CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Avast ukončí své produkty v Rusku, nechce na daních podporovat Kreml

politika stranou. Pokud si někdo dobrovolně nainstaluje malware Avast, je masochista. Pokud však za něj dokonce dobrovolně zaplatí, tak je to vyloženě blázen.

Nedávno jedno BFUčko mně požádalo, že by potřebovalo nainstalovat zaplacený Avast, co si zakoupilo. Že to prý udělal, ale stále mu to hlásí, že počítač je v ohrožení atd.

Tak jsem k němu zašel a koukám, že Avast má nainstalovaný správně. Ovšem po chvilce začaly vyskakovat okna v křiklavých výstražných barvách a hláškami typu "Váš počítač je pomalý, rychlete ho za 62 korun měsíčně" nebo "Nalezli jsme 4 zranitelnosti ve vašem PC, za 57 korun měsíčně je odstraníte" a nebo "Jste sledováni, za 60 korun měsíčně tomu zabráníte".
Byly to vyskakovací reklamy na další služby Avastu (optimalizace PC, VPNka a a Internet security). Čuměl jsem na to jako péro z gauče. Prvně proto, že toto bylou součástí "antiviru" za 700 korun na rok a za druhé proto, že se mi ani po 10 minutách hledání nepodařilo v nastavení Avastu najít kolonku, která by tomuto chování zabránila.
Trvalo mi hodiny, než jsem BFUčko přesvědčil, že jde ve skutečnosti o formu agresivní reklamy, není ani sledován ani není jeho PC v ohrožení a není tak té zkurvené firmě nutné platit takřka 2000 korun ročně za "bezpečí" (v reálu za to, že na něho nebudou vyskakovat ty reklamy).

Samozřejmě jsem to vyřešil odinstalací a tradičním vyhubování BFU, že koupil aniž by se se mnou poradil (neudělal to poprvé). Od té doby jede na Defenderu a je zase spokojený.

PS: Čísla i znění hlášek jsou přibližné. Samozřejmě jsem si je ani nezapamatoval ani neuložil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že Win10 tenhle problém částečně vyřešily. Marketing antivirových společností patří mezi top svinstva a já osobně bych měl méně špatné svědomí, kdybych hloupým zbohatlíkům prodával kokain. Antivirové společnosti jsou často to samé, co ti šmejdi nátlakově prodávající předražené zboží důchodcům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Antivirus nepoužívám už od Windows 7. Pokud člověk měl disciplínu a nepoužíval internet explorer (ale například Operu), postačil vždy jen Defender (nebo jak se tehdy jmenoval). Před tím jsem jel na Aviře, která byla málo náročná na HW prostředky, ale postupně se taky zhoršila v tom agresivním marketingu.

Ovšem Avast, ten byl zlo snad vždy.

Stejně rád vzpomínám na zlatá xpéčková léta. Bylo to období kdy počítače měli již dostatek výkonu, takže se SW dělal robustní, ale zároveň neměly dost výkonu na to, aby byl SW přeplácaný a nabobtnalý. Díky tomu tehdejší počítače byly amalgám efektivity, rychlosti a snadné správy. Všechno bylo intuitivní. Dnes, když dělám správu Windows 10, tak bych si často bez strejdy googla ani neškrtnul.
Připadám si jak v době dosové, kdy člověk musel držet v hlavě hafo příkazů a jejich parametrů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je tady někdo, kdo si tohle svinstvo dobrovolně provozuje ve svém PC? Jsem už min. 15 let bez jakéhokoliv antiviru na všech svých PC (Win XP/7, linux) a pohoda, přičemž se nijak neomezuju a mám i bůhvíjaký SW. Jo a není to o tom, že jsem IT guru, protože např. moje muti je dlouhé roky taky bez antiviru a to prosím na neaktualizovaných Win7. Naopak když narazím na problémový PC, tak je to z víc jak poloviny případů způsobeno antišmejdem.

Nemá smysl proti virům bojovat tak, že PC je pak kvůli tomuto boji jako zavirované. Na soukromých PC je antivir jen obchod se strachem a na firemních si jeho efektivitou nejsem jistý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na firemních je to byznys pro byznys. Prostě přijde zástupce antivir firmy do firmy oběti, tam vyhledá vysoce postaveného manažera a uplatí ho. A ten pak podepíše smlouvu o nákupu licencí a chudáci technici to pak musí nainstalovat a spravovat tak, aby to nenabouralo provoz firmy.

Což se stalo například ve Škodovce, kde se tam takhle nasralo McAfee a úžasně se na "virtuálních serverech řídících systémů přísunu materiálu k linkám" popral s Defenderem, což vedlo k cca týdennímu poklesu taktu výroby o desítky procent. Nejlepší na tom je, že týden to trvalo proto, že Škodovka je neuvěřitelně zkostnatělý byrokratický korporát. technici odhalili problém první den, ale trvalo týden, než do směrnic bylo všemi relevantními odděleními zapracovaná možnost, že McAfee mohl být na postižených virtuálních serverech dočasně zablokován, než se u nich vyřešil problém s nedostatečnými prostředky (ty se totiž virtuálně nakupovaly a byl to proces na měsíce).

Samozřejmě Olaf, kterej za to mohl, protože podepsal smlouvu s McAffe někde na jimi placené dovče v Karibiku, aniž by se zeptal na názor svých podřízených, z toho vyklouzl bez šrámu. Skopčáci z Pentagonu (Boleslaváci ví) jsou v ohrožení jedině tehdy, pakliže vlezou do zelí zmetkům z Wolfsburgu, jinak si mohou dělat co chtějí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne nedavno celkom pomohol AV (nie Avast). Pozeral som si stare 5.25" diskety a na moje prekvapenie tam nasiel stareho Murgasa :-) .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten byl už neškodný, ale zajímavé je, že drží databázi i starých virů. Čekal bych, že to co škodilo v 80tých a 90tých letech už zahodí, protože se to na nových systémech vůbec nespustí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tie blbosti nemá ani význam komentovať "za loňský rok zaplatil Avast na DPH v Rusku více než 50 milionů"
Avast nezaplatil ani cent, kopejku, halier? V akej mene to je? V každom prípade DPH platili Rusi, Avast len peniaze od Rusov previedol Ruskému štátu.
Strata pre Rusko 0, strata pre Avast podľa toho, koľko zisku každoročne vyvážali z Ruska.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to vypadá tak že si chtějí udělat reklamu a v reálu prostě o ten trh přicházejí z jiného důvodu... To že rusové nezaplatí společnosti z EU (navíc za takovýto "produkt") a místo toho svoje prachy utratí jinde rusku spíš pomůže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni hlavně nebudou mít čím zaplatit. Za chvíli tam budou devizy na příděl jak za časů SSSR. Ostatně po SSSR2 Putin neustále touží, tak ať si ty sračky typu nesměnitelná měna užijí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt tě ta propaganda v technických diskuzích tak baví??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

byt tebou, tak investuji do rubl/juan/rupie, na klasiku bych velice rychle zapomel, ale tva volba...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jako myslí vážně? Rusku "nedají" 50M? A kde ty prachy Rusové utratí? No přece doma, navíc je přestane otravovat reklama na další produkty Avastu! Celkové skóre Rusko při 20%DPH + 250M ušetřeno a utraceno v domácí ekonomice, navíc méně vystrašených uživatelů ("Váš počítač je ohrožen, nalezli jsme 986 zranitelností) a menší systémové nároky. "Hodní" kapitalisté - 200M obratu + dobrý pocit jak "jim to nandali". Celkem 4:1 na body nebo 250M:0 na finance, a to se vyplatí!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.