CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k ChatGPT odpovídá na více než polovinu programátorských otázek špatně

"byly odpovědi velice podrobné až vyčerpávající a snažili se"
Taky ChatGPT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jako u spuosty sofistikovaných nástrojů i zde, v případě ChatGPT, platí notoricky známé "dobrý sluha - zlý pán". Průměrně soudný programátor si po sobě práci kontroluje (kód testuje), ať už jej napsal sám nebo s pomocí někoho/něčeho jiného. Ten, kdo slepě kopíruje cizí kód do své práce, si tak trochu sám o problémy říká. :)

Btw. Na stackoverflow je v podstatě odjakživa poměrně častým jevem, že i lidští jedinci dokáží velice sofistikovaně a se značnou dávko sobevědomí poradit naprostou a totální hovadinu. ;)

Osobně GPT používám obezřetně a víceméně na pomoc s dílčími, dobře izolovanými problémy, u kterých se dá navrhnuté řešení snadno ověřit. Jedině tak dokážu ušetřit nějakou práci a soustředit se na širší kontext tuoho, co vyrábím. 23 let praxe už mě stačilo naučit, že nic není tak "samořejmé a jasné", jak by se mohlo na první pohled zdát a programátorská práce vyžaduje zejména jistou dávku kreativního přístupu, který jazykový model GPT prostě nemá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak. Prostě je to jen další zdroj informací, který je třeba si ověřovat ať používá sebesofistikovanější formulaci.
Ono totiž problém není v samotné technologii, ale v marketingu a mediální bublině šířené kolem. Ač se jedná jen o velmi zajímavě vytvořené algoritmy, tak rozhodně nejde o žádnou umělou inteligenci a přesto podle médií je díky AI teď vlastně možné vše. Upravuje obrázky, tvoří videa, hlasy, programuje a.... nahrazuje lidi. Ano jistě tak jako každá rozvíjející se technologie poskytuje nové možnosti, ale pořád je to nástroj, který se musí umět používat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. a je mozne ty otazky+odpovedi videt?
Takhle popsany vyzkum je zase jak z poradu Verte, neverte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ta studie je k dispozici zde: https://arxiv.org/pdf/2308.02312.pdf (stačí se prokliknout přes uvedené zdroje), ty otázky tam samozřejmě nejsou, ale můžete jistě snadno kontaktovat autory a myslím, že vám je rádi nasdílejí :-)
Samia Kabir Purdue University est Lafayette, USA
kabirs@purdue.edu
David N. Udo-Imeh Purdue University West Lafayette, USA
dudoimeh@purdue.edu
Bonan Kou Purdue University West Lafayette, USA
koub@purdue.edu
Tianyi Zhang Purdue University West Lafayette, USA
tianyi@purdue.edu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ChatGPT i na úplně jednoduché otázky dává naprosto nesmyslné odpovědi. Jediné, co to celkem umí, jsou překlady. Kdo čeká víc od jazykového modelu, je magor.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

takze vlastne je to celkom slusny a sofistikovny dezinformator.
a potrebovali by sme skor presny opak

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.