CDR.cz - Vybráno z IT

Dokončení testu čtyř CD/DVD médií pod UV lampou

2 CD a 2 DVD média pod UV lampou (UV verze)
Zhruba od letošního května si několik CD a DVD médií dopřává „UV solárko“. V červnu některá média z testu vypadla, protože byla již přepálená, čtyři stateční se smažili až dosud – skoro 15 týdnů…

Kapitoly článků

1.  Rekapitulace
6.  DVD+RW Verbatim 8× - test přepsání po zničení
7.  Závěr

Což o to, smazat by jistě šlo, minimálně metodou Quick určitě, to se maže jen začátek média. Zvolil jsem tedy rovnou metodu Full a pouze rychlost 6×, nikoli 8× (nižší než 6× zvolit nešla).

Začátek média šlo podle očekávání přemazat v pohodě. Proti očekávání ovšem mechanika mazala v klidu i zbytek média, nezaškobrtávala se, nic nenaznačovalo, že by měl být někde problém. Mazání tak úspěšně došlo bez zaváhání až do konce.

To byla dobrá zpráva, protože jsem mohl alespoň pohledem zjistit, jestli se vymazal otisk pravítka.

DVD+RW Verbatim 8× po 15 týdnech pod UV lampou - stav po Full Erase

Nevymazal. Škoda. Nu co, zahajme zápis (tradičně formou vytvoření testovacího disku v OptiDriveControl). Schválně, kam až dojede :).

DVD+RW Verbatim 8× - nový zápis po 15 týdnech pod UV lampou
Průběh zápisu na UV zářením zničené médium DVD+RW Verbatim 8× (rychlostí 6×)

Také si říkáte „WTF?“? Já tedy ano. Pro ty, co nevědí, která bije, v rychlosti připomenu historii:

Dříve se média vypalovala bez přestání (s výjimkou režimu Track-at-Once, kdy šlo na chvíli přestat mezi stopami, ale každopádně se vždy stopa musela zapsat na jeden zátah). Neexistovala ochrana podtečení bufferu, takže když došlo k přerušení vypalování, médium bylo obvykle na vyhození (výjimky, kdy se to dalo nějak uzavřít a použít další session, nepočítám, datová média se většinou vypalovala metodou Disc-at-Once, tedy od Lead-Inu přes jedinou datovou stopu až po Lead-Out bez přerušení pálení).

Později byla vynalezena ochrana proti podtečení bufferu, takže při nedostatečně rychlém přísunu dat bylo možné chvilku počkat. Toho ještě o něco později začali výrobci vypalovaček využívat a vypalování si přerušovala čas od času vypalovačka sama, prý aby zkontrolovala, jak pálí, případně mohla pro další pálení upravit výkon laseru, snížit otáčky média a podobně. Toto přerušování pálení se pak na grafu projevuje známými špičkami, kdy na okamžik rychlost klesá a pak se zase na delší dobu vrací do normálu. Tyto špičky vidíte i na grafu výše.

Pořád žádné „WTF?“? Tak tedy natvrdo: co si kurňa kontroluje mechanika, která v průběhu vypalování nedokáže poznat tak banální věc, jakože médium je naprosto fatálně v háji? Ano, správně, mechanika vypalování dokončila a ani jednou v průběhu vypalování nezjistila, že zapsaná data jsou nečitelná. A to se na momentík 10× zastavila. Podle dosavadních předpokladů právě proto, aby si ověřila kvalitu pálení a případně tomu přizpůsobila další strategii. A ono se zatím nic nestalo.

Že by snad mechanika to médium najednou vypálila kvalitně? Že by zregenerovala UV-zářením zničenou oblast a udělala z média opět použitelné eRWéčko?? To snad ne… až jsem se bál test kvality zápisu pustit. Ale udělat jsem to musel.

DVD+RW Verbatim 8× - nový zápis po 15 týdnech pod UV lampou - test kvality
Test kvality nového zápisu na UV zářením zničené médium DVD+RW Verbatim 8×

Ne, k žádnému zázraku nedošlo, médium je opravdu fatálně v háji. Zároveň je fatálně v háji domněnka, že si mechanika během pálení kontroluje kvalitu zápisu. Jestli něco kontroluje, tak kvalitu zápisu určitě ne, jinak by to musela vzdát už za prvním půlgigabajtem. Minimálně tedy pokud je řeč o této konkrétní mechanice.

UV test 15 týdnů - DVD+RW Verbatim 8× - kvalita vypálení
Test kvality původního zápisu na DVD+RW Verbatim 8× po 15 týdnech pod UV lampou

Zajímavé je, že došlo k drobné změně kvality zápisu (teď pomíjíme, že je to jako celek nepoužitelné). V první části, kdy se na médiu původně pálilo rychlostí 6×, jde nově o změnu k horšímu, v další části, kdy to původně bylo 8× (a nyní už jen 6×, což mimo jiné snížilo jitter ;-) na chvilku k lepšímu. Ale to je spíše tak pro srandu králíkům, neboť médium je pochopitelně nepoužitelné.

Kapitoly článků
1.  Rekapitulace
6.  DVD+RW Verbatim 8× - test přepsání po zničení
7.  Závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dokončení testu čtyř CD/DVD médií pod UV lampou

Pátek, 23 Srpen 2013 - 22:49 | WIFT | Jedině asi metodou pokus-omyl, ale „mobilních“...
Pátek, 23 Srpen 2013 - 21:12 | pito | Vie mi niekto povedat ci mechanika v MacBook Pro...
Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 11:49 | WIFT | Z hlavy nevím, ale bude to kolem 700 W, plus...
Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 11:48 | WIFT | Doplnil jsem na konec první strany obezličku, než...
Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 11:46 | WIFT | Ááá, kruci, teď jsem si všiml toho rozdílu......
Středa, 21 Srpen 2013 - 14:22 | Richmond | Mikrovlnka.
Středa, 21 Srpen 2013 - 12:48 | tomasxxxx | a najnovsie po prihlaseni sa pi hlasovanie vypise...
Středa, 21 Srpen 2013 - 09:58 | IT Joker | Přes RSSku DIIT to opravdu otevře jen první...
Středa, 21 Srpen 2013 - 09:30 | Martin majer | Tak jo čekal jsem co mě kdy donutí se tu...
Středa, 21 Srpen 2013 - 09:20 | WIFT | Mikrovlnka, nebo lampa? O tom druhém je to v...

Zobrazit diskusi