CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čína vydala aplikaci, která odhalí dlužníky v okolí z důvodu nahlašování úřadům

Kdyz si vezmu dojem jaky mam po precteni clanku, tak mi nezbyva se autora optat, jestli je podle nej ok byt dluznikem, ktery se schovava pred veriteli?

Mne to nehlede na Cinu OK neprijde a podobnou aplikaci vitam. Prijde mi normalni, ze dluh ma byt uhrazen a dluznik by se k situaci mel postavit celem a resit ji a ne se schovavat. Navic podobne metody by mohli lidi vice motivovat, aby si zbrkle nepujcovali na dovolenou a pak se do podobnych trapnych situaci nedostavali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není ok, schovávat se před vlastní zodpovědností a nesplácet svoje dluhy - o tom žádná
ale tohle budou spravovat, nastavovat a používat lidi (!)
i kdyby se - náhodou - všichni snažili nikomu neublížit, neznamená to, že několik drobných chyb v celém procesu neudělá ze života někomu peklo

lidi - taková utopie, jako že se všichni budou vždycky snažit o co nespravedlivější postup - mno, já mám sci-fi rád, ale tohle je moc

no a tady jsme navíc v totalitní režimu ..................................

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže - dlužím 5 dní za zaplacení telefonu a energií (špatná to věc, nechci) - protože mě zaměstnavatel nehodlá zaplatit (nejrůznější důvody)

hledám, jak situaci vyřešit
zkusím si jet autobusem k někomu, kdo je ochotný mi půjčit peníze - abych rychle vyřešil situaci, protože zaměstnavatel možná půjde za půl roku k soudu a možná ani to ne
vejdu do autobusu a všem začnou cinkat telefony .... všichni se na mě začnou dívat .... někdo začne někam volat

cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly
tahle aplikace mi ale připadá, že se dobrý úmysly jenom předstírá

a navíc - jsem opět v Číne - kdo ví, jak se to bude doopravdy používat .... stačí tak málo, abychom označili nepohodlnou osobu ......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, ze zalezi, jak se cely ten proces nastavi a jestli to bude opravdove nebo je to jen zaminka pro oznaceni nepohodlne osoby, ale to se v clanku nepise.
Byt varovan pred nejakym nenapravitelnym dluznikem, ktery rozhodne nedluzi 5 dni a par korun za telefon, ale treba statisicove castky a nechce platit, treba ma rok nebo nekolik let po splatnosti dluhu, by mi neprislo spatne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen že jeden problem ten kdo dluží miliony se na ten seznam nikdy nedostane :) stejný problém je u nás ukradnete "jabko" v obchodě a jdete sedět !ukradnete miliardy a hned jste podnikatel !!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sry , ale za jabko nejde nikdo sedět. Leda by bylo nakousnutý ;-) a alespoň zánovní s hodnotou vyšší (tuším) 4-5 tisíc. Při nižší hodnotě se jedná o přestupek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, za jablko nejde nikdo sedět, ale stačí když namaluješ na autobus někomu tykadla = jdeš sedět do kriminálu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhoduje způsobená škoda posuzovaná soudem. Resp. doložená hodnota škody.
U těch tykadel to bylo diskutabilní, jestli tam hodnota věci v okamžiku poškození byla opravdu taková, jako soud na podle podkladů navrhovatele uznal. Ale Smetana se rozhodl nehájit, nerozporovat ji, aby demonstroval, jak slepě může fungovat soudnicví v ČR. To nebyl běžný případ.
Pokud by pracovala obhajoba, tak by předložila svůj pohled na hodnotu v okamžiku způsobění škody na základě nějakého posudku, ze kterého obvykle vyplývá, že věc neměla hodnotu v pořizovací ceně. (Podobně jako když pojišťovna naceňuje vůz po bouračce-taky nebere pořizovací cenu nového vozu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebo predseda vlady..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlužníci jsou takový testovací projekt, pak na řadu přijdou "nepřátelé státu" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A další kohopp živí rodiče co ! dluhy se maji platit ! ale v žádném připadně by se nemnaly platit vymyšlené dluhy navíc navišené o zlodějské přijmy exekutoru ! jak bonus placení uroku z uroku !
navíc další xyz placení k dluhu ! to fak ne !
navíc dneska k dluhu mužeš přijít hned ani o nich nebudeš vědět ! ten komu dlužíš aniž by se o ten dluh přihlasil čeká nejvíší možnou dobu aby dluh nebyl promlčen ! a pak se přihlasí ! a chce aji uroky za těch 10 let co mlčel a neinformoval dlužníka že mu dluží ! tohel je zcela běžná praktika ! a jestli řekneš ža si má každý hldídat dluhy sam ! tak asi moc neuvažuješ ! jelikož neni možnost se dovědět o svích dluzích o kterých nic nevíš !
navíc by mněla být dana dlužníkovy možnost dluh splatit ! a ne chtít po ně mněsíčně 50 tisic plus uroky ! když těn člověk má přijem 15 tisic ! tohel jako přiklad !
ja bych zase uvital aplikaci která by mně varovala před lidmi co je v 30 letech živí rodiče !
a taky apku aby mně varovala před idioty ! a taky před lidmy z IQ bublajícího bahna !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikde v komentari nepisu, ze neexistuji podvodne vymyslene dluhy, ktere jsou narokovany nepravem. To si promitas nejaky svuj problem do neceho o cem ten clanek ani komentar neni.

