CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k ČVUT vyrobí respirátory pomocí 3D tisku, schválilo je ministerstvo zdravotnictví

Trochu mě děsí jak rychle se všechno ohledně zdraví teď schvaluje. Dřív to trvalo 1000 let, chtělo to speciální povolení pojišťovny a těd...
- Roušky z Číny... schváleno.
- Remedesivir, pokusný lék... schváleno.
- 3D vytisknutý respirátor... schváleno.

Už dřív byl v Dtestu test respirátorů... Měly by udělat aktuální test těch Čínskejch + ten z ČVUT.
- Ale tohle není aktuální téma... buďme rádi, že nemáme zakázáno dýchat. Protože dýcháním se šíří kapénky.

Mimochodem rouška je náhubek. Takže až je náš milovaný stát celostátně rozdá, tak to bude krásné gesto toho jak "stát dal lidem náhubek".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč řeší takové věci pomocí 3d tisku. Je to drahé a zbytečně pomalé. V ČR je spousta lisoven které vyrábějí díly převážně pro automobilový průmysl a teď nemají do čeho píchnout. Většina má vlastní nástrojárnu a kvanta lidí co umí konstruovat vstřikovací formy. Sice konstrukce formy není žádá sranda, ale zkušeným konstruktérům a nástrojařům výroba podobné formy nezabere více než týden.
Pokud by se do toho zapojilo pár větších lisoven, tak se můžeme bavit o produkčních schopnostech v milionech výlisků za den.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože ucítili možnost jak se zviditelnit :0)
I ten terpírátor je prostěš upravená verze masky z internetu, na kterou přidaly otvory pro filtry...
A oni samo vyrobí jen tu gumovou masku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych věděl proč to řeší 3D tiskem. Zkuste během týdne navrhnout a začít vyrábět obyčejnou plastovou krabičku. Pokud to zkusíte, zjistíte, proč to nejde. Hloupý kus plastu a pracuje se na něm 5 měsíců. Ale pak se vyjede v milionových sériích s minimálními náklady na kus.

Na 3D tiskárně můžete tisknout hned, pokud máte 3D model. Za rychlost ale platíte cenou a tím, že hned tak nevyrobíte milion kusů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, vůbec nečtete zprávy, pak tady plácáte takové nesmysly.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/seriova-vyroba-resp...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si ten článek podrobně čet, tak by si zjistil že se nesmysly nejedná...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkušenosti jsou z automotive. 3D tisk je metoda Rapid prototyping. Tedy na výrobu prototypů. Navrhneš tvar, vytiskneš a následně testuješ. Zda je tvar vyhovující,zda to nemá někde tendenci praskat a podobně. V případě nosiče chladiče bylo asi 10 verzí které procházeli zkouškami. Teprve poté se začínalo s návrhem lisovacího nástroje. Navrhnout vstřikolisovou formu není sranda. Dělící roviny, ohřev, chlazení, vstřiky, vyhazovače,.... Spousta ladění, simulování, uprav na modelu dílu, atd. Par vyrobíš nástroj, který musíš odladit.

3D tisk není nejoptimálnější metoda pro seriovou výrobu ale z hlediska celého procesu je nejrychlejší. A o to tu teď jde. Během dne vytiskneš pár návrhů a ten nejlepší z nich klidně ten samý den můžeš poslat na farmu tiskáren a začít zásobovat potřebné. Tohle ti žádná jíná metoda neumožní. Z hlediska rychlosti výroby je lis výrazně rychlejší ale dlouho trvá než něco začne vyrábět. Prostě pro tu první fází nemáš vhodnější metodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo kdo si sám vyrábí vstřikovací formy. Pokud jde o rychlost, nejjednodušší použít něco na co forma existuje a také se to tak s tou ČVUT maskou stalo https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/cvut-predstavuje-ce...

