CDR.cz - Vybráno z IT

Český startup chce způsobit technologickou revoluci v zemědělství

Český startup CleverFarm od ledna spustil ostrý provoz svého systému, který kombinuje online senzory s mobilní aplikací a napomáhá tak zemědělcům v reálném čase přehled o teplotě, vlhkosti, atd.

I když životně důležitý zemědělství se vývoj technologií pro tento sektor trochu zastavil a dokonce bývá v rámci analýz a žebříčků zařazen až na posledních místech. Jedním z důvodů je, že po sametové revoluci se v ČR většina zemědělců vydala jiným směrem, a tak zde chybí celá jedna generace zemědělců.Většina technologií, která by mohla zemědělcům usnadnit práci, je však zcela mimo jejich finančních možnosti.

Snahu zpřístupnit moderní technologie pro běžného zemědělce si předsevzal nový český startup CleverFarm. I když se jedná o startup, jeho velikost již nyní čítá cca 25 zaměstnanců včele s CEO Adamem Zlotým.

Původní koncept CleverFarm byl spuštěn již v roce 2015 a spočíval pouze v softwarovém řešení pro správu a evidenci veškeré činnosti na farmě včetně dohledávání možných dotací. Současný stav zemědělství však „dotlačil“ tento startup zapojit do svého řešení i hardware.

Hlavním cílem projektu CleverFarm je zjednodušit zemědělcům povinnost evidence agronomických aktivit a zefektivnit jejich práci i hospodaření. Aplikace hlídá požadavky na omezení a doporučení plynoucí z platné legislativy i rizika napadení jejich úrody různými škůdci, chorobami či plísněmi.

Na konci roku 2017 byl ukončen pilotní provoz a od začátku loňského roku byl spuštěn plný ostrý provoz. Dle oficiální zprávy CleverFarm nabízí následující senzory: 

  • Senzory do porostu (teplota a vlhkost porostu)
  • Senzory do půdy (teplota a půdní vlhkost – vhodné pro management závlahy
  • Senzory do skladu (teplota a vlhkost ve skladu – možnost detekovat například škůdce)
  • Senzory do sila (teplota a vlhkost v sile)
  • Meteostanici (teplota, vlhkost a srážky)

CleverFarm využívá Amazon Web Services jako cloudové úložiště, kam mohou všechny senzory odesílat svá nasbíraná data. Uživatel může v mobilní aplikaci pohodlně sledovat veškeré údaje ze senzorů v reálném čase a zároveň může sledovat i rozmístění jednotlivých senzorů. V budoucnu by se měl v této aplikaci objevit modul, který by dokázal svému uživateli i poradit v různých situacích, např. při zvýšené vlhkosti ve sklizené úrodě podá systém varování o možnosti nákazy plísněmi.

Pořizovací cena se v tomto případě pohybuje v řádech tisíců korun. CleverFarm se rozhodl využít portál, který spravuje ministerstvo zemědělství nazvaný Portál farmářePřes tento portál ministerstvo zpřístupňuje nejrůznější informace, které si může CleverFarm extrahovat a aplikovat je jako informace o parcelách do další vrstvy nad satelitní mapu. 

Pro své mapové podklady si CleverFarm vybral Ortofotomapu ČÚZK a družicová data z programu Copernicus. Pro zahraniční verzi pak aplikace využívají satelitní data Bing Maps. V současné době expanduje tento povedený a užitečný startup do celého světa. Rozsáhlejší projekty byly realizovány například v Slovensku, Srbsku, Ukrajině, Čile nebo v Austrálii.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Český startup chce způsobit technologickou revoluci v zemědělství

Pondělí, 4 Březen 2019 - 10:03 | DRK | Problém závlah a podobných srandiček je v ceně a...
Pátek, 1 Březen 2019 - 22:36 | Lojza Suchánek | Nejsem farmar, ale prvni, co me napadne, je...
Pátek, 1 Březen 2019 - 08:15 | Kert | K čemu je asi tak farmáři dobré vědět, jak teplo...
Čtvrtek, 28 Únor 2019 - 15:06 | peca | Co je "nového" na portálu farmáře,...

Zobrazit diskusi