CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Česko zaspává globální fenomén esportu. Profesionální hraní má olympijské ambice

Ono to je jeste jinak, to autor ve svem zajimavem clanku bohuzel zcela opomnel.

Sledovani e-sportu tak nejak plyne z provozovani multiplayeru, zatimco singleplayer k tomu prilis nenabada. Jiste nekteri se ze singlu dostanou k multaku a odtud uz je jen krok ke sledovani progameru.

Kolik je ale Cechu, kolik z nich hraje hry a kolik hraje multiplayer? Nelze teda jako potencionalni fanousky oznacovat vsechny hrace PC her, protoze sklon k tomu bude mit jen ona multiplayerova cast. (Vidim to na sobe: e-sport me nezajima, nehraju ani multiplayer, ciste singl. Mimochodem z titulu vyjmenovanych v clanku znam jen FIFA, Warcraft 3 a Call of Duty.)

Odlisna vec je, ze neplati ani to, ze by hrac PC her jedno jakych, musel byt nutne priznivcem e-sportu, stejne jako neplati, ze kazdy kdo provozuje nejaky sport, je take fanouskem nejakeho sportovniho klubu. To samozrejme dale ponizuje rady fanousku na uroven, kdy v CR nemaji minimalne zatim komercni sponzori zajem.

Opet to srovnam se sportem. Beham, zahraju si s kamosema fotbalek, v zime hokej, jezdim na inlinech, na kole a jedinne co sleduji je par horskych etap na Tour de France, za prve hory a vyjimecne je docela zabavne sledovat, jak se v tom kopci poti nekdo jiny. :-D

+ Jeste jedna vec, ktera bude pro e-sport orisek. Treba MS v hokeji se vubec nekoukam a nezajima me, radeji hraju PC hry, ale znam spoustu lidi, kteri sami v zivote na bruslich nestali a pritom to sleduji a fandi. Tezko bude nekdo kdo PC hry nikdy nehral, sledovat na olympiade e-sport.

A na zaver: Co se tyka financovani sportu, tak se vyznamne podili stat pres loterie a pres armadu. Co se tyka armady, tak tam to je v poradku, nebavim se o smyslu armady, ale dokud bude existovat armada, tak sport je pro ne zjevne smysluplna reklama. S tema loteriema je to sporne, ne ze bych tem sportovcum ty penize nepral, ale dokazal bych si optimalne predstavit lepsi vyuziti. Doufam jen, ze se jednoho dne nedockam, ze stat bude financovat i e-sport.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím Redmarxi, děkuji za podnětný a obsáhlý komentář. Dovolím si jen krátkou poznámku k tomu, co píšete na začátku. Osobně to tak úplně nevidím, že by to byla jen záležitost pro Multiplayeristy. Já sám třeba takový Starcraft 2 a Call of duty sérii hraji vždy jen jako Single. Ale na youtube si často rád pustím záznamy z turnajů Zejména u takového Starcraftu kolikrát člověk nestačí zírat, jak rychlí a dovední ti hráči dokáží být. Kam se na ně hrabu :)
Pěkný den!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já můžu napsat komentář z pohledu člověka, který hry nehraje. Ze satelitu vysílá program esport, na který jsem se občas pokoušel dívat. Bohužel z pohledu nehráče je to dost nestravitelné. Po obrazovce běhá pár postaviček a navzájem po sobě pálí ze všeho, co mají po ruce. Viditelný vývoj veškerý žádný, když se na program po hodině vrátím, tak pořád ještě běhají a střílí. Naprosto nezajímavé, dokud někdo nezaplatí českého komentátora, který by vysvětloval, co se právě děje a proč je to zajímavé.
Je to jako když kulečník sleduje člověk, který o tom nic neví. No tak pár hodin šťouchají klackem do koulí, a co jako? Teprve když komentátor začne vysvětlovat, co chtěl hráč zahrát a proč, jaké měl možnosti, kam by která z možností vedla a jak se mu jeho záměr nakonec povedl, teprve pak se z obyčejného kulečníku stává drama, na které se opravdu vydržím dívat.
Možná by nejen stoupla sledovanost esportu, ale možná by diváci dostali chuť si to taky zkusit. A třeba i šli nakoupit nějaký ten HW a hry. No, určitě by to bylo levnější, než kulečníkový stůl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to opravdu takové trochu zvláštní. Podle mě k tomu musí příjít člověk zamlada, aby ho bavilo sledovat e-sport.

Já třeba dost hraju World of Tanks, jsem na docela slušné úrovni. A to je hra ve které se e-sport provozuje. No a zrovna že by mě to zaujalo, to se říct nedá.
Nepřináší mi to nic moc individuálně, ani takticky, protože při svém věku (i zdraví) se už na úroveň těch nejlepších dostat nemůžu a tak ani nemůžu použít jejich postupy.

Ovšem lidi do dvacítky v nich můžou vidět svoje idoly, ztotožnit se s nima a sledovat je kvůli tomu. Ne aby se od nich něco naučili, na to stejně nemají, ale protože jsou schopni jim fandit.

