CDR.cz - Vybráno z IT

Blue Origin ohlásila první komerční let, vesmírný turismus startuje 20. července

Společnost Blue Origin je vlastněná nejbohatším mužem na světě, Jeffem Bezosem. I když prozatím nevykazuje takový úspěch jako konkurenční společnost Elona Muska, SpaceX, stále se snaží svůj vývoj tlačit dopředu. Nyní se připravuje Blue Origin na historický milník, kdy na 20. července plánuje vůbec první let s posádkou, a to na palubě rakety New Shepard.

Zdroj

Toto datum má samozřejmě svůj význam a není vybráno náhodou. V tento den se v roce 1969 totiž dotkla lidská noha Měsíce. Název rakety, New Shepard, pak odkazuje na Alana Sheparda, který se 5. května 1961 stal prvním Američanem ve vesmíru.

I když nepůjde o žádný historický průlom v oblasti dobývání kosmu, je to pro Jeffa Bezose důležitý den. New Shepard není koncipován pro lety přímo do kosmu, ale soustředí se na suborbitální lety. V praxi se tak posádka dostane 100 km vysoko. Následně pak začne padat k zemi a celková doba letu se odhaduje na deset minut.

Primárním cílem Jeffa Bezose je zpříjemnit cestu svých pasažérů a maximalizovat jejich zážitek z letu do vesmíru. Každý z cestujících dostane vlastní okno s unikátním výhledem. Složení první posádky není v tuto chvíli ještě známo, ale páté křeslo bylo předáno do speciální online aukce. Výtěžek z této dražby pak bude věnován nadaci Club for the Future, jež je dceřinou společností Blue Origin a klade si za cíl motivovat mladou generaci, aby se více zajímala o obory jako je věda, technologie, matematika nebo inženýrství. 

Velice pozitivně je hodnocena i skutečnost, že se Jeff Bezos snaží vyvíjet své rakety tak, aby byly znovupoužitelné, čímž také dokáže značně snížit cenu za jednu letenku. Jinými slovy pasažéři nemusejí spolu s cestou zaplatit i výrobu nové rakety. Tím se samozřejmě připojuje k trendu, který prosazuje i majitel společnosti SpaceX, Elon Musk. 

Diskuse ke článku Blue Origin ohlásila první komerční let, vesmírný turismus startuje 20. července

Žádné komentáře.