CDR.cz - Vybráno z IT

Chraňte data před hackery, aby se z nich nestala časovaná bomba. Jak?

PR článek

Zdroj: Freepik.com

V digitální éře jsou osobní údaje cennější než kdy dříve. Bohužel, ne každý s nimi má dobré úmysly. Podvodníci a hackeři se snaží získat přístup k vašim citlivým informacím a zneužít je ve svůj prospěch.

Co se stane, když se jim to podaří? Jak se před nimi můžete chránit?

Od krádeže identity až po velké finanční ztráty

Zneužití osobních údajů může mít mnoho podob a následky bývají hodně nepříjemné. Zločinci mohou se získanými údaji uzavírat smlouvy, sjednávat půjčky na vaše jméno nebo se za vás vydávat v online světě. 

Označuje se to jako krádež identity. Další hrozbou jsou finanční podvody. Podvodníci se v tomto případě snaží získat přístup k vašemu bankovnímu účtu, platebním kartám a údajům o investicích či pojištění. Důsledky takového kybernetického útoku mohou být devastující a následky poškozený pocítí na finanční situaci i otřesené psychice. 

Dojít může také k vydírání, kdy hackeři ukradnou fotografie či soukromé konverzace a požadují za vrácení výkupné. I když jim vyjdete vstříc, hrozí, že údaje zveřejní nebo budou žádat další a další výkupné. Poměrně časté jsou krádeže profilů na sociálních sítích.

Nejlepší obranou představuje prevence

Existuje celá řada způsobů, které riziko zneužití dat minimalizuje. První linií obrany proti hackerům jsou silná a unikátní hesla. Pro každý online účet byste měli používat jiné heslo, které se skládá z velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků.

Důležitá je také obezřetnost při brouzdání po internetu. Neklikejte na podezřelé odkazy v emailech a na sociálních sítích, nikdy nestahujte soubory z nedůvěryhodných zdrojů a buďte opatrní při sdílení svých osobních informací online. Používejte kvalitní antivirový program a firewall.

Problematické může být nakupování na internetu. Vždy se ujistěte, že nakupujete na zabezpečeném a důvěryhodném e-shopu. Při platbě online používejte zabezpečené platební brány, které poznáte dle ikony zámku v adresním řádku prohlížeče. 

Víte, co je pishing?

Nejznámější hrozbou je phishing. Jde o podvodnou techniku, při níž se útočníci vydávají za důvěryhodné instituce, jako jsou banky, pošty či mobilní operátoři s cílem vylákat z vás citlivé údaje. 

Phishingové útoky se šíří prostřednictvím emailů, SMS zpráv nebo sociálními sítěmi, které se tváří jako oficiální komunikace od dané instituce. Pokud máte obavu, že jste se stali obětí, obraťte se co nejdříve na Policii ČR.

Důvěřuj, ale prověřuj: I velké firmy chybují

V dnešní digitální éře se spoléháme na celou řadu firem a služeb, kterým svěřujeme své osobní údaje. Mnohdy se jedná i o velké technologické giganty slibující prvotřídní zabezpečení a ochranu našeho soukromí. 

Ani ty největší a nejznámější společnosti nejsou imunní vůči selháním, což dokazuje případ společnosti Avast, která čelila ohromné kritice za sběr a prodej dat svých uživatelů. Více se o případu dočtete zde

V dnešní době je vysoká ochrana osobních údajů zásadní. Nepodceňujte rizika a věnujte čas a úsilí zabezpečení svých dat. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než řešení následků. 

Autor: Michaela Svobodová

 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chraňte data před hackery, aby se z nich nestala časovaná bomba. Jak?

Žádné komentáře.