Ještě mě napdla jeda věc, mě na tom vadí, že je to (asi skoro) vždycky bráno z pohledu hrajícího hráče. Což je velmi omezený pohled. To je stejný, jako bych měl sledovat fotbal jen z pohledu hráčů. Zajímavý, ale o tom co se děje celkově bych veděl skoro prd :-)

To mi na přenosech e-sportu vadí asi nejvíc, chtělo by to globální pohled na mapy.
Třeba to tak u něčeho je, to nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně zbytečná lidská činnost jako je vrcholový sport. Pokud to budou financovat privátní zdroje, OK - je to jejich věc. Jsem naprosto proti tomu, aby toto financovali daňoví poplatníci. Sport i esport nepřináší společnosti na rozdíl od kultury žádné (trvalé) hodnoty, krom zábavy a pochybné národní hrdosti. Chleba kvůli sportu levnější nebude a i jeho vliv na jakékoliv obohacení života je diskutabilní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim a dodavam, ze samozrejme NIC by nemeli financovat zadni danovi poplatnici skrze jakykoliv stat.
Pak by to bylo spravne receno :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaznam vitezstvi ceskych hokejistu v Naganu vysel i na DVD a vysla i kniha, takze zcela jasne trvala hodnota, kterou si muzes poustet klidne dalsich 100 let, podobne "historicky" asi uz nikdy nevyhrajeme.

Jinymi slovy, sport neprinasi o mnoho mene hodnot nez kultura, navic co je a co neni kultura. To co za ni mnohdy oznacujou dnes je dost pochybne.

A kdyz jsme u toho, pokud je kultura film, divadlo, opera, proc by kulturou nemela byt pocitacova hra? Ono to hrani navic vykazuje mnohem vic pribuznych vlastnosti s kulturou nez se sportem. Pojmenovani e-sport dost nechapu, e-divadlo by mozna bylo o neco trefnejsi. :-)

Nevidim duvod proc by stat mel podporovat jedno nebo druhe. Kvalitni fotbalista si na sebe vydela sam, kvalitni herec, zpevak, malir rovnez. Vyzirky nepotrebujem ani v jednom oboru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hra samozřejmě kulturou je, ale téma je sportování ve hraní her a je jedno, zda jde o šachy, fotbal nebo Counter Strike. Já mám nejblíže k podzemní hudbě, takže vím, že bez nějaké podpory je těžké, aby si začínající kapela vůbec mohla někde zahrát. S EET je pořádání téměř všech podzemních koncertů a prodej merche ilegální, protože téměř nikdo z lidí, kteří tvoří tuto scénu z toho nežije, nevydělává tím na živobytí. Prodej vstupenek (vstupní poplatek = cesťák), prodej CD, vinylů, triček, mikin pomůže kapele, aby si mohla dovolit lepší nástroje, aparáty, případně víc investovat do nahrávaní vlastní tvorby. S EET je to opět složitější, resp. to nelze dělat tak, aby to nebylo proti zákonům této země. (Nejen hudební) podzemní scéna jakž takž funguje téměř bez podpory na rozdíl od sportu a přesto v počínání mnoha těchto lidí trvalejší hodnoty jsou. To jen pro srovnání.

PS: Například ve Skandinávii je podpora hudby na vysoké úrovni, ne náhodou mají násobně víc úspěšných muzikantů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kvalitni fotbalista si na sebe vydela sam, kvalitni herec, zpevak, malir rovnez. Vyzirky nepotrebujem ani v jednom oboru." <= Výkonnost sportovců se dá měřit. V případě herců, zpěváků a malířů už se dá mluvit leda tak o popularitě a úspěchu, jenže ty nejdou vždy ruku v ruce s kvalitou (ta je subjektivní). Jsou snad Míša David a Helenka Vondráčková výkladní skříní české hudby? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Česko???...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zájímalo by mne jak a zda vůbec se kontroluje u těchto "sportovců" doping?, páč drog zlepšujících výkon v hrách se dá užít nepřeberné množství :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý postřeh a dotaz, díky.
Máte naprostou pravdu, prostředků zlepšujících zejména koncentraci, a majících citelný vliv na hráčovy schopnosti, je celá řada a v minulosti bylo mnohokrát podezření (kolikrát potvrzené i samotnými hráči), že se podobné látky v tělech soutěžících na turnajích skutečně vyskytují. Některé turnaje některé látky zakazují, jiné to moc neřeší. Nejdále zatím asi zašla asociace ESL, která tuším v roce 2015 vydala seznam zakázaných látek. Ovšem kontrola je víceméně neexistující, a proto je v tomto směru esport poněkud ještě Divokým západem. Dříve nebo později se to však bude muset změnit, je v tom již příliš mnoho peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jen sni (realne tomu neverim a myslim, ze nepripada v uvahu) o olympiade, tak jednou z podminek je propracovany system antidopingovych kontrol. Takze tim je vlastne zodpovezeno, jestli je sance, ze by se to mohlo objevit jiz treba v te Parizi - nemohlo.

Mimochodem, letni OH maji preplneno, bez sance, ze by se tam kdy e-sport objevil. Jestli je tam nejaky sen o OH, tak jedine jako soucast zimnich OH, protoze tam naopak sporty schazi a pravidelne se uvazuje o presunuti nektereho z letnich, kde by to mohlo pripadat v uvahu, ale letni OH jsou mnohem popularnejsi, proto z nich nikdo samozrejme nechce pryc.

Ja treba mam dobre informace o inline rychlobrusleni, bylo tam nejake okno, ze by se draha mohla dostat na zimni OH, ale to je problem, protoze tam je rychlobrusleni na lede. Naopak gro inline rychlobrusleni (velmi popularni v Asii, popularni v USA, nektrerych stredoamerickych statech a v Evrope nejvic Francie, Spanelsko, Svycarsko) je na silnici, takze byla snaha o letni OH, ale zcela bez sance.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekám, kdy se sportem stane vypouštění tělesných plynů - minimálně by šlo soupeřit v několika disciplínách: trhu (hlasitost), kondičním (výdrž/délka), nebo zápase (biologická zbraň).

Ovšem problém s dopingem (luštěniny) vidím opravdu velký!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.