CDR.cz - Vybráno z IT

Bethesda zpoplatnila původně bezplatný Quake Live a smazala data všem hráčům

Quake Live 01
Quake Live udělal velmi překvapující přechod. Z původně zdarma hry se znenadání stal standardní placený titul. Tento krok je doprovázen několika dalšími změnami, nicméně žádná z nich nedokázala uklidnit dav naštvaných fanoušků, který změna vytvořila.

Pro Quake Live se pro tento rok jedná už o druhý velký přechod. Ten první nastal začátkem roku, kdy titul přešel z pouze webově hratelné verze na Steam. I když i to tehdy vzpudilo jisté debaty v komunitě, tak se v porovnání k dnešku nejedná vůbec o nic.

Jako blesk z čistého nebe přišel jednogigový update, který ze hry udělal placený titul. Nyní za něj tedy dáte 10 euro (cca 270 kč) místo původních 0. Krom zpoplatnění hry vývojáři také přešli ze své vlastní infrastruktury na SteamWorks, které nyní vše zajišťuje (chat, přátelé, achievementy i prohlížeč serverů). S tím ale logicky přišlo i smazání všech dosavadních údajů - statistiky, klany, přátelé, vše pryč.

Quake Live 02

Pobouřené reakce fanoušků postupně zaplavily jak fóra, tak i recenze na Steamu. Hráči si stěžují, že Bethesda prakticky smazala jejich herní život za poslední roky, ale hlavně nadávají, že vydavatel tímto opatřením hru prakticky zabil.

Všichni, kdo měli stažený Quake Live ještě před novým updatem, jej budou nadále mít v knihovně, nebudou tedy muset platit vůbec nic. Zatím se zdá, že hráčům, kteří si ve zdarma verzi titulu platili prémium účet, nebudou vráceny peníze ani nabídnuta žádná jiná kompenzace.

V dnešní době jsme spíše zvyklí, že hry nabírají opačný směr - z placeného titulu na free to play. Většinou se tak stává díky malému počtu hráčů, což je problém, kterým trpěl i Quake Live. O to více je změna překvapující. Je zřejmé, že hra už nemůže být více zdarma, než už je, nicméně změna tímto směrem je velmi netradiční. 

Quake Live 03

Bethesda postavila mezi hru a nové hráče finanční bariéru, která nepochybně sníží počet potenciálních nových hráčů. Ovšem nejenže novým updatem omezila příliv nových hráčů, ale také vypudila spoustu veteránů, na kterých hra stála. Je tedy možné, že se skutečně bude jednat o poslední hřebík do rakve titulu. Což by byla škoda, jelikož Quake Live je (byl, až dodnes) diskutabilně nejvytrvalejší F2P FPS hrou vůbec.

Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bethesda zpoplatnila původně bezplatný Quake Live a smazala data všem hráčům

Čtvrtek, 29 Říjen 2015 - 20:22 | Lojza Suchánek | Steam je uplne super. Ted jsem nedavno...
Čtvrtek, 29 Říjen 2015 - 17:10 | Xspy | Jestli to náhodou nesouvisí s tím , že nový Doom...
Čtvrtek, 29 Říjen 2015 - 14:54 | Klop Klop | Steam je najhnusnejsia forma DRM. Strasne mi...
Čtvrtek, 29 Říjen 2015 - 13:46 | x3m | Krok spoplatnenia by nebol nejako extra strasny,...
Čtvrtek, 29 Říjen 2015 - 09:24 | R-M-X | Jak jinak mají dokopat veterány aby konečně...

Zobrazit diskusi