CDR.cz - Vybráno z IT

Československé vývojáře celosvětově uznávaného Beat Saberu odkoupil Facebook

Československé vývojáře Beat Games, kteří stojí za jednou z nejslavnějších her pro VR a která se stala pro mnohé hlavním důvodem k pořízení headsetu, odkoupil Facebook.

Československá hra Beat Saber se celosvětově považuje za jednu z nejúspěšnějších her pro virtuální realitu, a zároveň jednu z nejúspěšnějších českých her vůbec. Vývojáři dokázali perfektně snoubit intuitivní ovládání, které může vzít do ruky každá věková kategorie a nezvykat si na složité mechanismy, dále zábavnost a nutnou dávku kompetitivnosti, jelikož je sice hra snadno dostupná, ale cesta na úplný vrchol a nadvládu nad nejtěžšími úrovněmi je trnitá. 

Pokud by přeci jen nikdo doposud o této hře neslyšel, pak se jedná o rytmickou hru pro virtuální realitu, ve které do rytmu hudby drtíte kostky létající k vaším očím v určité frekvenci a směru. Jednotlivé úrovně jsou ovšem nadesignované tak, aby spíše než zběsilé řezání rukama připomínal tanec. Některé písničky dokonce vyžadují pohyb vašich rukou takový, že skutečně připomínají kreace silně spjaté s danou písničkou. 

Poprvé se na pultech distribučních platforem objevila v květnu roku 2018, kdy si ji mohli zahrát majitelé HTC Vive (Steam) a Oculus Rift (Oculus Store). Letos v listopadu ovšem slaví vývojáři jednoleté výročí, kdy se hra podívala také na konzole Playstation VR, tedy přídavným headsetem pro konzoli Playstation 4. Brzy se stala nejprodávanější hrou pro virtuální realita na světě, a mnozí uživatelé si dokonce začali pořizovat jednotlivé headsety ryze za účelem této hry. 

Letos v únoru pak byla oceněna i D.I.C.E. Awards v kategorii Nejlepší hra pro rozšířenou či virtuální realitu roku 2018. Od té doby se může hra Beat Saber pochlubit více jak milionem prodaných kopií.

Úspěchy Beat Games jsou už nyní působivé, ale Facebook a tým studia Beat Games ví, že se toho dá na poli virtuální reality, her a hudby udělat ještě mnohem více,“ uvedl v prohlášení zástupce americké společnosti Mike Verdu.

Zakladateli studia Beat Games a tvůrci této hry jsou Ján Ilavský, Vladimír Hrinčár ve spolupráci s hudebníkem Jaroslavem Beckem. Nyní se tvůrci rozhodli, že prodají své studio světoznámé společnosti Facebook. Celou akci oficiálně oznámila společnost Oculus, což je vývojářská firma Facebooku, a následně ji potvrdilo i studio Beat Games na svém Twitteru. Bližší detaily transakce však nejsou známy. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Československé vývojáře celosvětově uznávaného Beat Saberu odkoupil Facebook

Úterý, 3 Prosinec 2019 - 16:23 | rman | Prej za 80+M USD...slusnej kauf
Středa, 27 Listopad 2019 - 16:21 | Ondar | "a Jaroslav Beck ve spolupráci s hudebníkem...

Zobrazit diskusi