CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Budeme čerpat elektřinu z vesmírných solárních elektráren?

Jsem pro, jako myšlenka je to skvělá, teď jen zafinancovat metody přenosu energie na Zem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Papir snese vsechno. Realne je to nesmysl nejen ekonomicky, ale hlavne ekologicky.
Nota bene neumime to ani postavit, natoz z toho dostat tu elektrinu bezpecne na zem.

Mozna az dokazeme postavit orbitalni vytah, zacne to mit - kdyz pomineme nebezpeci zriceni pri nehode nebo predevsim umyslnem cinu - aspon teoreticky smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl by to jeden docela praktický důvod pro základnu na Měsíci - dostat kilo nákladu z povrchu Měsíce na oběžnou dráhu Země je mnohem míň energeticky náročné, než dostat kilo nákladu ze Země na oběžnou dráhu Země. Takže pokud by panely a konstrukce šly vyrábět z regolitu, nemuselo by to ve finále vyjít zas tak špatně. Totéž platí pro další zatím teoretickou záležitost - zachycení asteroidu a jeho zpracování na orbitě.
Na výtah momentálně nemáme ani na papíře materiál, co by se vlastní vahou nepřetrhnul, elektrárna je zvládnutelná současnou technologií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

súčasnou technológiou nevieme už 50 rokov ani len poslať nejakého kozmonauta na Mesiac, takže o elektrárni môžeš leda tak snívať...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož je energetická bilance Země teď ve velkém plusu, tak otázka spíš zní, jak energii posílat do vesmíru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že každá taková elektrárna by šla zneužít i jako zbraň proti lidem na povrchu. Výkon zářiče už by byl takový, že při zacílení mimo příjímač by nejspíš napachálo značné škody. Taky by docházelo k přenosovým ztrátám v podobě tepla vyzářeného do atmosféry, což by mohlo mít min. místní dopady na počasí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ani to nemusí byť zámer, stačí hocaká nepredvídateľná udalosť a niečo sa veľmi ľahko poserie a je po elektrárni... to počasie je samosebou, keď nestačí bľakot pomätených klimaidiotov, treba urobiť nejaký megaprúser s počasím aj v reáli a na to by bola hentaká energetická "bomba" celkom ideálna!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže likvidujeme průmysl protože globální oteplování, ale budeme si posílat energii jako mikrovlny které budou ohřívat atmosféru...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no ale hlavne, že to nebude zo škaredého uhlia či prekliatych atómoviek, bude to úžasne "čisté", pri prúseri s následkami porovnateľnými s nárazom Chicxulub-u

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebudeme cerpat elektrinu z vesmiru, je to blbina a past na dotace. Bylo by problematicke tam takovou elektrarnu vubec postavit a udrzet v provozu. Prenos energie na povrch je uplna utopie. To bych spis veril, ze se povede postavit Dysonova sfera. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.