CDR.cz - Vybráno z IT

Čínská policie používá systém pro rozpoznávání obličejů zabudovaný v brýlích

Čína přišla na nový způsob, jak kontrolovat občany. Do policejních brýlí nainstalovala systém pro identifikaci obličejů a porovnávání s databází podezřelých osob.

V Číně dostala policie do svých rukou novou zbraň, sluneční brýle se zabudovaným systémem pro rozpoznávání obličeje. Podle tamějších médií jsou brýle testovány na vlakových nádražích ve městě Zhengzhou, kde jsou využívány ke kontrole cestujících.

Díky brýlím již bylo zadrženo 7 podezřelých a u 26 osob byla odhalena falešná identita. Čína již delší dobu zaměřuje svůj vědecký vývoj mimo jiné i směrem k umělé inteligenci se zaměřením na identifikaci jednotlivců. Způsoby jsou různé podle vzhledu, obličeje nebo typu chůze.

Dříve bezpečnostní složky používaly CCTV kamery. Jejich nedostatkem však je rozmazaný obraz, obličej bývá nečitelný a v momentě, kdy identifikují bezpečnostní složky obličej, je již podezřelý jedinec s největší pravděpodobností pryč.

Oproti tomu bezpečností sluneční brýle jsou pohotovější. Umožňují totiž snímat prakticky jakýkoli prostor. Díky neustále probíhajícímu procesu identifikace obličejů má policista okamžitou zpětnou vazbu. Může se ihned a na místě rozhodnout, co dál udělá.

Bezpečnostní sluneční brýle stojí ¥3999, což je v přepočtu při aktuálním kurzu zhruba 13 000 Kč. Tyto brýle dokážou rozpoznat jedince z předem načtené databáze o 100 000 podezřelých za pouhých 100 milisekund. Tato přesnost se však může dle výrobce lišit v závislosti na okolních vlivech. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Čínská policie používá systém pro rozpoznávání obličejů zabudovaný v brýlích

Žádné komentáře.