CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čínské umělé Slunce se dokáže rozehřát na 200 milionů stupňů Celsia

Bomba na bazi fuze je uz 50 let v aktivnim arzenalu velmoci....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě ten konec dostal :D. Čína má k dispozici dvoustupňovou fúzní pumu z období studené války. První fúzní pumu otestovali úspěšně v roce 1967. Navíc konstrukce fúzního reaktoru nemá absolutně nic společného s konstrukcí bomby, narozdíl od uranových reaktorů, které vlastně jsou bombou s opratěmi. Jestli existuje v dnešním světě něco, co demonstruje technologickou nadvládu mírovým způsobem, je to právě fúzní reaktor. Přejme Číně v tomto odvětví mnoho zdaru. První hospodářsky využitelný fúzní reaktor bude milníkem pro celé lidstvo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, termonukleární bomby nejsou nic nového. Navíc ten článek je totální bullshit, tokamaků je po světě spousta, i v ČR máme dva a všichni mají tentýž problém, že spotřebuje více energie, než vyrobí a číňani jsou přesně v té samé prdeli, jako ostatní a řešení problémů zatím (bohužel) v nedohlednu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kladného zisku energie se již dosáhnulo v roce 2014, ale na jiném typu reaktoru, než je tokamak/stelarátor. Došlo k tomu na americkém NIF, což je reaktor založený na laserové technologii. Dosáhnuli tam ale zisku "jen" 1,2-1,9, což je stále nedostatečné pro běžný chod parogenerátorového převodu tepla na elektřinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První tokamak, který by měl mít kladný celkový výkon má být ITER, ale doufejme, že se to Číně podaří dřív. Fůže není nikdy dost!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní problém NIF je v kadenci... v podstatě umístí cíl do komory a vypálí na něj tuším 192 LASERových paprsků (nevím přesně, dokument jsem viděl už před nějakou dobou). No a aktuálně jim trvá několik minut než jsou schopni dalšího výstřelu. Jenže pro produkční elektrárnu by to musely opakovat x-krát za minutu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to neni az tak pravda treba JET opakovane dosahoval vice energie z fuze nez mel spotrebu, ale je to relativne maly reaktor a je urcen na vyzkum udrzeni plazmy a materialove testy, uvidime jestli iter splni ocekavani tam by to melo byt vice nez 10x zisku nez spotreby.
Vodikove bomby nejsou nic noveho a obvykle jsou 3 stupnove tj PU roznetka nekolik kT, hlavni fuzni naloz a obal z U238 ktery vyzname zvysuje tonaz pumy asi na 2 nasobek, kde se vyuziji rychle neutrony z fuze na stepeni U238. Ale udelat fuzni reaci dlouhodobe horici a kontrolovanou a stabilni to je jiny orisek, uz se na tom fest maka od 50 let minuleho stoleti, pokroky si jsou ale porad to neni dotazeny do pouzitelnyho stavu a jeste min 20 let nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výhodou fúze je také fakt, že při ní vzniká jen minimum odpadu, který navíc není radioaktivní." Fúze produkuje rychlé neutrony, podstatně rychlejší než při štěpení, a ty zničí poměrně rychle všechno, s čím se potkají. Výsledkem je sekundární radiace v degradovaném materiálu reaktoru. Jediná čistá fúze je slučování He3, které není kde vzít (jedině těžit na Měsíci). Zajímavé je také tvrzení, že fúze je opak jaderné reakce :P Fúzní bomby okomentovali už jiní výše. Kvalitní článeček, jak z Blesku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že je fúze opakem jaderné reakce mě také pobavilo :D
Skoro to vypadá na výstup z Google Translatoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je, štiepenie je rozklad atómov veľkých jadier + energia, fúzia je zlučovanie ľahkých jadier na väčšie + energia. Ono v slniečku je potrebná nižšia teplota preto, lebo je tam vyšší tlak generovaný gravitáciou slnka. Malý tresk potrebuje vyššie teploty pretože je menší tlak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ona fuze je opakem stepeni tak to asi bylo zamysleno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

radioaktívny je, ale polčas rozpadu je okolo 12 rokov, čo je v podstate nepatrný problém proti odpadu po štiepnej reakcii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

