CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k České poště končí monopol! Balík odešlete přes Zásilkovnu v mobilní aplikaci

Jen nějak nechápu v čem bude ta zásilkovna lepší než stávající konkurence pošty jako je PPL, DPD a další.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má nejvíc výdejen. Skoro jako poboček ČP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To možná jo, ale ještě je všechny musí taky podporovat prodejce u kterého něco koupíte a to se mi dost často stalo, že do mé nejbližší výdejny prodejce neposílal zbozí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Špatná implementace u prodejce. V podmínkách pro e-shopy Zásilkovna píše, že si mají seznam aktualizovat minimálně 1x denně. Ale v případě jejich vlastní mobilní aplikace asi tenhle problém nehrozí, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, že eshopy mají implementováno, třeba i pomocí rozšíření, podporu pro Zásilkovnu.
Zásilkovna pak nabízí API pro přístup do objednávkového systému.
Zároveň si eshop musí aktualizovat seznam výdejních míst. Seznam se většinou drží offline a nenačítá se při každém dotazu ze Zásilkovny.
Pokud si eshop tento seznam neaktualizuje, tak tam vaše výdejní místo nenaleznete.
Když si zákazník vybere výdejní místo, tak systém eshopu může rovnou díky API Zásilkovny vytvořit objednávku v Zásilkovně a není potřeba nic předatlovávat.
Nedávno jsem právě toto napojení řešil.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezký bulvární nadpis, je tady x dalších služeb/firem, které Vám pošlou balík, ne jenom Česká pošta... Zásilkovna je jen další do počtu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych se chtěl zrovna Zásilkovny zastávat, tak kdo mi jako fyzické osobě pošle balík za 65 Kč a má síť hustou skoro jako ČP?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cenu neřeším, já jsem narážel na údajný monopol pošty na balíky. Česká pošta má akorát přirozený monopol na listovní služby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, v tomhle máte pravdu.

Ale já tiskový humbuk Zásilkovny chápu, protože pokud jde o posílání balíků mezi lidmi, tak doposud moc možností nebylo. Většina spedičních služeb byla zaměřena na hromadné posílání firmami, mělo jen minimální počet míst na podání a svoz od soukromého odesilatele by vyšel určitě mnohem dráž, než tarify ČP. Nicméně po březnovém silném zdražení ČP vycítila Zásilkovna s největším množstvím odběrných míst příležitost a nabídla konečně službu i běžným lidem. Ona to nabízela tedy už déle, ale šlo to pouze na dobírku, takže to bylo dražší a mnohdy nepoužitelné. No a teď se prostě snaží přesvědčit masy, že když mají balík pro známého na druhém konci republiky, tak fakt nemusí na poštu, ale jde to i levněji a do značné míry pohodlněji (třeba u nás se na poště stojí minimálně 20 minut ve frontě a vyplňovat znovu adresy na podací lístek je dnes opruz).

No a jestli se nepletu, tak podobně levně to po ČR fakt nikdo lidem nenabízí. Ale rád bych se mýlil a budu rád za ještě větší konkurenci. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se objednat i svoz od PPL/GLS/DPD/..., ale nejde to přímo od nich, musíte přes specializovanou službu, třeba zaslat.cz. Cenově to sice vychází trochu hůř, než zásilkovna, ale oproti poště je to pořád levnejší, maximálně stejné.. a nemusíte nikde stát frontu, prostě přijede dodávka třeba k vám domu, nebo do práce. Navíc třeba balíky do zahraničí jsou přes ně výrazně levnější než pošta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, zkoušel jsem teď zaslat.cz. Nejlevnější od 91 Kč, ale to je z odběrného místa, kterých je dost málo a v mnoha městečkách, kde má Zásilkovna i více výdejen, není žádné. A další nejlevnější je DPD za 114 Kč s vyzvednutím a doručením na adresu. Takže to 65 Kč (pevné částce, nemusí se pokaždé kalkulovat zvlášť) zrovna moc nekonkuruje. Navíc si myslím, že možnost podání na libovolném místě v libovolnou dobu třeba cestou do práce a i vyzvednutí na vybraném místě mnoha lidem vyhovuje víc, než čekání a domlouvání se s řidičem, kdy že tedy konečně pojede kolem, abych mu to předal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak každý si vybere co mu vyhovuje. Další věc je třeba velikost balíku, jsem koukal a zásilkovna ty rozměry má celkem malé, co já jsem posílal balíky, tak bych se do toho nevešel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, já to ale srovnával hlavně s poštou - tam nejlevnější Balík do ruky stojí 129 Kč. S tím co komu vyhovuje je to samozřejmě otázka, chápu, že když někdo nedělá v kanclu, kde si může kdykoliv odskočit předat balík řidiči, je pro něj asi lepší dojít někam na pobočku. No každopádně jsem to uváděl jen proto, abych vyvrátil Tvoje tvrzení, že svoz je dražší, než to co nabízí Pošta.
A ještě k počtu poboček - Zásilkovna jich sice má skoro stejné množství jako ČP, ale rozhodně ani zdaleka nemá takové pokrytí. Pošta má pobočku ve všelijakých dírách, kde lišky dávají dobrou noc, zatímco Zásilkovna to "vyrovnává" tím, že ve městě, kde je pošta jenom jedna, má poboček třeba šest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna neregulovaný Balík do ruky byl vždy nesmyslně drahý a nikdy jsem ho nepoužil. Já se prakticky vždycky vešel do doporučeného balíčku, který i teď po zdražení začíná na 99 Kč. Ale OK, svozy už o moc dražší nejsou.

