CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čínská armáda získává nové lehké tanky. Může je nasadit v Tibetu

Když se podíváte na geografickou mapu číny, tak zjistíte, že většina je pěkně do hněda (hornatá), tibet je to poslední kvůli čemu by museli vyvíjet tanky, pokud by se jim tam bouřili, tak by to byla spíše otázka "partyzánského boje", tedy pokud by vůbec byla k němu vůle... U těch velehor taky bude spíš problém s nadmořsjkou výškou a tím taky tlakem vzduchu, tj jak to zvládne pohonná jednotka .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A s kým v tom Tibete budú bojovať ? Inak Panzer IV alebo T34 mali cca. 23 ton a boli zaradené medzi stredne ťažké tanky. Type 15 má mať až 35 ton.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K těm tankům Type 15. Čína si nárokuje část indického území. Jde o indický stát Arunáčalpradéš, proti kterému by Čína čistě teoreticky mohla vést vojenskou kampaň. Tedy Čína by se mohla pokusit o anexi tohoto indického státu a útok by vedla z Tibetu.

K samotnému Tibetu. Tanky v Tibetu můžou mít i čistě psychologický účinek na tamní obyvatelstvo. Letos to bude 30 let od násilného potlačení demonstrací v Pekingu. Masakr v Pekingu se odehrál za účasti tanků a pěchoty.

Partyzánský boj. Tanky Type 15 by měly být chráněny proti RPG (ručním protitankovým granátům) a disponují municí pro boj s pěchotou a lehčími obrněnými vozidly. Střet s hlavním bojovým tankem by právě pro ně znamenal problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku se píše že tank má v základním provedení jen ocelový pancíř... Možnost kompozitního a na něm ERA je uváděna jen jako možnost na dovybavení. I tak, jak dobře fungují motory tanku v průměrná nadmořské výšce 4500m?
Mimochodem indie je také jaderná mocnost, to dost redukuje šance na konflikt o sporné území.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro příklad dokladující chybnou úvahu, že vlastnicví jaderných zbraní redukuje možnost konfliktu o sporné území, nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat na dlouhodobý spor Pakistánu a Indie o Kašmír.
"Tradiční odstrašování zde funguje jenom v případě hrozby většího konvenčního konfliktu, zatímco omezené lokální konflikty (jako Kargilský konflikt) vlastnictví těchto zbraní nijak zásadně neovlivňuje."
https://www.valka.cz/14514-Jaderne-zbrane-ve-strategickem-vztahu-Indie-a...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáte za nesmysly. Vákla o kašmír začala už v roce 47 a další byla v roce 65.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Prvn%C3%AD_v%C3%A1lka_v_Ka%C5%A1m%C3%ADru
https://cs.wikipedia.org/wiki/Indicko-p%C3%A1kist%C3%A1nsk%C3%A1_v%C3%A1...(1965).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak čtete mezi řádky, tak jste vynechal, co bylo v textu a opět uvádíte nerelevantní informace, ale ty relevantní jste netrefil, nebo vyignoroval nebo vůbec nenašel :
Čínsko-indická válka proběhla už v roce 1962
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%ADnsko-indick%C3%A1_v%C3%A1lka
Kárgilská válka či kárgilský konflikt se konal mezi květnem a červencem roku 1999, Tedy lokální konflikt konvenčními zbraněmi proběhl v době, kdy obě země měly jaderný arzenál.
https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rgilsk%C3%A1_v%C3%A1lka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět účelově lžete. vaše odkazy naopak dokazují moje tvrzení. Žádná skutečné válka se tam, taky díky vlastnictví atomových zbraní v roce 99 nekonala. ve skutečnosti to skončilo:
"zaútočila na pákistánské pozice a s pomocí mezinárodní DIPLOMATICKÉ pordpory nakonec přinutila pákistánské jednotky ke stažení za linii kontroly "
"v roce 1998 obě země provedly svůj první jaderný test. Ve snaze uklidnit situaci podepsal Pákistán s Indií v únoru 1999 láhaurskou deklaraci"
1. jaderný test není totéž co vlastnictví jaderných zbraní
2. právě díky tomu taky nejspíš podepsali tu lahárskou delklaraci a od té dobu si nic většího netroufnou
3. co má s tím co dělat čínsko indický konflikt z roku 62, to je už vyloženě matení nesmysly, když o tom nic nevíte raději mlčte ať ze sebe zase neděláte hlupáka (čína ani indie v té době neměli jaderný arzenál ani omylem, čína první pokus 64 indie 98....)
Teď už jenom čekám kdy sem zase začnete cpát rusko...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stovky mrtvých nebo raněných jsou pro vás jen statistika. Nejde o to jestli tomu nějaký DRK uzná nebo neuzná označení "skutečná válka", ale o to že šlo o lokální omezený konflkt o sporné území konvenčními zbraněmi mezi státy, které už byly v jaderném klubu. Mezi konvenční zbraně použitelné v takovém konfliktu patří i lehký-střední tank.
Nečekal jsem, že to poberete nebo uznáte svůj omyl. Ale velkohubé napadání, relativizování a popírání reality vám jde samo.
Když něco citujete, tak si přečtěte i pár dalších řádků. Nebo se vám nehodili do vašich divokých spekulací?
"první jaderný test, označovaný za mírový, provedla Indie v roce 1974" ... "Indie se tak až v květnu 1998 po pěti podzemních jaderných testech stává oficiální jadernou velmocí"
" V květnu 1998 tak byl Islámábád připraven reagovat na pět indických testů stejnou mincí a zařadil se definitivně ke klubu jaderných mocností"
Už jste slyšel o tom, že Rusko se jako název píše s velkým R? Mimochodem, proč jste na něj tak zatížený, že na něj naskakujete jak slepice po flusu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zcela ignorujete jasné důkazy že v dobe konfliktu nebylo čím se navzájem odstrašovat a melete si furt svoje....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to máte s tím Ruskem, že za ním běžíte slepice po flusu?
Zcela ignorujete, že obě země byly v době konfliktu v jaderném klubu. Tak ještě jednu citaci, protože jste odkaz očividně nedočetl do konce:
V únoru 1999 navíc podepsal indický předseda vlády Vajpayee se svím pákistánským protějškem Sharifem „Lahorskou deklaraci“, v níž se zavázali posílit snahy vedoucí k vyřešení všech problémů, včetně Džammú a Kašmíru a uznali, že nová jaderná dimenze přispěla k zodpovědnosti a snaze vyhnout se vzájemnému konfliktu (Cirincione, Rajkumar, Wolfsthal 2005: 241). Kargilská válka, která zanedlouho vypukla, byla ale zjevným výsměchem této deklaraci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já nic to vy všude cpete rusko...
To vy zcela ignorujete že obě země NEBYLY v době konfliktu vybaveny jadernámi zbraněmi a jakmile byli řešili to s patřičným respektem a s využitím diplomatické pomoci . Nevím proč píšete stejný odkaz na onu deklaraci které naopak dokládá, že lžete a že obě strany začaly jednat a díky tomu jsou v patu, území rodělená zhruba napůl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední otázka: Co máte s tím Ruskem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Troll co všude cpe rusko, se prá co mám já s ruskem?? To vy s ním máte evidentní problém, stačí si projít vaše přízpěvky v různých diskuzích...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, sem jste ho nacpal vy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže evidentně žádné vysvětlení svého opakovaného trollího jednání nemáte, na otázky "dopovídáte" zásadně nesmyslnou otázkou a jediným argumentem vaším jsou lži a demagogie, kde si neexistující argumenty vymýšlíte sám nebo se vyhýbáte odpovědi, už jste se omluvil za ty nesmysly o tom, že jaderné zbraně nebrání zemím v zájemných válečných konfliktech?...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To píšete o sobě. Já jsem svoje argumenty vyzdrojoval, obdobně jako u tématu tohoto článku, ale vy jste fakta odmítl jako "politický blábol".
Sám blábolíte.
Zabránilo vlastnicví otestovaných (1998) jaderných zbraní Pakistánu a Indii v omezeném lokálním konfliktu v roce 1999? Nezabránilo! Navíc v oblasti probíhá i nadále guerilový boj, který má od r.1999 asi 10 000 obětí.(zdroj viz. předchozí odkaz)
Konstatováním těchto faktů uzavírám neplodnou diskusi s mýtomanským hysterickým maniakem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letošní aktualizace vývoje mírového kašmírského soužití mezi dvěmi zeměmi, které jsou v jaderném klubu a mají se čím odstrašovat 20 let :
https://www.lidovky.cz/svet/pakistan-obvinil-indii-z-naruseni-jeho-hrani...
https://www.lidovky.cz/svet/indicke-rakety-zabily-v-pakistanskem-kasmiru...
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/498420-konflikt-mezi-jadernymi-ve...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vedle

