CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čína vrací úder USA. Omezí dodávky nezbytných surovin pro technologický průmysl

a začalo porovnávání pindíků ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak dle mě to usa trochu přehání. Pokud má vážně Huawei tak děravé produkty tak je nebudu pužívat to je vše. Ale domluvit fabrikám aby nedodávali své produkty a knowhow?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o dvě věci: Za prvé, ty produkty právě děravé nejsou - takže se do nich nedostane NSA. Za druhé - Čína a právě Huawei je světový lídr v technologiích 5G sítí (a patřičně na tom vydělává) a Amíci to nedokážou překousnout - zvykli si být ve všem první. Jenže už delší dobu jsou první leda v zadluženosti.

USA se mermomocí snaží znepřátelit si celý svět - a docela se jim to daří. Buď na to dojedou samy, nebo nás strhnou s sebou. Radši bych tu první možnost...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak to víte, že děravé nejsou? I zrovna teď děravé nebyly, nic to neznamená, protože v případě potřeby je možné díru doinstalovat prostřednictvím aktualizací software. Software z nedůvěryhodných zdrojů neinstalujte.

To že se USA snaží znepřátelit celý svět je jejich věc. Ale za to, že je evropští politici následují by všichni zasloužili pěkně nafackovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimave, ze u spousty vyrobcu, co si posilali data domu se to preslo prakticky bez povsimnuti. Krome cinanu treba i Samsung s jeho stale poslouchajicimi TV. Intel procesory take poslouchaji i ve vypnutem stavu. Zatim co tady je neprokazane podezreni a hned se zakazuje. Vypada to, ze to jen kvuli tomu, ze si dovolili dodavat technologii na vystavbu mobilnich siti do zeme kde si to USA nepreje. Jestli cina stopne vyvoz lithia, tak fakt celej svet posere. Bez baterek do aut se nesplni kvoty EU na emise flotily atd. Uz ted je nedostatek baterii a to se tech aut vyrabi malo. A kdyz reknou ne i u dalsich veci, tak budeme hooodne v haji, kdyz se tam vetsina veci levne vyrabi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takové sídlo Africké unie kde se špehovalo přes síťovou infrastrukturu dodanou a spravovanou firmou Huawei? Je pravdou že nebylo dokázáno, že při špionáži přímo asistovala firma Huawei.Na druhou stranu to lze asi předpokládat, když jsou personálně propojeni s čínským vládním režimem.
Jinak ta 5G od Huawei nebude zase taková hitparáda když jejich domácí poskytovatelé (China Telecom, China Unicom) staví síť na technologii od Nokie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čína produkuje asi 7% světového lithia a hodně ho sama spotřebovává. Vyváží ho vůbec?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Největší světová zásoba lithia je vrstva soli v jednom vyschlém jezeře v Bolivii. Ale ono je to stejně tak nějak jedno. Protože než se rozhoupou tak lithium bude možné relativně dobře nahradit běžnými prvky jako je Al, Na, Ca atd... Dřív nebo později se ty technologie posunou kupředu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O zvýšení konkurence schopnosti elektroaut v souvislosti se zlepšením baterií se mluví už asi půl století. Není to tak dávno co se ještě v autech používali olověné baterie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u baterií nejde o lithium... problém je spíše Cobalt, ten je nedostatkovým zbožím

např. Tesla a její Li-ion jsou totiž přesněji LiCo2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lithium, cobalt a brzo i měď. To jsou ta ekologická auta. Drancuji přírodu neskutečným způsobem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.autoforum.cz/zajimavosti/naprosta-vetsina-elektromobilu-se-n...

Se současnými zdroji energie a technologiemi jsou na tom elektromobily opravdu špatně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lithium je celkem v klidu, to se dostava ze solanky, vstup je tam zejmena energie. Taky je to myslim pomerne bezny prvek. Med je jina sranda, tam jsou odpadem z produkce myslim jezera kyselin. Pred par lety se myslim nejake v Brazilii protrhlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kobalt skutečně je problém, ale jeho množství v bateriích se stále snižuje. Aktuálně mají baterie Tesly 3% kobaltu a v příštích generacích ho plánují vyřadit úplně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za poslední roky, od doby, kdy o tomhle nesmyslném podezření začaly USA mluvit, ty produkty zkoumaly tisíce expertů a hackerů. Žádný neoznámil, že by našel nějakou díru v zabezpečení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pokud produkt podporuje vzdálené aktualizace, tak není problém tam zadní vrátka přidat později. I kdyby bylo pravda, že tam zadní vrátka zatím nejsou, kdo si může být jistý, že tam nebudou později dodány? Samozřejmě to platí o jakémkoliv výrobci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No myslím že aktualizace sítě tak úplně automatické nebudou. Co se týče spehovani tak máslo na hlavě mají snad všechny velmoci. Všechny používají hackery. Vzpomeňte si třeba na únik nástrojů NSA. Nebo odposlechy Merkelove. Sprchovat se bude ať už dodal infrastrukturu kdokoliv. Jen od co se tyka us služeb slysim stížnosti na rozšíření kódování a o požadavcich na backdoors.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U mnoha enterprise systémů už tomu tak opravdu je. Ano dost často je možné naplánovat čas aktualizace, ale co ti to pomůže když systémy jsou tak komplikované, že nemáš kontrolu nad tím co se změnilo.

Je dost naivní si myslet, že když nikdo tam zatím žádný backdoor nenašel, tak tvrdit že tam žádný není. Osobně bych dal ruku do ohně za to, že tak zadní vrátka budou, jako skoro všude. Ono totiž zase není takový problém je integrovat, tak že si jich nikdo nevšimne i když má k dispozici zdrojové kódy. Hezkým příkladem může být Heartbleed v OpenSSL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

switch nebo router s automatickou aktualizací jsem teda opravdu ještě neviděl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubiquiti, Cisco, Aruba networks, Ruckus networks

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne je to pozitivni. V USA lezi ladem spousta dolu jen proto, ze je levnejsi dovezt nez tezit. Povede to k jejich opetovnemu otevreni a v dlouhodobem hrorizontu k zvetseni globalnich tezebnich kapacit. A dost pravdepokubne i k rozvoji efektivnejsich tezebnich a rafinacnich metod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš že milenialy nazenes do dolů?
Pokud si tam nepustej polovinu jižní Ameriky tak toho moc nevytezej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jsou to doly na lanthanidy? Nebo jen na uhlí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, USA doly na "lanthanidy" nemá stejně jako Čína nemá. Pokud však myslíš lantanoidy tak v USA jsou doly též. I když produkce jejich dolů je asi 8x menší než v Číně. Čína si zase tak vyskakovat nemůže, protože Vietnam a Brazílie mají dohromady podobné rezervy jako má Čína. Jejich produkce je zatím minimální. V případě krize mají prostor pro zvětšení produkce značný a výpadek z Číny tak lze nahradit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chybička se vloudila, vycházel jsem ze starých dat. Podle aktuálních dat jsou USA naprosto soběstační v produkci kovů vzácných zemin. V roce 2018 měli produkci 15000 tun zatímco spotřebu 9500 tun.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.