CDR.cz - Vybráno z IT

CDR Facepalm! aneb co se stane, když technika zklame v nesprávný okamžik

sony_facepalm_bluescreen
Měsíce příprav, náročný vývoj a den D, kdy se veřejnost o novince dozví, se nezadržitelně přiblíží. Všechno funguje jak má, řečníci nedočkavě nacvičují naučené fráze a detailní specifikace, zkrátka konference jako spousta jiných. Jenže v osudný okamžik se něco pokazí...

Podobný scénář děsí nejednoho speakera. Chyb může nastat spousta a především při uvádění nových technických hraček, jež se mnohdy nachází ve vývojové verzi a tak tak fungují, k nim dochází poměrně často.

O tom se ostatně mohlo nedávno přesvědčit japonské Sony při jedné z prezentací na mezinárodním veletrhu CES. Prezident společnosti Kazuo Hirai se ujal slova při uvedení konceptu 4K televize s největším OLED displejem. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale pomyslný šotek se rozhodl naučenou řeč bleskurychle narušit. Při slovech "tento revoluční televizor kombinuje největší OLED displej na světě a 4K rozlišení společně s tímto... krásným rozhraním" naskočila stará dobrá modrá obrazovka.

Kazuo se jako správný profesionál nenechal rozhodit a s úsměvem na tváři dále popisoval krásu obrazu. Milovníci modré barvy kontrast nepochybně ocenili, ostatní se zasmáli, a vzhledem k tomu, že se jednalo o koncept, incident přešli jako vtipnou momentku z veletrhu. Jen malá rada pro Sony: příště raději vše připravte na podium předem, otestujte, zakryjte plachtou a už s tím nehýbejte. Možná ještě pozor na lidi z Microsoftu, sabotáž s modrou obrazovkou je jejich ohraný, ale stále funkční trik!

windows-phones-blue-screen-of-deathwindows-phones_cd1

Nutno podotknout, že podobné případy problémů při uvedení novinek nejsou zrovna vzácné. Nervozita, shon a testovací verze hardwaru mnohdy udělají své, jak se mohl před časem přesvědčit i Steven Sinofsky (té doby ještě president divize Windows v Microsoftu). Tablet Surface, některými přezdívaný "iPad killer", se rozhodl prezentujícího zazlobit. Naučená řeč o plynulém běhu a funkčních aplikacích zněla dobře, ale reálná ukázka přišla až s výměnou tabletu za jiný.

I přes problémy zachoval Steven před kamerami a stovkami přihlížejících chladnou hlavu, za což si určitě zaslouží uznání. Vtípkům to stejně nezabránilo a ohledně chyby kolovala spousta komentářů ve stylu "největším problémem MS Surface je absence tlačítek Ctrl+Alt+Del (kvůli estetice ideálně vše v jednom)". Pokud se podíváte na obrázky Windows Phone telefonů výše, možná by se takové tlačítko ve spojení s CD mechanikou čas od času uplatnilo. :-)

Dobře víme, že podobným problémům není lehké předcházet, ale divák se mnohdy neubrání legendárnímu facepalmu, tedy níže zobrazené reakci na selhání. Jaký největší facepalm jste v IT zažili vy?

cdr-facepalm

Za měsíc leden si Kazuo jako obětní beránek přeci jen odnese označení CDR Facepalm. Mluvit o hezkém rozhraní, když nikde není vidět? To se prostě nedělá.

Další meme příběhy

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CDR Facepalm! aneb co se stane, když technika zklame v nesprávný okamžik

Sobota, 2 Únor 2013 - 02:45 | tomasxxxx | uplny suhlas.
Pátek, 1 Únor 2013 - 16:06 | Lukáš Voříšek | Jak jste na to přišel, hlásí vám browser něco?...
Pátek, 1 Únor 2013 - 15:56 | Máček333 | Hm, teď už DIIT je zase napaden :-)
Pátek, 1 Únor 2013 - 11:00 | usiR3v | hmm.. tak ak som videl dobre, tak ta "stara...
Pátek, 1 Únor 2013 - 10:31 | Lukáš Voříšek | K této události se vyjádříme co nejdříve, problém...
Pátek, 1 Únor 2013 - 10:06 | ANDREW | ... me by taky zajimalo co se stalo vcera(31.1....
Pátek, 1 Únor 2013 - 01:13 | Tarman | Klasika ouuu... http://youtu.be/TrAD25V7ll8

Zobrazit diskusi