CDR.cz - Vybráno z IT

Čína a Írán představili v Rusku své taktické kamikaze drony

Čínští a íránští letečtí konstruktéři představili na letošní ruské letecké výstavě MAKS 2019 své nejnovější výtvory z oblasti taktických dronů. Čínský LJ-1 se má stát robotickým wingmanem doprovázejícím stíhačky a íránský Mobin je spíše řízenou střelou.

Model čínského dronu LJ-1 byl k vidění na letošní ruské letecké výstavě MAKS 2019, která se konala nedaleko Moskvy na Žukovského mezinárodním letišti. Taktický dron LJ-1 má být společným počinem společnosti CCKW a Severozápadní polytechnické univerzity v Si-anu. Má se jednat o dron, který spadá do tzv. koncepce Loyal Wingman, což jsou robotičtí parťáci, kteří budou doprovázet pilotované stíhačky při plnění misí.

Čína tak v tomto směru následuje další země, jako jsou Spojené státy, Rusko, Velká Británie nebo Austrálie, které taktéž pracují na různých koncepcích robotických wingmanů určených pro stíhací letectvo. Taktický dron LJ-1 patří do kategorie stealth a jeho radarový průřez by měl být podle čínských marketingových materiálů menší než 0,02m². Dron měří na délku 4,74 metrů a jeho rozpětí křídel dosahuje 2,5 metrů. Cestovní rychlost dronu se pohybuje v rozmezí 741 km/h až 987 km/h, přičemž dron má zvládnout i obtížné letecké manévry v přetížení 6G až 9G. LJ-1 vydrží plnit misi ve vzdušném prostoru přibližně jednu hodinu a přistává za pomocí padáku.

čínský model dronu LJ-1

Tedy přistane, pokud není využit k sebevražedné misi a neplní právě funkci kamikaze dronu. LJ-1 může být využit k řadě funkcí. Ať už jde o předsunutou senzorovou síť, prostředek pro vedení elektronického boje, návnada pro protivníkovy rakety vzduch-vzduch nebo jako útočný prostředek určený ke zničení nepřátelské PVO/PRO.

Mimo Čínu představil na výstavě MAKS 2019 svůj nejnovější počin v oblasti taktických dronů i Írán. Jedná se o dron Mobin, který vyrobila Íránská organizace pro letecký průmysl. I když Írán označuje Mobin jako taktický dron, tak bychom ho klidně mohli charakterizovat i jako řízenou střelu. Mobin je schopný se pohybovat během letu velmi nízko nad zemí (kolem 10 metrů) a během letu kopíruje terén, je to vlastně řízená střela s plochou dráhou letu.

iránský model dronu Mobin

První testovací let Mobinu se měl uskutečnit už před rokem a střela/dron může nést 120 kg užitečného zatížení, přičemž může být využit ve zpravodajských, sledovacích a průzkumných operacích nebo jako útočný kamikaze dron.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čína a Írán představili v Rusku své taktické kamikaze drony

Středa, 11 Září 2019 - 13:54 | Jirka1 | xxxx
Středa, 11 Září 2019 - 13:54 | Jirka1 | "Pojem 'dron' se zavedl v...
Pátek, 6 Září 2019 - 15:14 | Regine Martin | Použít pojem dron v tomto článku je nesmysl....
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 22:08 | DRK | Podle mně je název "kamikadze dron"...

Zobrazit diskusi