CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Co se stane po připojení Windows XP k internetu? Naprostá tragédie

Jak to teda je? Čihák je teda nepovedená AI nebo živej člověk, který pouze o počítačích neví vůbec nic?
Mimochodem zásadně nekomentuju články o vaření, nejsem kuchař, nerozumim tomu. Tak nevim, proč lidi, kteří neví nic o počítačích, je musí nutně komentovat.

Mám Windows XP, mám je připojené k internetu a nemám tam žádné viry. Samozřejmě nepřipojuju se tím k internetovému bankovnictví. To je zřejmé. Nikdy nevíte a bylo by to porušením obchodních podmínek banky.

Jinak ale údajné stažení viru jen návštěvou stránky na internetu je poměrně nepravděpodobné, ikdyž ne nemožné. Útoku na vaše PC spíše zabrání firewall než antivir.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

prikláňam sa k názoru, že je nejaká raná alfa verzia slepej vetvy AI určenej na pomerne slušný preklad tipujem len z angličtiny, ale bez modulov rozpoznávajúcich zmysel textu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja tento scenar naopak povazujem za vysoko pravdepodobny, pretoze presne toto som videl snad 10 rokov dozadu na XP SP2 (mozno SP3?).

V mojom pripade to bolo este o to hustejsie, ze sa to stalo uz pocas instalacie. XPcka sa reinstalovali na pocitaci pripojenom do Internetu s verejnou IP. Kabel zostal v sietarni a kym boli Windowsy doinstalovane, boli uz aj zavirene.

Akurat si nepamatam, ci divne okna zacali vyskakovat este pred poslednym restartom, alebo az po nom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PR článek ve stylu používejte nejnovější OS - Windows 11
Kdyby se autor alespoň obtěžoval a pustil druhý virtuální stroj, kde by ty XP byly řádně nainstalované s posledním service packem a firewallem, aby to mohl porovnat.
Tohle je asi jako když necháš barák se všema dveřma a oknama otevřenýma a čekáš, za jak dlouho ti tam někdo vleze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to blbost. By mě zajímalo, jak čistý OS za firewallem a NAT routeru může být bez jakékoliv činnosti zavirován.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že on není za firewallem a NAT. Dokonce vypnul i firewall v XPčkách. Prostě jen takové cvičení, pokus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono, pokud mezi to nedáš firewall, tak ti zavirujou i Windows 11. takový pokus nechápu, viz nakonec o kus níž, kde uživatel udělal to samé s Windows 7 a dopadlo to úplně stejně jako s těma XP.

Halooo, halooo, mám tady otevřený barák, který nikdo nehlídá, přijďte se podívat, kolik tu mám krásných a cenných věcí, pozor přijďte!
No a když ho někdo vykrade, tak se bude hrozně divit, proč ho vykradli.
Prostě život, s OS to není jiné.

Jen idiot bude instalovat XP na síti a po instalaci, když to na síť připojí, tak vypne firewall. Jiný idiot o tom napíše strašící článek. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem zajímavé cvičení. Být celou dobu za firewallem a na posledních aktualizacích znamená, že vlastně nevíme, co se stane, když ani jednu z těch věcí nemáme a ten experiment aspoň dokazuje, jak rychle k tomu dojde. A k tomu analýzu procesů a chování v reálu. Požární cvičení hadr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dva roky zpět jsem nechal na internetu připojený zaplý pc s W7 přes výkend byl napadený a zakriptovaný ransomwarem. Byl to jen čistý systém, nic tam nebylo a heslo bylo dostatečně silné aby nešlo jen tak trefit, nějaky interná MS firewall byl defaultně nastavený... Takže věřím že XP na tom budou podobně nebo hůř. Podobnou zkušenost mám s IP kamerou. Nicméně tohle funguje jen tehdy, pokud má ten počítač veřejnou IP adresu. Pokud ho mám na lokální síti a na nějakém routeru s použitelným firewallem, tak se na nej nemají jak dostat a ani o něm nemohou vědět, leda by nejprve úspěšně napadli ten router..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.