CDR.cz - Vybráno z IT

Brutal! Obrození roguelike žánru v té nejvěrnější možné míře [GC 2016]

Brutal Play 420 X 215
Žánr roguelike vychází z velmi starého RPG zvaného Rogue, ve které hraje první housle generátor náhodných čísel, aby žádný průcho nebyl nikdy stejný. Současné hry sdílející název žánru s Rogue mnohdy využívají jen prvků, nikoliv kabátku. Až na Brutal...

Brutal spadá pod tzv. žánr Roguelike her. Angličtináři si jistě spojí dvě a dvě dohromady a název si vyloží automaticky jako „hry podobné Rogue“, tedy hře, která pronikla na naše stolní zařízení už v roce 1980. Tato hra nedisponovala žádnou grafikou, pouze ASCII znaky, které mapovaly hranice podzemí, představovaly ikonku vaší postavy, popřípadě nepřátel a truhel s poklady.

I přes svoji neuvěřitelnou jednoduchost definovala žánr, který se vyznačuje procedurálně generovanými úrovněmi, které hráči nabízejí nekonečný počet možností a průchodů hrou. Zároveň se tento žánr vyznačuje permanentní smrtí, nebo alespoň podobnými mechanikami (tzv. Rogue Legacy se například do tohoto žánru taktéž řadí, ačkoliv smrt neznačí konec ale nové pokračování).

Hry tohoto žánru zažily poslední roky značné obrození. Většina zástupců si z něj vzala to nejdůležitější a překryla jej současným kabátkem - většinou kresleným či podobně jednoduchým, jelikož se jedná povětšinou o hry z nezávislého proudu her. Větší tituly, které si vzaly z roguelike žánru inspiraci, najdeme v Diablu, Faster Than Light, Spelunky, The Binding of Isaac a dalších. 

Nově oznámená hra Brutal se však tímto žánrem inspiruje do takové míry, že si z něj bere i kabátek. Nemusíte se ovšem bát, že by grafika spočívala ve zmíněných abecedních znacích a speciálních symbolech, ale ve 3D grafice, která by se dala nazvat jakousi formou typografie. Závorky, tečky, podtržítka v 3D kabátku, podobně jako filmový Tron napodobil svoji videoherní adaptaci. 

Pakliže se řadíte mezi herní veterány a pamětníky, pak je tento titul pro svoji retro podobu a odkazem herní historie jako stvořený pro vás. K ohlášení došlo na právě probíhajícím GamesComu, přičemž by hra měla vyjít na začátku roku 2017 pro PC platformu. 

Diskuse ke článku Brutal! Obrození roguelike žánru v té nejvěrnější možné míře [GC 2016]

Žádné komentáře.