CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čína se zřejmě připravuje otestovat na moři elektromagnetické dělo (railgun)

Tak vhledem k tomu že už se jim to vypaltilo namontovat na loď a ne to někde jen na nějakém polygonu dokola testovat, tak už jsou s tím asi velmi daleko.
Zajímalo by mě, jestli jsou s tím schopní vystřelit jen "kus železa" nebo jestli dokáží vystřelit i nějaký výbušný projektil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proc strilet granaty? kineticka energie pri tehle rychlostech staci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.....pokud ti cíl neuhne a ty ho netrefíš třeba o 5-15 cm
to by se potom přibližovací zapalovač na výbušný hlavici mohl hodit
2000m/s není zase tak moc - při střelbě na 6km má cíl 3s, aby změnil pozici ... což stačit může i nemusí, záleží (s lodí to asi nedáš, s letadlem/tankem by to třeba šlo) .... asi tím ale nikdo na 6km střílet nebude .... na 12/24km má cíl 6/12s na změnu pozice ... to nejni špatný, a ty bys s jenom kusem železa potřeboval přímej zásah, ne těsně vedle
stacionární cíle nikam neuhnou, to je jasný - zase můžou mít dostatečnou pasivní ochranu proti čistě kinetickýmu projektilu
další věc bude přesnost na velkou vzdálenost, potažmo pokles rychlosti (ztráta energie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přidat výbušnou hlavici je triviální záležitost, nejspíš proto se o tom nepíše. Důležitější a zárověň trochu komplikovanější je to, aby projektil byl se donavigovat na správný cíl, dostřel railgunu by měl být ve stovkách kilometrů a je myslím jen otázka času, než bude schopný sestřelovat nepřátelské satelity z oběžné dráhy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u těch projektilů se počítá s tím, že budou naváděné (USA). A taky záleží na kadenci, kdyby stříleli jen blbé železo s 50 - 100 ranami za minutu tak asi neexistuje moc velká šance pro ty cíle. A asi teda můžeme být rádi, že se jim třeba ty porodní bolesti nepovede jen tak odstranit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl, že el. dělo(made in USA) zvládne jen 20 výstřelů. Z důvodu velkého opotřebení vodičů(sice je to asi chlazené na absolutní 0[el. magnety], ale i tak, když se do těch vodičů a el. magnetů narve 25-32MWatt[či více]...tak z hlavně létají části vodičů/vložky v podobně jisker..) = 50-100 ran/min je nereálné u akhle velkého a výkoného el. děla... I kdyby vyvinuli něco jako gatling, tak i tak to bude mít šílené energetické nároky (jak na dobíjení kondenzátorů, tak na zdroj...)... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.