CDR.cz - Vybráno z IT

BlackBerry žaluje Facebook pro zneužití patentu. Vlastní jich okolo 40 tisíc

BlackBerry žaluje Facebook pro zneužití funkcí aplikace BlackBerry Messenger. Ta údajně stála u vzniku WhatsApp nebo iMessage. Facebook tvrdí, že jde o zoufalý pokus získat peníze z mrtvé technologie.

Společnost BlackBerry podala žalobu u federálního soudu v Los Angeles proti Facebooku, Instagramu a WhatsApp. Tvrdí, že jejich Instant Messaging porušuje patent na technologii zasílání zpráv patřící BlackBerry. Mezi porušené patenty patří možnost nezobrazovat časové údaje vedle každé zprávy v jednom vlákně, zobrazování více příchozích zpráv v inboxu nebo zobrazování nepřečtených zpráv.

"Máme podezření, že společnost Facebook porušila naše duševní vlastnictví, a po několika letech dialogu musíme podniknout určité právní kroky, protože máme odpovědnost i vůči našim akcionářům," uvedla mluvčí společnosti BlackBerry Sarah McKinneyová.

Konkrétně se jedná o BlackBerry Messenger (BBM), tedy systém zasílání zpráv, který byl oceněn mnoha příznivci služby BlackBerry. Služba BBM umožnila uživatelům odesílat a přijímat textové zprávy a obrázky bez poplatků a údajně stála v mnoha ohledech u vzniku aplikací WhatsApp a iMessage.

První reakcí Facebooku bylo zdržení se komentáře. Nyní však společnost prohlásila, že celý spor je jen zoufalý pokus krachující společnosti získat peníze ze zaniklé platformy zasílání zpráv. Pro někoho může být překvapující také fakt, že BlackBerry vlastní zhruba 40 000 patentů. Některé z nich si můžete prostudovat zde. Mimo jiné BlackBerry vlastní i patent na biometrické biometrické ověřování identity.

Ve svém tvrzení společnost Blackberry uvedla, že: "Obžalovaní vytvořili aplikace pro mobilní zasílání zpráv, které vycházely z inovací původní aplikace od BlackBerry s využitím řady inovativních funkcí zabezpečení, uživatelského rozhraní a funkčnosti." 

V dřívějších dobách se BlackBerry zabývalo vývojem a výrobou mobilních telefonů. Nyní se však vzdalo výroby i mnoha dalších odvětví týkajících se smartphonů a přenechalo je společnosti TCL. V současné době se BlackBerry zaměřuje spíše na software pro business a vývoj autonomních vozidel.

Diskuse ke článku BlackBerry žaluje Facebook pro zneužití patentu. Vlastní jich okolo 40 tisíc

Žádné komentáře.