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Čína bude anektovat kus indie. Třeskutá naivita.... Haló budíček! Jde o jaderné velmocí!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Indická jaderná doktrína

Náčrt indické jaderné doktríny lze odvodit ze správy, kterou vydal Poradní výbor pro národní bezpečnost v roce 1999 po Kargilském konfliktu. Ta definuje jaderné zbraně jako legální a legitimní nástroj pro zajištění národní a kolektivní bezpečnosti a deklaruje úmysl Indie udržovat efektivní a důvěryhodný jaderný deterrent, včetně odvetných kapacit. Tento deterrent má být minimální, založený na triádě a je určen pouze k odvetě v případě jaderného útoku. Indie tak otevřeně deklarovala „no first-use policy“. Jaderné zbraně nemají být navíc použity ani v případě většího konvenčního útoku, či útoku chemickými a biologickými zbraněmi (Liebl 2009: 155-156). Tady došlo ale k určitému posunu v lednu 2003, kdy indická vláda oznámila úmysl ponechat si možnost použít jaderné zbraně jako odvetu za útok biologickými nebo chemickými zbraněmi (Cirincione, Rajkumar, Wolfsthal 2005: 227). Co se týče užití jaderných zbraní, Indie přijala koncept „countervalue targeting“ (Liebl 2009: 156). Primárním cílem jejich potenciálního útoku budou tedy populační centra, nikoli vojenské síly nepřítele. Tato skutečnost je dána omezenou velikostí indického jaderného arzenálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Politický blábol s nulovým významem. Jakmile má země jaderné zbraně, vždy hrozí jejich použití při vyhrocení konfliktu a vede to k jejich omezení na minimum... žádná akce hele typu "hele tady si dáme omezenou válku" a když vyhrajete tak mi nic neuděláme není...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.