Co takhle appka, ktera by varovala pred podvodnyma firmama, ktere si narokuji dluhy nepravem a jsou to proste jen podvodnici? Taky by preci mohla existovat. Problem v CR, ze by na prvnim miste byla VZP a podobni velci zlodeji vlastneni statem. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejde o podvodné dluhy jde spíše o dluhy o kterých ani nevíš :) stačí překročít rychlost automat udělá blik ale ouředníček placený z našich daní zapomene ti poslat že máš zaplatit pokutu 10tisic ! body se strahavaji automaticky pokud se nepletu ! většinou dělaji kontroly na uřadech co 5 let ale někdy dyl pak zistí že nemáš zaplacenou pokutu a hned tě obešlou , a hele chtěji uroky za 10 let ! diky zakonum co nadržují exekutorum a podobným hovad** ! nemáš šanci jedině se soudít ! ale max ti odpusti ty uroky ale 10tisícové poplatky za exekutory ne ty si zapaltíš !!! takže tak to je tedy v čr !
takže taková apka co bude varovat před dlužníkem je pěkný humus ! lide se tam budu dostávát ani by věděly že najky dluh mají !
to je to samé jako regystry dlužníku ! stačí abys dlužíl 30 dnu (aniž bys o to m věděl ) a šup už seš v registru dlužníku ! a skus se zněho dostat hodně štěstí ! jelikož tyhle regystry jsou soukromé !!!
ps ja dluhý nemám a ani nemám proč si je dělat :)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže místo toho, aby se člověk po deseti letech dozvěděl, že má někde nějaký dluh s astronomickými úroky, tak se to dozví během pár hodin až dní, protože ho na to upozorní lidi z okolí. Dluh uhradí včas a problém je vyřešen. To mi nepřipadá jako až tak katastrofický scénář.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je opravdu vítězství. Místo toho, abych se to jako soukromá osoba dozvěděl od toho, kdo si ten dluh nárokuje, budu automaticky označen státem za dlužníka (i když ten dluh ani nebude oprávněný), bude sledována má poloha a sdělována všem ostatním. To může vymyslet a podporovat jen rudý blb, stejně jako celý "sociální kredit".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávám průběh u nás a průběh v Číně a porovnávám, co je lepší. Je sice možné rozebírat jaký by měl být ideální případ, ale z hlediska porovnání těch dvou možností je to celkem irelevantní. Sociální kredit taky není v principu špatná myšlenka, ale její realizace za současného stavu je děsivá. Realizaci sociálního kreditu si dokážu představit ve světě, kde lidé přestanou být podstatní z hlediska rozhodování a řízení planety převezme umělá inteligence. Dříve moc ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Antonín Lejsek
Alebo ťa na to upozorní dav spoluobčanov, ktorý teba a tvoju rodinu najprv zmlátia železnými tyčami a potom polejú horľavinou a zapália, tak ako sa to nedávno stalo v Mexiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co to placaš ? tahle abka má varovat před dlužníky tedy těmi kteří maji dluhy ! ale pokud někdo bude čekat 5 10 let než obešle někoho že mu dluží tak asi rozhodně nebude dava dlužníka do apky ! uvažuj trochu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, v Cine nemuzou za to, ze mame v CR bordel. Nakonec i u nas ti "musi" prijit vyrozumeni, ze dluzis. Druha vec je, ze se u nas toleruje, ze se tu bezne lidi nedozvi, ze dluzi a napriklad VZP ti to v klidu oznami az po 10 letech jako by se nechumelilo a sileny je, ze to i soudy tolerujou. Ale Cinani fakt nemuzou za to, ze jsme Kocourkov a ze tu mame takovej bordel. Verim tomu, ze v Cine by se to nestalo. Nakonec nikde ve vyspele Evrope se to nedeje taky. Bohuzel bude jeste dlouho trvat nez napravime nasi zaostalost, proc ji ale promitat do zpravy o Cine?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ďalšia aplikácia ktorá má slúžiť na verejné lynčovanie. Stačí si pozrieť čo sa deje v Mexiku. Mimochodom dlžníkom sa môžeš stať aj tak, že banka zabudne poslať splátku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.