CDR.cz - Vybráno z IT

Chytrá košile, která z vás udělá hlupáka? Zajímavý koncept trpí v praxi

Arrow Smart Shirt Ad Feature
Vypadá to, že doba, kdy jsme kupovali telefony kvůli volání, hodinky pro sledování času nebo košile na pouhé nošení, je skutečně pryč. Alespoň společnost Arrow je o tom zjevně přesvědčena. Na trh uvádí SMART košili.

Za pravdu musíme dát společnosti v tom, že slovíčko SMART dnes prodává. Dávno to neplatí jen o tradiční elektronice. Zcela jistě je právě toto jedním z důvodů, proč indická společnost Arrow koncem minulého roku uvedla na trh chytrou košili.

Na první pohled zcela obyčejná košile v běžném střihu probouzí řadu otázek. Jaká technologie je v ní ukryta? Jaké funkce poskytuje a čím vším nám usnadní život? Posoudit můžete sami:

  • Sdílení profilů Facebook nebo Linkded
  • Sdílení vizitek
  • Nastavení několika druhů profilů (Schůzka, Domov, Práce)
  • Párování s Bluetooth reproduktory
  • Spouštění aplikací
  • Ovládání playlistu

Arrow Triko 1Arrow Triko 2

Vše z výše uvedeného jen přiložením telefonu k levému rukávu košile. Výrobce se taktéž zavazuje, že jednotlivé funkce budou časem přibývat. 

Jakkoli lákavě mohou uvedené příklady vypadat, ztrácí svůj lesk v okamžiku, kdy se podíváme na možnosti jejich využití. Veškerá chytrost košile totiž spočívá v NFC čipu, který je všitý do levého rukávu košile. Tím pádem jsou rázem funkce a možnosti košile omezeny právě vlastnostmi této technologie.

Pád pod vlastní tíhou

NFC čipy jsou v mnoha případech výrazným pomocníkem při automatizaci činností mobilního telefonu. Situaci, ve které po umístění telefonu do držáku vozidla dokáží spustit navigaci s předdefinovanou cestou domů, zvládají znamenitě. Jenže i NFC tagy mají svá úskalí a omezení.

Tím hlavním je, že pro každou specifickou činnost musí být předem naprogramovány. Ačkoli je možné k jednomu NFC tagu přiřadit více činností, tedy schémat automatizace, není již možné pomocí této technologie jednotlivá schémata spouštět samostatně v závislosti na okolních podmínkách. Tedy činnost, která je v NFC tagu definována, se v mobilním telefonu spustí pokaždé v moment, kdy se telefon s aktivovaným NFC přiblíží k tagu. 

Chytrá košile společnosti Arrow má NFC čip umístěný napevno, nelze jej tedy měnit dle potřeby, což znamená jediné. Jeden čip musí obstarat všechny výše uvedené činnosti.

Přirozeně ovšem není chytrá košile schopna rozpoznat, kdy se má automaticky přepnout do jakého profilu. Nepozná ani, zda se nachází její uživatel na obchodní schůzce, kdy sdílet vizitky, kdy propojit sociální sítě a kdy spustit hudební playlist. 

Řešení složitého a zcela individuálního procesu nastavení nechala společnost čistě a pouze na uživateli. A proto, pokud chcete některou funkci košile využít, musíte NFC čip k tomuto účelu napřed přepnout pomoci dodávaného software. Ten je sice zdarma, ale pouze pro Android. Společnost Apple žel doposud potřebná API pro ovládání NFC v systém iOS vývojářům neuvolnila. Alternativou je mít košil více a střídat mezi nimi. 

Vizitku? Vteřinku...

Zde už začíná být představa nošení chytré košile Arrow docela úsměvná, jelikož vybízí k dvěma scénářům. 

Tím prvním je mít u sebe vždy připravenou sadu košil a u každé naprogramovaný NFC tag na jiný profil. Jste na obchodním jednání, máte v NFC tagu košile od příchodu do kanceláře naprogramovaný špatný profil, ale někdo Vás požádá o vizitku? Stačí si převléci košili a kolegovi vřele nabídnout svůj rukáv. Aby bylo trapnosti učiněno za dost, musíte svého obchodního partnera po Vašem převleku požádat, aby vytáhl svůj mobilní telefon, zapnul NFC, pokud jej jeho přístroj podporuje, a přiložil jej k Vaší košili. 

Arrow Triko 6

Samozřejmě předchozí způsob použití v sobě skrývá nemalou dávku nadsázky a ironie, naštěstí existuje ještě jiný postup.

Pro naprogramováni tagu do správného profilu můžete využít aplikaci, kterou jsme zmínili v úvodu. Pak postačí před každou požadovanou akcí pomocí této aplikace nastavit správné chování telefonu. Toto nastaveni následně nahrát do NFC tagu v košili. Cool pohybem pak toto nastavení přenést zpět do telefonu. Jedno nastaveni pak uděláte v telefonu vlastně dvakrát. 

V prvním našem modelovém způsobu použití nemusíte vypadat úplně chytře, v tom druhém je pak docela možné, že se chytře ani nebudete cítit. A protože v průběhu dne není moc pravděpodobné, že jeden profil budete požívat vícekrát za sebou, čeká vás spousta programování, nastavování a otíraní telefonu o košili. 

Arrow Triko 8

Abychom nebyli příliš negativní, jistý potenciál v takto uchopené technologii NFC jistě je. U chytré košile Arrow jsme však nepřišli na žádný rozumný důvod pro její zakoupení. Přitom její cena se pohybuje po přepočtu u poměrně nízkých 1000 Kč, plus clo a DPH. 

Chytrý nápad, horší exekuce

Technologie NFC jednoduše není určena pro tento typ použití. Pokud by někdo měl důvod automatizovat nastavení telefonu pomocí NFC tagu, bude se většinou jednat o situace, kdy je lepší mít tento tag na specifickém místě, které má přímou souvislost s vyvolanou činností, čí aplikací. V situaci, kdy je lepší mít NFC tag u sebe, je možné pořídit si samostatný NFC čip, za nepoměrně nižší pořizovací náklady. Navíc jej můžete nosit neustále v kapse, bez ohledu na košili.

Nastavení různých profilů v telefonu je pak možné provést i bez NFC, například přes zmiňovaný program Tasker, který navíc umožní toto nastavení aktivovat třeba v závislosti na oblasti, ve které se zrovna nacházíte. A vzhledem k tomu, že toto umí i bez nutnosti aktivace GPS, tedy pouze z informací, které poskytují BTS, není třeba se bát ani vybíjení baterie.

Ptáte se tedy, kde inženýři z Indie udělali chybu? Kdo ví, možná neudělali žádnou a snaží se pouze využít slovíčko SMART ve svůj prospěch, co na tom, že ne zrovna chytrým způsobem. Žijeme v době, kdy mnohdy více záleží na marketingových schopnostech, než na produktu samotném.

Tagy: 
NFC
Zdroje: 

Diskuse ke článku Chytrá košile, která z vás udělá hlupáka? Zajímavý koncept trpí v praxi

Pátek, 25 Září 2020 - 20:21 | xmarek | Nečteš, nevíš. Hlupáka: http://bit.ly/2FSTaZc z...

Zobrazit diskusi