Diit opět uvízl v čase :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych si dovolil upozornit, že takovéto využití potápěčské masky by nebylo možne bez adaptéru na vzduchový filtr vytištěný na 3D tiskárně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože forma pro vstřikolis se nevyrobí za týden a stojí fakt ranec. Kdyby jsi četl článek pořádně, dočetl by jsi se, že to je přesně v plánu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasická forma (ocelová zakalená) pro podobný výlisek se v pohodě vleze do 1M včetně nákladů na konstrukci a obrábění. U podobného výlisku není třeba pokročilé technologie lisování jako je dvojvstřik. Takové formy jsou opravdu drahé (3 - 10x oproti klasické formě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci bejt hnidopich, ale prostě si to nemůžu odpostit.... prochází ty 3D masky nějakým testem kvality výroby? Jakým způsobem konkrétně jsou zjišťovány defektní kusy a že ty polomasky nejsou propustné? Dále, že nealergizují pokožku (přece jen, zdravotníci by je měli nosit denně několik hodin)...také jestli jsou udržovatelné - odolávají dezinfekci, atd.... Nebo je ta výroba zaručeně 100% bezzmetková, polomasky jsou rozhodně neprodyšné, nealergické, netečné vůči dezinfekci?
Nebylo by rozumnější spíš síly vrhnout do rozšíření výroby stávajících zavedených výrobců, kteří pro výrobky tohoto typu mají už zavedenou sériovou výrobu vč. kontroly kvality, všech standardních požadovaných certifikátů....mají zkušené zaměstnance a výrobní linky navržené pro tuhle výrobu? Příp. pokusit se do výroby vtáhnout také i ty výrobní firmy, které jsou zaměřené na podobný sortiment z gumy, příp. silikonu....?
Asi jsem ošklivej škarohlíd...ale lepit polomasky na 3D tiskárně z materiálu, který pro tohle použití zřejmě nebyl navržen, to mě prostě připadá ujeté. Jak se to říká? - Je to jen můj názor, nechci trollovat. Prostě mě tahle akce připadá nelogická.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle materály do 3d tiskáren jsou docela drahé a některé mohou mít i patřičné certifikáty pro použití v potravinářeství atd. To není jako ty dráty do FDM... Každopádně ekonomicky je to nesmysl a podle toho co jsme pochopil nakonec našli frmu co ty tisíce kusů toudělá sériově nikoli 3d tiskem.
Tak jako tak je to jen gumový upravený "náhubek" ke kterému se našroubuje filtr a přidají řemínky. Nic nového nevyvinuli (jak tvrdí noviny). Taky je otázka jak s něčím takovým na tváři vůbec půjde pracovat dýl než 10 minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bobanowicz, jé jak já Vám rozumím. Také by mě zajímalo jak se jim podařilo takhle rychle získat CE aby mohli tento produkt uvést na společní evropský trh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za móc chytré zkarikování... Vy to opravdu víte jestli ten materiál skutečně nic nepropouští, jestli třeba nemá mikropóry, apod....?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odolnost vůči chemickým látkám není problém. Třeba PETG snese hodně. Ale na výběr je teď nepřeberné množstí materiálu. Pro profesionální užití není problém sehnat i materiály s certifikátem.
Máme pevné, pružné a už i pěnové materiály.

Kontrola kvality jistě je také. Vzhledem k rychlosti výroby je třeba na vizuální inspekci více času a test těsnosti není problém provést.

Firmy co vyrábějí ochrané prostředky tu jaksi nejsou. Spoléháme na čínu. A v případě firem v podobném oboru zase narážíme na chybějící formy pro seriovou výrobu.

Další použitelná možnost jsou modeláři. Není problém okopírovat existující výrobek pomocí silikonové formy a pak udělat odlitek z pryskyřice, PUR atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Připouštím, že o tuhle problematiku ochrany dýchacích cest jsem se začal zabývat teprve až před pár týdny v souvislosti se strachem o svou ženu lékárnici a bráchu, který je lékařem.
Takže, co jsem zatím zjistil - výrobce zde je - jsou to Gumárny Zubří, které vyrábějí celoobličejové masky jak pro civilní účely, tak také i pro armády a policejní sbory (nejen české, ale i zahraniční). Ti teda musí mít stroje, lidi, zkušenosti.....
Dále je zde firma Malina safety - vyrábějí přetlakové kukly a přetlakové jednotky, pro svařeče i pracovníky v chemických provozech i pro biohazard týmy. Mám dojem, že dělají i barelové filtry.
Pak je zde firma Nanologix - vyrábějí polomasky a k nim své vlastní filtry (jak barelové, tak i se spešl konstrukcí pro své polomasky). Kvalita je údajně špičková (tohle mám pouze vyčtené).
Pak je tady Sigma - Olomouc - vyrábějí barelové filtry pro armádu a policii.

