CDR.cz - Vybráno z IT

Boeing úspěšně otestoval první létající taxi. Cílem je nasazení v městech

Společnost Boeing se zařadila na seznam společností, které usilují o vývoj nového způsobu dopravy - létající taxi. Na rozdíl od svých konkurentů se Boeingu podařilo během jednoho roku přejít od konceptu k reálnému létajícímu vozidlu.

Létající taxi začíná být určitým fenoménem posledních dní. S myšlenkou poslat své auto do vzduchu přišly již známé automobilky Rolls-Royce, Audi nebo třeba i společnost Uber. V mnoha případech však zůstane projekt stát ve fázi návrhu. Společnost Boeing tuto hranici nyní překonala a díky inovačnímu programu Next předvedla reálný testovací let jejich první verze elektrického létajícího taxi nazvaného VTOL.

Během testovacího letu však žádné dramatické manévry neproběhly. Taxi se jednoduše vzneslo, chvilku balancovalo ve vzduchu a zase bezpečně usedlo na zem. I přes tom jsou s tímto testovacím letem vývojáři spokojeni. To potvrzuje i viceprezident Boeingu Greg Hyslop: „Během jednoho roku jsme od koncepčního návrhu pokročili až k funkčnímu prototypu.“

V rámci dalšího testování budou zkoumány i ostatní nezbytné funkce, jako například horizontální let nebo také schopnost během horizontálního směru letu přejít na vertikální směr a bezpečně přistát.

Konečným cílem celého programu má být efektivní řešení, které umožní ve velkých městech vzdušnou přepravu cestujících, a to především tam, kde se pozemní komunikace potýká s nějakými problémy, častými dopravními zácpami, apod. Již nyní se však hovoří i o verzi létajícího taxi, nikoli však pro lidi, ale pro věcný náklad o maximální hmotnosti 230 kg. Během letošního roku chce Boeing provést ještě jeden testovací let, který by měl proběhnout ve venkovních prostorách.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Boeing úspěšně otestoval první létající taxi. Cílem je nasazení v městech

Žádné komentáře.