgie, Singapur, Japonsko, Kanada, Rusko, Brazílie, Spojené arabské emiráty, Švýcarsko, Chile. 

Smp Robot 16

Co všechno vlastně firma nabízí? Portfolio je rozsáhlé. Autonomní roboty pro inspekci pomocí termokamer, bezpečnostní roboty a to i se solárním napájením, roboty pro mobilní detekci úniku plynů, roboty pro monitorování cílové oblasti, roboty pro virtuální teleprezentaci, roboty pro monitoring parkovišť, roboty pro kontrolu, odchyt a detekci moskytů, roboty pro odhrnování sněhu, skupinové robotí kontrolní systémy a mnoho dalších. 

Smp Robot 12Smp Robot 13

Smp Robot 9Smp Robot 10Smp Robot 11

Kromě samotných robotických platforem nabízí i software pro ovládání autonomních vozítek a doplňkový hardware. Jednoduše kompletní servis v oblasti autonomních robotických vozítek. Na obrázcích výše je vidět jak takováto robotická vozítka vypadají.

Velikost vozítek je cca 770x1370x1550mm – viz obrázek níže. Jsou standardně vybavena mono nebo stereo-viděním. Poháněna jsou elektricky na baterii s možností automatického dobíjení. Pro ovládání je dodáván tablet s kompletním softwarovým vybavením. Je také k dispozici universální API, pro případ, že si někdo bude chtít doprogramovat vlastní funkce.

Smp Robot 14Smp Robot 15

Uveďme zajímavý příklad tzv. security robota společnosti SMP. Typicky se jedná o práci ve velkých průmyslových areálech, v areálech solárních elektráren, kontrola golfových hřišť, kontrola zámeckých parků, kontrola areálů nemocnic apod. Robot jezdí stále dokola po předem definované trase – viz obrázek výše. Stejně tak ale může jezdit i zcela náhodně. Bezpečnostních okruhů může být i více. V případě hrozby odešle robot zprávu na centrální dispečink. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Autonomní robotická vozítka se už prodávají jako koblihy v supermarketu

Čtvrtek, 13 Červenec 2017 - 09:44 | DRK | Tady zas někdo nečte článek a trolí. Odkdy...
Čtvrtek, 13 Červenec 2017 - 00:32 | HKMaly | Tak copak o to, až mu někdo hodí igelitovou tašku...
Čtvrtek, 13 Červenec 2017 - 00:31 | HKMaly | Vzdyt to je v clanku napsane, v kalifornii. To si...
Pátek, 30 Červen 2017 - 08:21 | Jaroslav Moravec | vy ste hrozný negativisti :) vysíláte negativní...
Čtvrtek, 29 Červen 2017 - 17:49 | DRK | Tak jestli tomu dobře rozumím tka mají normální...
Čtvrtek, 29 Červen 2017 - 14:08 | Destructor | A až mu někdo hodí igelitovou tašku na ten...

Zobrazit diskusi