CDR.cz - Vybráno z IT

Čína spouští umělý Měsíc. Může testovat 3D tisk ve vesmíru

Čína vede vesmírný závod se Spojenými státy americkými, a proto si vybudovala vlastní umělý Měsíc, který má pomoci lépe poznat neznámé prostředí na Měsíci. Zvláště pak má pomoci otestovat nasazení nových technologií, jako je možnost 3D tisku budov a staveb.

Zdroj

Lidstvo se během posledních desetiletí stále zabývá otázkou, za jakých podmínek by bylo možné žít na Měsíci či na Marsu. Doposud používali vědci jen hrubé odhady a teoretické výpočty, protože jim stále chybělo reálné prostředí s nízkou gravitací, kde by si své teoretické dohady mohli vyzkoušet.

Nyní však Čína plánuje během následujících měsíců otevřít umělý Měsíc, což je prostředí inspirované vědcem Andreem Geimou, a má tak nízkou gravitaci, se kterou se můžeme setkat i na Měsíci. Podle odborníků se jedná o první zařízení svého druhu na světě, které posune mise na Měsíc zase o krok dále.

Tento lunární simulátor pak dokáže pomocí umělého magnetického pole minimalizovat gravitaci. Pokud chtěl někdo vyzkoušet stav bez tíže, musel podstoupit let ve speciálním letadle či volný pád v pádové věži. V tomto případě ale bude stav bez tíže trvat jen několik sekund, kdežto v simulátoru můžete mít daleko intenzivnější zážitek.

Simulátor je v praxi jen vakuová komora, ve které je pak formou magnetické levitace umístěna druhá komora. Tato druhá menší komora má plochu asi dva tisíce centimetrů čtverečních a tvoří ji především kameny a prach. Celý tento projekt je pak jen vzájemným vesmírným závodem mezi Spojenými státy americkými a Čínou.

Čína si je vědoma, že průzkum Měsíce a prostoru s nižší gravitací je pro tento závod naprosto klíčová. Do roku 2030 pak má na Měsíci vzniknout ve spolupráci s Ruskem společná lunární výzkumná základna. Dle některých čínských vědců by tento simulátor mohl také sloužit k testování možnosti využití 3D tisku při budování lunární základny.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Čína spouští umělý Měsíc. Může testovat 3D tisk ve vesmíru

Neděle, 30 Leden 2022 - 02:40 | Txy | Na co člověka. Abyste magneticky vyrovnal sílu...
Pátek, 21 Leden 2022 - 08:49 | r23 | Je to taková zajímavá dějinná ironie....
Pondělí, 17 Leden 2022 - 13:06 | CyberAngel | "Tato druhá menší komora má plochu asi dva...
Pondělí, 17 Leden 2022 - 10:35 | DRK | No sovětský svaz zkolaboval a s ním i naprostá...

Zobrazit diskusi