Pravda je, že pokrýt nejmenší vísky je prakticky nemožné a v tomto je ČP nedostižná. Ale středisková městečka už mají pokryté slušně. Na druhou stranu to husté pokrytí Zásilkovny ve městech má spoustu výhod. A třeba moje nejbližší výdejna je trafika a má otevřeno každý den i o nedělích, což se mi párkrát velmi hodilo. Kolik pošt to má? :-)

Chápu, že každému vyhovuje něco jiného. Kdo posílá velké balíky za 10 000, tak cenu tolik neřeší. Ale zrovna pro mé potřeby je Zásilkovna dar z nebes. A budu rád za ještě větší konkurenci. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám Toptrans. Objednám si svoz, do druhého dne přijedou a třetí den doručeno.
Pokud pošlu objednávku brzo ráno, tak si pro balík přijedou ještě ten den a doručí jej druhý den.
Cena je sice trochu vyšší (asi 100Kč), ale za to pohodlí mi to stojí.
V létě ale mívají problém s počtem zamců a moc nestíhají. Třeba to ale bude letos jiné.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No některé obchody i zadarmo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, napsal jsem to nejednoznačně. Kdo mě jako fyzické osobě odesilatele doručí balík (pro někoho jiného) za 65 Kč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak zrovna u balíků pošta dávno žádný monopol nemá...
Sám poštu používám jen u doročování balíčlů z dálného východu, cokoli jiného doveze do domu PPL DHL atd. 100x spolehlivěji a rychleji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak DHL sú pekný zlodeji. Za poslanie balíku na colné konanie si účtujú minimálny poplatok 24€ a to aj v prípade že hodnota tovaru je 10 centov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U balíku za 10 centů si nemají co účtovat "celné konanie"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak je hodnota tovaru do 22€, DHL si nemoze nic uctovat. Ak si objednavas nieco zo zahranicia do hodnoty 22€, napr Aliexpress, tak si nebudem davat posielat zasielku cez DHL, kde doprava moze byt v podobnej ak nie vyssej cene! Ak uz musim kupit nieco drahe a sikmooky neponuka ich postu alebo roznych FREE shippingarov, ale len DHL alebo ineho znackoveho prepravcu, tak to colne musis prehltnut. Ak si ale mozes vybrat, preco potom DHL? Kus rozmyslam, kym napisem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis jak z Blesku. Česka pošta ma monopol na jednu věc a to se nikdy nezmění. Dopisy od státních organizací! Balik dneska přepravuje kde kdo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, jen ten monopol je i vykoupen tím , že musí splnit nějaké procento pokrytí obyvatelstva dostupností služby. Tudíž musí ze zákona držet právě i zmíněné lokality "lišky dávají dobrou noc". Ale hlavně nikdo o zrušení tohoto monopolu nejeví zájem při dodržení stávajících podmínek.
Osobní zkušenost s ČP je pozitivní. Ale co se týká rychlosti přepravy u PPL/GLS tak tam mám zkušenost, kterou asi nikdo nepřekoná. Ráno objednáno odpoledne doručeno vše v jeden den.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám rekord něco kolem 1,5 dne při objednávce z digikey. Hraje v tom i roli časové pásmo, takže by to jinal byli dva dny, což je ale pořád luxus, když to frčelo až z US.

Jinak ČP mi byla schopna taky doručit balík za den, konkrétně alza, nějak v neděli večer objednáno, kolem 9h ráno zde.

Ono to ani tak není o společnosti (dle mého), ale o přístupu a zkušenosi konkrétního kurýra nebo člověka v celém řetězci, zároveň i o jisté "náladovosti" celního, pokud to leze přes ně (jednou vyřízeno za "pár" hodin, jindy to tam hnilo dva tejdny).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pohlednici taky nepošlu Toptransem. Navíc má pošta sem tam ještě i schránky, kam se dají házet dopisy k odeslání. Jasně, normálně člověk pošle mail. Ale pořád jsou ještě lidé, kterým to nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli jsem video pochopil tak zásilkovna funguje tak že do prodejny donesu balík, ta ho odešle do jiné prodejny zásilkovny a tam si ten balík musí vyzvednout. Mohli by to doručit do ruky a pak do zásilkovny když by nebyl příjemce na adrese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.