CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První výsledky testů CD/DVD médií pod UV lampou

Vzhledem k tomu, ze Verbatim DVD-RW 8x stoji asi 37KC/ks a DTD 80KC/ks tak ten Verbatim si docela dobre vede... To jsem opravdu necekal :-) Jen by me zajimalo jestli vsechna media vypalovala jedna mechanika nebo ne (to jsem i v puvodnim clanku nejak nezaregistroval)...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Všechny testy probíhaly s tou jednou mechanikou, vypalování i měření.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Me by hlavne zajimalo, jestli pote, az to Verbatim RW finalne kompletne odrovnate, pujde smazat a znova pouzit (tj. jestli bude poskozeni trvale nebo jen docasne).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že trvalé.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by nebolo odveci po skonceni testu skusit spravit este jedno dvd-rw s odtlackom pravitka a skusit ho potom nasledne plne vyformatovat, ci sa ten odtlacok vypari alebo aspon ciastocne ostane.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne to jsem mel na mysli, ze pak mozna udelaji a pro nas ctenare to bude velice zajimava informace :-) a mozna se pak budeme divit jak najednou bude nedostatek Verbatimu DVD+RW 8x :-D

P.S.
v predeslim prispevku jsem se uklepl a napsal DVD-RW 8x coz je samozrejme nesmysl v souvislosti s timhle clankem.
Mimochodem DVD-RW se delaji jenom 6x.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

smutne je delat testy uz u mrtveho a temer nepouzivaneho media ....
pred 8 lety by me clanek zaujal a podle toho u pouzival media a dnes uz 4 roky nevim co to dvd je

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A na copak ukládáš svá data ty?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Treba ja mam data ulozene normalne v PC/ntb, jejich kazdodenni zalohy NAS (2 HDD v mirroru) a nektere, ktere povazuji za opravdu dulezite mam mimo to jeste (samozrejme sifrovane) na Glacier Storage u Amazonu. A tech je radove kolem 300GB.. Nejak si neumim predstavit toto zalohovat na CD/DVD, takze stejne jako puvodni prispevatel, pro me jsou tahle media mrtva. Nicmene presto diky za zajimavy clanek i kdyz jeho zavery osobne nevyuziju :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pro tebe jsou mrtvá, tak je to řečeno správně. Ne že jsou mrtvá obecně. Někdo vygeneruje denně 300 GB a má na zaplacení cloudu s garancí, jinému stačí, když si může za jednorázový pakatel uložit fotky bez rizika, že nečekaně udělají pápá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak prave proto jsem cely prispevek psal jen z meho pohledu, nedovolim si mluvit za "vsechny ostatni" :-))
Samozrejme nekomu muze +- par GB zalohy stacit a pak se o DVD uvazovat asi da.
Jen ale upresnim, tech 300GB opravdu nebylo denne, ale celkove co tam zhruba mam. A vzhledem k cene 0.01$/GB mesicne, si takovou zalohu muze dovolit temer kazdy. Ale je to opravdu "zaloha" nejde to pouzivat jako on-line storage.. Ale to uz je o necem jinem.. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně FTP (frikulínsky cloud) - ne každý se chce s osobními daty dělit s Velkým bratrem. Dále záloha online předpokládá online. Nevím, kdo běžně provozuje NAS, čili DVD je dobrá volba.
Ale když už jsme u toho, tak bych uvítal test externích USB HDD, což je sice blbost, protože tolik prostředků redakce nemá, ale nějaká interpretace ze světa by se hodila ;-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Proto pisi, ze tam mam zalohu samozrejme sifrovanou. Mozna, kdyby na me NSA zamerila svoji pozornost a veskery vypocetni cas, do zaloh by se mi dostala, tezko soudit na jejich moznosti. Nicmene nepredpokladam jejich prilisny zajem o moji osobu a proti vsem ostatnim "cumilum" jsou data chranena vic nez dostatecne. Takze argument o velkem bratru nema zadnou vahu.
Zaloha online sice znamena online, ale kdo dnes neni a aspon v mem pripade, je to druha zaloha, tedy celkove treti kopie dat. I kdyby se stalo, ze par dni online nebudu, je to prijatelne riziko..
NAS pouziva i v mem okoli cim dal vice lidi, ono neni divu, je dnes bezne, ze jedina fotka z fotaku ma velikost mezi 5-10MB a to misto na DVD (nedej boze na CD) dojde velmi, velmi rychle...
Onehda jsem sam koukal na zalohu fotografii, nejsem zadny extremni fotograf, vlastne spis vubec a presto mam kolem 180GB fotografii.. Ale jak rikam, pokud nekomu tech cca 4.5GB staci.. proc ne ;-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To že z CD/DVD už není mainstream neznamená, že jsou již mrtvá. Spousta lidi řeší jak v soukromých podmínkách rozumně zálohovat a archivovat. HDD je pro zálohy ideální, o tom není sporu, ale archiv ani náhodou. Ani online služba není nejlepší archiv. A CD/DVD technologie je levná a tak rozšířená, že čtecí mechaniky tu budou ještě hódně dlouho, minimálně kvůli Audio CD - to je velké plus o archivaci.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že jste do testu nezapojili i BD-čka... ty mě v tuto chvíli zajímají více.
Neboť po neustálých haváriích externích disků uvažuji, že bych data začal ukládat právě na ně.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

BD by mne také zajímala. I když se stejně obávám, že nejdéle tu s námi (možná i bez nás :-) zůstanou CD mechaniky, před nimi vymizí DVD a první se výrobci vykváknou na BD, jelikož stejně nedosáhlo nějakého zajímavého rozšíření obsahu. :-(

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Neni nahodou DVD mechanika stejne slozita jako CD mechanika? (Narozdil od BD, ktera potrebuje lepsi laser etc ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je, proto tu DVD bude s CD ještě dost dlouho si myslím. Popsal jsem to jako prioritu odcházení, kde CD má šanci na ještě dlouhé roky fungování, ale CD s DVD už to asi do konce dotáhnou bok po boku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tiež sa prihováram o zaradenie BD-R a BD-RE médií do testu, plus, ak to priestor dovoľuje, skúste otestovať aj ďalšie druhy DVDR a CD-R médií.
Dosť by ma zaujímalo, ako by v test obstáli napríklad hypermarketové DVDR médiá (Tesco, X-Site, K-Classic, atď.) vyrábané v Číne a Indii a médiá od Riteku so záznamovým farbivom Fuji Oxonol (Ritek F1 a F16).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

bylo by mozne vyzkouset IsoPuzzle s dvema ruznymi mechanikami, jak se podari obnovit data na "poskozenych" mediich?
vim, muze to byt casove hodne narocne, ale jen tak pro zajimavost, pokud by se nekdo v redakci "nudil" :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle: chybovost, kterou ukazuje graf, nedává jakémukoli vydolování dat z médií zničených UV žádnou šanci. Jsem toho názoru, že nemá smysl řešit, jestli z takto zničeného DVDčka vydolujeme o pár desítek mega dat víc, nebo míň, protože drtivá většina je prostě v tahu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

u znicenych to nema vyznam urcite, jen ty "poskozena", ktere nejdou precist na 100%, ale i tak by to asi nemelo vyznam testovat, kdo potrebuje z poskozeneho nosice vydolovat data za kazdou cenu, tak si s tim pohraje sam

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.