CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k DARPA: Přeměníme Mars v novou Zemi. Pomohou geneticky modifikované organismy

Vtipálci. Jestli chtějí, aby tam přežilo něco komplikovanějšího, než je jednoduchá bakterie, budou muset zprovoznit magnetické pole Marsu a na to se teda moc těším.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No tak obtočíte kolem Marsu kábl a zapojíte elektriku, ne?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

přesně, leda že by se udělalo něco jako ve filmu "Jádro". Ovšem je otázkou zda je marsovské jádro pořád tekuté aby šlo nějak "nakopnout".
Podle všeho to vypadá že Mars byl ovlivňován větším tělesem a to pomáhalo generovat dost energie na magnetické pole (jako třeba Jupiter ovlivňuje své měsíce, jmenovitě Io a Europa).
A ikdyby se to nakrásně nějak podařilo tak životnost by byla velmi krátká.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí magnetické pole třeba s růstem kytek?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

citace: "Magnetické pole planet ve Sluneční soustavě je generováno procesy v metalickém planetárním jádře. Toto magnetické pole tvoří kolem mateřského objektu tzv. magnetosféru, která ho chrání před slunečním větrem."
Jinými slovy bez magnetického pole tam neudržíš správnou atmosféru (například vodu)...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No a taky to funguje jako radiační štít.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k tomu, ze na Marsu atmosfera je (i kdyz hodne ridka), tak se da odvodit, ze ten process "odfukovani slunecnim vetrem" je hodne pomalej, v casovym kontextu terraformace vicemene zanedbatelnej.
A co se tyce radiace, tu jde odstinit i spravnym slozenim atmosfery, nejen magnetickym polem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mimo jiné to způsobí, že v systému chybí voda, a dodat na celou panetu dost vody (tak aby zase mohl sluneční vítr něco miliony let odfukovat) to není záležitost nějakých mikroorganizmů.. Totéž vytvoření atmosféry chránící proti záření.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na Marsu je vody ze by pokryla celej povrch do hloubky 35 metru. Takze to by taky nemel bejt zas takovej problem...
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_on_Mars

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Je hezké mít zbytek zmrzlé vody na pólech, ale pro terraformaci musí být především v atmosféře a tam právě záření z vesmíru docela vadí. A nepomůže ani hustá atmosféra, taková je na venuši a stejně přišla díky mizernému magnetickému poli o vodu...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz sem jednou rek proces uniku atmosfery do vesmiru trva stovky milionu let, to nema na terraformaci skoro zadnej vliv.
Pri terraformaci se samozrejme pocita s vyrobou sklenikovych plynu, ktery snizi teplotni rozdily na povrchu a tim pomuzou rozpustit zmrzly zasoby CO2 a vody. Az by nekdy za par tisic let nahodou prestaly zasoby vody stacit, nebude uz takovej problem ji dovazet z pasu asteroidu. kde je nasobne vic vody nez na Zemi.
Na Venusi krome toho, ze to taky trvalo stovky milionu let, hraly velkou roli taky vzdalenost od slunce a hlavne extremne husta atmosfera.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A mimochodem i kdyby ty odhady o vodě v těch polárních čepičkách seděly, tak oproti zemi je jí tam hodně málo. Na zemi by ta voda rozvrstvená rovnoměrně po povrchu měla 2715m ... I když bereme do úvahy menší velikost marsu tak to je jako srovnávat amazonský prales se saharou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To by clovek fakt nerek, ze je na Marsu min vody nez na Zemi ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Existuje způsob jak nastartovat magnetické pole Marsu. Jenže nemáme techniku jak to udělat. Fungovalo to i u země. Říkají tomu velké bombardování. Stačí na Mars navést dostatečně množství asteroidů a pod řízeným úhlem je poslat na Mars tak že se zvýší rotace kůra se zahřeje a změkne tím se nastartuje sopečná činnost. Ale je to běh na dlouhou trať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych spíše věřil na kopule, nebo podzemní města. Dokud někdo nepřijde na to, jak roztočit jádro. Pokud to někdo dokáže, tak pak může třeba i změnit směr rotace Venuše a uvažovat o teraformaci i tam. :-D Vážně si myslím, že Darpa prostě nechce přiznat, že hledá především krizový plán pro rychlou obnovu Země po katastrofě. I když extrémně odolné pozemské rostliny by se při budoucích kolonizacích světů asi hodily, jen nejspíš nepůjde o Mars.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba to DARPA bere tak, ze je nutne nekde zacit a az nekdo prijde na to jak roztocit jadro tak uz bude zbytek pripraveny ...

... ale jinak taky myslim, ze prvni planeta co budeme muset teraformovat bude Zeme.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No rek bych, ze zmenit smer rotace a snizit tlak na Venusi je daleko vetsi problem nez si hrat s bakteriema na Marsu ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že dosud nejsme schopni zasahovat do globálního klimatu Země (cíleně, tak jak bychom chtěli) a třeba alespoň "teraformovat" :-) pouště či pustnutí vykácených pralesních oblastí, je jakákoliv teorie o oživení Marsu jen vlhkým snem a čirou utopí. Třeba v knihách Clarka takové představy budou pomalu přes půl století a stále to je jen sci-fi. A prognostikovat co se podaří v příštím století je legrační (když si představím jakou mohl mít o současnosti, tedy počátku 21. století představu člověk z roku 1915, kdy se čerstvě narodilo letectví, železnice byla mladá a čoudivá a svět čekaly dvě světové války).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak války jsou nezbytné, banksteři je požadují, aby získali víc peněz a větší kontrolu nad státy... Jen ve válce si stát půjčí tak moc peněz od banksterů. V míru by se takové utrácení nedalo nijak obhájit, ale ve válečném stavu se o něm ani nedá diskutovat, natož ho zarazit. Stát si půjčí cokoliv, jen aby vyhrál.

