CDR.cz - Vybráno z IT

Data z Waze budou využívána při plánování infrastruktury v USA

Společnost Waze bude poskytovat svá data o dopravní situaci americkým městům, která jej následně mohou využít při plánování infrastruktury, rozmisťování policejních hlídek, časování semaforů, apod.

Data o dopravní situaci od společnosti Waze, která pomáhají řidičům vyhýbat se nehodám a rušným ulicím, mohou brzy sloužit k zásadním změnám v infrastruktuře, která tyto problémy může zčásti vytvářet.

Společnost Waze představila program „Propojení občanů“, který má americkým městům umožnit využívání údajů o dopravě pro přesnější a rychlejší rozhodování týkající se infrastruktury. Tyto informace by měly úředníkům pomoci sledovat dopravní nehody a celou dopravní situaci v reálném čase, včetně získávání statistik v delším časovém úseku. Úředníci mají následně možnost tyto data zohledňovat při plánování dalších kroků vývoje infrastruktury.

Tento nový program vzniká díky partnerství mezi společností Google, která vlastní Waze, a společností Esri. Společnost Esri poskytuje kompletní a škálovatelnou platformu GIS v podobě systému ArcGIS. Tato technologie je využívána i významnými institucemi státní správy u nás, v České republice, jako například Ministerstvo životního prostředí, Zeměměřický úřad, Český geologický úřad, Ředitelství silnic a dálnic a mnoho dalších.

Tyto údaje však uvítají i policisté, kteří díky tomu mohou efektivněji rozmisťovat jednotlivé hlídky, načasovat semafory, aj. Jednotlivá města, která se chtějí do tohoto programu zapojit, se musí zdarma zaregistrovat. Od té doby mohou začít využívat veškerá data, a to v reálném čase.

Nápad hodnotit infrastrukturu podle reálné dopravní situace, častých nehod a "nekonečných" kolon lze hodnotit pouze pozitivně. Určitě by mohl posloužit jako podnět pro české úřady, které by díky tomu zkrátily dobu plánování a příprav nových silnic. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Data z Waze budou využívána při plánování infrastruktury v USA

Žádné komentáře.