CDR.cz - Vybráno z IT

Bosch vyvíjí dobíjecí stanice k vybudování na Měsíci, pro roboty budou nutností

Zdroj: Pixabay

Průzkum Měsíce bude náročný a bude vyžadovat ze strany robotů velké nasazení. Většina robotů je poháněna solární energií, ale v době měsíční tmy hrozí jejich vybití. Proto budou rozmístěny nabíjecí stanice a roboti se budou sami navigovat k nejbližší dobíjecí stanici.

Zdroj

Elektromobily se na Zemi stávají symbolem ekologie. Na Měsíci pak budou vozidla poháněná solární energií přímo nutností. NASA proto vyvíjí roboty, kteří jsou živeni právě energií ze solárních panelů. Společnost Bosch oznámila, že těmto strojům pomůže s dobíjením vybudováním nabíjecích stanic na Měsíci. 

Důvodem je časová efektivita využití těchto robotů, kteří by bez nabíjecích stanic museli čekat na slunečný den, aby jim vlastní solární panely doplnily energii. Díky přítomnosti nabíjecích stanic však budou moci baterii doplnit i uprostřed měsíční noci. V praxi tak chtějí zkombinovat bezdrátové nabíjení a autonomní navigaci. Robot tak zaznamená, když mu klesne množství energie pod určitou hranici, aby sám dohledal nejbližší dobíjecí stanici. 

Zdroj

Problémem, který možná zdánlivě napadne jen hrstku, je, že na Měsíci není GPS, takže robot se nemůže orientovat podle svých souřadnic. Celou věc ještě ztěžuje nepředvídatelný terén a prach na měsíci, takže leckdy nejde navigovat přímo vzdušnou čarou. Je proto nezbytné využít i všechny vizuální senzory robota.

Bosch bude spolupracovat s Astrobotic's CubeRover, což je robot o velikosti botníku s malou váhou, takže poměrně svižný. Ultrarychlé nabíjení pak má na starosti Univerzita ve Washingtonu a WiBotic. Technologie bude připravena již v roce 2023. Využití těchto malých autonomních robotů, kteří budou nepřetržitě prozkoumávat terén či plnit nějaký úkol, je jistě o mnoho širší, a to nejen při misi na Měsíci, dá se totiž předpokládat, že v budoucnu naleznou využití i na Marsu.

Diskuse ke článku Bosch vyvíjí dobíjecí stanice k vybudování na Měsíci, pro roboty budou nutností

Žádné komentáře.