By me teda zajimalo co za material udrzi teplotu 200M °C,aby se neroztavil a pak jakym teplomerem meri tu teplotu? Podle me nesmysl uplne vsechno kolem tohodle. Na Zemi nebude jen tak mozne uvest neco do tak vysoke teploty a jeste to zmerit nejakym teplomerem. Kdyby to tak skutecne bylo,urcite by se nikdo neobaval prehrati,roztrzeni plaste a ze se ta teplota nedostane ven a nic kolem, ne-li celou Zemi to neznici. Trochu SciFi. Nejsem vedec,ale tohle je nad moje chapani. Jsem jen realista,ale mozna se pletu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo říká, že se material o této teplotě bude dotýkat stěn? Vem si obycejnou plazmovou řezačku. Tou taky upálíš kus ocele jako nic a přesto se ti nerozpustí v ruce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tokamak funguje na tom principu, že silné magnetické pole vytváří ve vakuu prstencový tunel pro ionizované částice, například deuterium a tritium, které obíhají dokola, urychlovány mikrovlnným zářením. Z této magnetické pasti nemohou částice uniknout. Jediný způsob, jak se jejich energie může teoreticky dostat ven, je elektromagnetické záření.
Jenže to nemají tak jednoduché. Zaprvé nemají elektronové obaly, takže nemohou zářit tím, že by se měnil potenciál elektronu mezi orbitaly. Druhá možnost je čerenkovovo záření, které se uvolňuje v okamžiku, když částice prochází opticky hustším prostředím, takže částice letí rychleji než světlo (jde taky o typ elektromagnetické interakce s okolními částicemi).
Jenže v reaktoru je vakuum. Sice nedokonalé, ale stále velmi prázdné. Navíc většina plynu v reaktoru je směs deuteria a tritia, které se uvolnilo z pláště reaktoru, který je z lithia. V okamžiku, když nějaká částice deuteria nebo tritia je zasažena plazmou, dojde k její excitaci, přijde o elektronový obal a je strhnuta do magnetické pasti a do prstence.
Jediné teplo, které z plazmatu uniká, jsou protony jako výsledek případné fúzní reakce, protože ty bez svého náboje nemohou být v pasti udrženy. Protony rozbíjí na stěně lithium na tritium a mimojiné zahřívají pášť. Ten má být pak ochlazován vodou a pára pohání parogenerátor - to už je klasika.
Z podstaty principu tedy vyplývá, že stěna reaktoru se zahřívá především podle toho, jak intenzivní je fúze a toho se dosáhne rostoucí teplotou plazmatu. Pokud chceme zahřívání zabránit, stačí přestat s dodávkou energie mikrovlnným zářením a fúzní reakce se zpomalí až ustane. Cílem je především dosáhnout toho, aby množství energie dodávané mikrovlnným zářením bylo stabilní, aby se plynule uvolňovalo tritium a celý systém nepodléhal kladné zpětné vazbě, což by vedlo ke kolísání výkonu.
Zahřívání pláště je vlastně ten nejmenší problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jediné teplo, které z plazmatu uniká, jsou protony jako výsledek případné fúzní reakce, protože ty bez svého náboje nemohou být v pasti udrženy. Protony rozbíjí na stěně lithium na tritium a mimojiné zahřívají pášť."
Neutrony, samozřejmě. Vlezl mi do mozku šotek :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne jde o to aby fuzni reakce vyrabela nasobne vice energie nez je potreba na mikrovlny ohrev a vlastni start reaktoru, u iteru by to melo byt az 10x vice vyrobi nez spotrebuje, navic v takovym stavu uz neni potreba externi ohrev plazmy. Hlavni problemu jsou nestabilita plazmy a problemy s materialy ktere vydrzi extremni neutronove toky a teploty + samozrejme udrzeni stabilni plazmy a reakce v ni.
Jinak vnitrni stena je oblozena nejakou specialni keramikou nebo grafitem ne lithiem, to bude v nejakych schrankach na vnitrku reaktoru a musi byt chraneno pred zarem s tim ze neutrony ho rozbiji a vznika tritium ktere je casti paliva, druha je deuterium ktere se tam vtrikuje zmrazene v mini peletkach a odsava se neaktivni helium jako odpadni produkt reakce. reakce se zastavi tim ze se prestane dodavat deuterium a az zreaguje to co v plazme je reakce skonci a zhasne to. Problem ale je to udrzet stabilne v chodu, zhasnuti je to nejmensi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

200M stupnu ma jen tenoucka "nudlicka" vysoce stlacene plazmy ve stedu nadoby, 200M samozrejme zadnej material nevydrzi, on je problem i kdyz je to 1m daleko od steny tak predej tepla salanim je tak velky ze treba na divertoru coz je spodni cast komory je tepelna zatez asi 20 MW / m2 plochy coz je brutalni a povrch ma byt snad z grafitu s velmi intenzivnim vysokotlakym vodnim chlazenim, pripadne chlazeni tekutymi kovy.
Pro vyzkum je neprijemna radioaktivni aktivace kovovych materialu reaktoru diky vysokoenergetickym neutronu z fuze a take drobnost ze se obvykle pouziva nejsnadneji zapalitelna reakce deuterim + tritium kde tritium je mirne radioaktivni a mam dojem i pomerne vysoce toxicke pro lidi. Takze pokud uz se reaktor pouzije je kontaminovany a dalsi opravy / upravy jsou problematicke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechno co děláme, hřeje. Od chvíle, kdy první opočlověk objevil princip fungování ohně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.