No, nejspíš jsem na někoho ještě zapomněl. To je výčet firem na které jsem si zrovna vzpomněl, že jsem během posledních pár týdnů procházel jejich výrobní program.
Osobně se domnívám, že nejúčinnější řešení je spolupráce s lidma, ktří téhle technice rozumí, roky se tím už zabývají a mají na to vhodné vybavení.... a takové firmy v Česku prostě jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nic proti když se chtěji zviditelnit :)) neodskoušeno v realu netestovano ! takže buh ví co to bude za paskvil :( to už raději rozdat lidem co to potřebují masky M10M připadně od 3M , masky M10M jsou odskoušené lety provozu a i v bojových podminkách :) a neni jednoduché snima na ksichtě pracovat ! mnoho lidi to "neudýcha" :( navic jako bonus cena masky M10M 200 kč filtry 80kč :))
firma 3M dělá taky špičkové masky a polomasky cena je viší od 3500 nahoru cena filtru zaleží jak kde od 450 kč nahoru
nevidím jediný dovod aby lidi dělaly testovacího kralika pro najky pokus o polomasku :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A je to momentálně možné koupit? Nemluvím jako jednotlivec, mluvím jako stát. Jednotlivec momentálně nemůže koupit FPP3. Obávám se však, že ani ten momentálně nemá šanci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a vy těm kecum věříte ? ja ani nahodu :))) dit všude psaly že jsou už schváleny atd ! mám dojem že aji nekdo z vlady kvákal že se zasedi o urychlení vyroby atd ! tak je jasné jak že !
jen tak na okraj maska podle fotek taha dolu tam kde je filtr super pohodlne !
navíc mám tušeni že si někdo chce mastit kapsu !
jsou tady davno zavedené firmy co vyrabi jak masky tak filtry a jsou odskoušené česem a provozem a lidma ! ale tyto firmy nikdo neoslovil ! jak zajiamvé že !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muže koupit každý když ví kde ! ale stačí hledat ! www.google.com nebo cz :) sice dodaci doby 2 týdny až 3 týdny zaleží jak kde , hlavní prolbem je ČP ti na všechno serou a děli ve všem bordel ! např dnes jsem mněl ve schránce cizi dopis doporučený ! holt čp :)
navíc stat muže zadat zakazky firmám aby začaly vyrabět respirátory nebo polomasky masky ! v čr je dost firem co na to maji stroje a atesty na rozdil od najkýho braku o kterém si někdo myslí že bude super ! navíc ve skladech armady jsou spousty masek a filtru atd ! pořát lepší pro zdravotníky maska nebo polomaska než respirator který moc nefunguje ! o najky přiblblých rouškách ani raději nemluvím !
jinak masky M10M není problem koupit za 250 kč plus filtry za 80 kč ! novější masky se pohybují kolem 1800 kč plus filtry
vše se da koupit nebo vzít z vojenských zasob !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Masku M10M jsem si jen tak ze zvědavosti koupil ještě v době, kdy se prodávaly za cca. 120Kč (nepoužité filtry stály 50Kč) a pak také GUZU OM-90 za kterou jsem dal 7 stovek, ale tohle jsou ještě ceny před vznikem té současné hysterie. Dneska jsou ceny znatelně vyšší.
Moje zkušenosti s M10M - výměna filtrů - vyjmutí starých a vložení nových filtrů je neskutečně zdlouhavý proces. Tohle soudruzi hodně nedomysleli. Nedovedu si představit jak by vojáci výměnu prováděli v bojových podmínkách. Jinak ta maska kupodivu i přes své stáří spolehlivě funguje proti chemikáliím - osobně zkoušeno na pepřáku a cibuli. :-D Vzhledem k tomu, že jsem nenašel žádné info o tom, že by k této masce byly k dispozici také i částicové P3 filtry, tak dost pochybuji o efektivitě této masky při použití proti koronaviru.
GUZU OM-90 - rok výroby 1998, za 7 stovek bez filtrů. Dokoupena dvojice barelových filtrů P3R od Sigmy (290Kč/kus). Moje zkušenosti - i přes stáří 22 let je ta maska jako nová. Nikde není ani náznakem zteřelá, všechna těsnění a ventily fungují naprosto perfektně. Kdyby mi někdo tvrdil, že komplet celá maska je nová, tak bych mu snad i věřil (kdyby "vyzmizíkoval" informace o datu výroby). :-D
Na druhé straně ale nemám jen pozitivní zkušenost - pokud použiju pouze jeden filtr a druhý otvor nechám zaslepený, tak výhled na straně se záslepkou se celkem rychle začne rosit a přestane být průzračný. V případě použití dvojice filtrů se toto neděje.
Myslím si, že problém nejspíš bude v tom, že vnitřní polomaska nemá chlopně, které by usměrňovaly proud vzduchu tak, aby se výhledy nerosily. Vzhledem k její velikosti se tam pochopitelně nic takového dát nemohlo.
Vzhledem k tomu, že obě ty masky mají docela děsivý vzhled, i z tohoto důvodu si nejsem jistej jestli se hodí jako ochrana před koronavirem venku na ulici, i když z čistě technického hlediska GUZU OM-90 s dvojicí barelových P3 filtrů je nepochybně naprosto špičkovou ochranou a proti koronaviru těžko hledat něco ještě lepšího. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.