CDR.cz - Vybráno z IT

Konec odřených aut bez chycení viníka? Nová karoserie si oděrky líbit nenechá

nepřehlédněte
Tesla Roadster 4 B
Přijdete k autu, které ještě včera vypadalo jako nové a nyní na dveřích spatříte škrábance, nebo nedej bože důlek. Viníka ale budete lovit jen marně, pokud jste neměli štěstí a on na sebe nezanechal kontakt. Nový povrch plný senzorů si poradí i s nepoctivci.

Odřené a promáčknuté plechy u automobilu nejsou ničím vzácným, ale chránit se před tímto typem poškození příliš nelze. Chycení viníka přímo při "činu" je prakticky nereálné, pokud jej přímo nezahlédnete. S novou technologií chytré karoserie by se mohlo vše změnit.

Německá společnost Hella pracuje na chytré karoserii, která využívá tenké folie, citlivé na tlak. Podle všeho se bude jednat o piezoelektrické krystaly, které při nárazu či poškrábání vytvoří signály, které zachytí příslušné detektory.

Ford Fiesta Dented Dean Thorpe Flickr

Při propojení s parkovací kamerou či dalšími systémy uvnitř auta bude systém schopný kontaktovat svého majitele a zaslat mu fotografie, detaily celé nehody či dokonce video. I když tam tedy majitel automobilu nebude fyzicky, bude mít potenciálně důkazy pro pojišťovnu. Podobná technologie by neměla pomoci jen běžným zákazníkům, ale hlavně třeba půjčovnám aut, které by tak mohly snadno dokázat, že dané oděrky před zápůjčkou na autě nebyly.

Výrobce Hella v tuto chvíli komunikuje s BMW a dalšími výrobci automobilů a snaží se prosadit své řešení. Dříve než v roce 2018 se prý však prodeje automobilů s chytrými panely nedočkáme.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konec odřených aut bez chycení viníka? Nová karoserie si oděrky líbit nenechá

Úterý, 10 Únor 2015 - 14:36 | randomofamber | Tak to já zase čekám na Perpetuum mobile ... :-)
Úterý, 10 Únor 2015 - 09:56 | Any Xav | Kdo kdy jednal v podobných záležitost s...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 15:46 | BTJ | To je vskutku bomba ..... lidi uz fakt nevi, co...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 15:41 | DrStr | A co kdyby někdo vymyslel barvu, co se nepoškrábe...

Zobrazit diskusi