Jinak radioaktivita (dík absenci atmosféry a magnetického pole) bude asi největší problém. Baktérie sice vydrží ledasco, ale potřebují také atmosféru. To, co je na Marsu, atmosféra není. Hustota je stejná jako v 30km nad Zemí, kde je prakticky vakuum (dýchat se tam nedá).

Rostliny na Zemi k životu vyžadují Slunce (toho je dík absenci atmosféry na Marsu dost) a CO2 / atmosféru a atmosférický tlak. A půdu (jenž je živá) a živiny v ní. Plus déšť, resp. vodu.

Na Marsu není půda, nejsou tam živiny, není tam atmosféra a rozhodně tam není voda v tekutém stavu. Tedy na Zemi nelze najít nic, co by se dalo užít.

Jistě lze nějaké "řasy" vyšlechtit, aby se v podmínkách Marsu množily a vytvořily atmosféru, ale tak dobří zatím nejsme a je otázka, zdali bychom nevytvořili Frankensteina... Musí být i nějaký limit růstu a po dosažení atmosféry se musí vývojově "řasy" změnit na vyšší rostliny, jenž budou prosperovat v změněných podmínkách... No prostě SciFi.

Bylo by dobré začít od začátku - např. by DARPA mohla "odhalit", jakou vlastně barvu oblohy Mars má mít: http://youtube.com/watch?v=tk3qLe2wWMA

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))

PS: Kontrolní otázka, soudruzi! Jakou barvu má obloha na planetě, když je de facto bez atmosféry? Nápověda:
http://www.hq.nasa.gov/alsj/a17/AS17-144-22029HR.jpg

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A už zase soudruh cpe do všeho ty své profláklé konspirační teorie.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Víte určitě, že to jsou konspirační teorie?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi ano, protože konspirační teorie mají obecně ten problém, že jsou nekonzistentní, a Trodas zde za sebe argumentuje snímkem z projektu, který jinde prohlašuje za podvod. ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Konspiracni teorie sou nekonzistentni z nekolika duvodu. Jeden je nedostatek informaci mezi konspiracnimi teoretikama a druhym sou dezinformace at uz zamerne vypoustene konspiratorama nebo ledabylosti prekroucene tretima stranama.
Rozume uvazujici clovek se ridi pravidlem "na kazdem sprochu pravdy trochu", protoze obcas se nejaka ta konspiracni teorie potvrdi, a u tech ostanich aspon stoji za zamysleni nad tim odkud se vzala.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Holt pravda se někdy těžko vstřebává, že? :D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pravda? Spíš neznalost fyzikálních zákonů.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No tak Trodas je tím už profláklý, že. ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S tím oživováním souhlasím.

Ale to linkované video je tak blbé, že to až bolí. Lidem co nerozumí fotografii a teplotě chromatičnosti lze asi nakukat cokoliv. I na naší rodné planětě se vyskytuje barva světla od 2700 K při východu a západu slunce po 12 000 K praživého slunce v zenitu, takže říci jakou barvu má světlo na Zemi v podstatě nelze. Mění se, mozek vše vyrovnává, nicméně fotografie se špatně (či pevně) nastaveným AWB odhalují, že je to od oranžové po modrofialovou.

Materiálů ke studiu je více na jiných zdrojích než je zrovna TyTrubka.
http://marswatch.astro.cornell.edu/Bell_etal_SkyColor_06.pdf

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na odkazy jsem se díval, ale stejně bych se asi přiklonil k tomu, že to jsou nanočástice prachu, který takto dokáží horizont zabarvit

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jeden nesmysl na druhem, ale zaujala me veta "V míru by se takové utrácení nedalo nijak obhájit, ale ve válečném stavu se o něm ani nedá diskutovat, natož ho zarazit." ... to jako myslite vazne? Vite kolik penez dokazali naprosto bez valek prosustrovat Rekove? A ted doplnujici otazka: v cim zajmu ty obri pujcky byli? Kdo nakonec na krachu Recka vydela? Bankeri? Nezda se ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lichvari, tj. ti co do recka lejou pod tlakem €cka
http://kdojeto.superia.cz/zlocin/lichvar.php

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Černou trodasi, ale nesmíš se dívat k obzoru. Tam bude mít díky bordelu i v řídké atmosféře barvu červenou a děje se to i na Zemi, když je prach ve vzduchu, vidíme "červánky".

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Teorie a praxe sou dve naprosto odlisne veci. To ze je naka teorie dnes neznamena, ze se ji povede prevest do praxe zitra. Vis jak dlouho trvalo potvrdit aspon zakladni poznatky z teorie relativity?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

geneticky modifikované organismy přemění Mars??? O něčem podobném jsem pár let zpátky už četl...

aaaaa už jsem si vzpomněl http://www.mangareader.net/terra-formars :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.