CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k CDR Like A Boss! - 11letý Kanaďan napsal program na krádeže účtů v online hře

IMHO na celém není nejzajímavější ono (na)programování, ale užití sociálního inženýrství, a to úspěšné užití. Programování v tom věku nebylo nic až tak výjimečného kdysi, natož teď. Za socialismu jsme v tom věku jezdili do Domu techniky ČSVTS (Československé vědecko-technické společnosti) do kroužku programování. A nedivil bych se, kdyby se dnes někde běžně učilo programování už od páté třídy ZDŠ. Ale o sociálním inženýrství jsem tehdá ani neslyšel, natož abych ho uměl aplikovat. Proto mi tohle přijde z mé perspektivy na té zprávě jako důležitější.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. V 11 letech jsem sice programovat neuměl, protože tehdy nebylo na čem ;) (PMD bylo v tomhle smyslu na nic, hack s vynecháním části úvodního obrázku formou rychlého přetočení kazety nepočítám). Ale jak jsem se dostal na gymplu k síti, nebyl až takový problém pořešit odchycení přihlašovacích údajů nasazením rezidentu, který hlídal objevení patřičného textu na obrazovce (Login okno do Novellu) a odchycení klávesnice do souboru.
Co tomu klučinovi určitě závidím, je schopnost programovat pod Windows neboli chápat objekty. To mě bohužel nikdy nikdo nenaučil. Je pravděpodobné, že kdyby se tak stalo, nepsal bych přes 10 let články pro CDR/DIIT ;).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Co tomu klučinovi určitě závidím, je schopnost programovat pod Windows neboli chápat objekty"
Šlo by to nějak rozvést? Ani po usilovném přemýšlení nevím, co si pod tím konkrétně představit, nemyslím to nějak urážlivě, ale vážně by mě to zajímalo :). A na PMD se programovat dalo, ne že ne (stejně tak na Sharpech MZ800, Atari 800, na které jsem chodil do kroužku... anebo potom už doma na C64, tam i ve strojáku ;)).

Jinak klučina se namáhal zbytečně moc, konkrétně na RuneScape dostávám scam každý týden a směřuje jen na jednoduchou webovou "přihlašovací" stránku. Ale zase je pravda, že to sociální inženýrství zvládl dobře, přidávání goldů asi u dost hráčů mohlo snížit hranici obezřetnosti :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.