CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Desítky pro Windows RT nebudou. Microsoft vydá v září jen Update 3

To já bych se spíš divil, kdyby Update 3 na x86 a x64 verze nepřišel spolu s verzí pro ARM.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To ja bych se zase opravdu velice divil, kdyby jeste nekdy prisel nejaky funkcionalisticky update W8 nebo starsich ..... uz podle prvni prezentace W10 bylo zcela jasne receno, ze W10 bude ve forme sluzby s updaty navzdy zdarma a hlavne, ze chce mit jednu jedinou a stale aktualni verzi (z cehoz plyne pochopitelne boom univerzalnich aplikaci), coz je zcela v rozporu s tim, ze by vydavali jeste nejake updaty starych verzi. XP nebo Visty uz dnes realne nikdo nepouziva (aspon ne validni kupni sila) a vsechny novejsi verze budou mit update na W10 zdarma, takze opravdu me nenapada jediny duvod, proc by jeste nekdy vysel jakykoliv update W7/8 .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak že by desítky byly lepší než Win8/8.1, o tom bude pochybovat snad jen … vlastně si neumím nikoho takového představit. A to musím říct jako člověk, co ho výsledek Win+R calc Enter docela vyděsil :) (takže bych k takovému člověku mohl mít paradoxně nejblíže).
Že pro 8.1 nic nového nevyjde, se mi stejně nechce moc věřit. Osmičky (bez dodatku .1) jsou celkem odepsaný, o tom žádná (v podstatě uživatel Windows 8 přímo nárok na bezplatný update na desítky nemá, musel by nejprve upgradovat na 8.1 nebo downgradovat na Win7 a tím ten nárok získá). Matně si vybavuji, že osmičkám skončí podpora snad dokonce dřív než sedmám, ale nedokážu to dohledat.

Windows 8.1 a Windows 8.1 RT mají víceméně stejný codebase (podobně jako třeba XP x64 a Windows Server 2003) a tak by mi přišlo divné, kdyby se to najednou rozvětvilo tak, že RT by dostaly update 3 a desktop nikoli. Ani WinXP x64 se od serveru 2003 x64 neoddělily tak moc (to, že MS začal jen updaty pro Server 2003 x64 vybavovat kontrolou registru, jestli je to fakt server, není nic, co by stálo za řeč, kromě toho, že mě tím nasral ;).

No, ale u MS jeden fakt nikdy neví.

BTW ví už někdo, kolik budou Windows 10 stát pro někoho, kdo by si je chtěl samostatně koupit a nemá ani Win7, ani Win8/8.1? Tuhle informaci jsem snad ještě nikde nepotkal.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Desítky mají v dolarech stát totéž, co osmičky. Nějakou dobu se tvrdilo, že verze na flashdisku bude dražší, ale předběžné ceny na Amazonu tuto teorii nepodpořily. Kolik to bude v ČR, to nevím.

http://www.cnews.cz/microsoft-odhalil-ceny-windows-10-budou-stat-stejne-...

Doby podpory MS softwaru kompletně najdeš na http://support2.microsoft.com/gp/lifeselectindex/cs

WIndows přehledně na http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/lifecycle

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takže to tak vlastně je.

• Windows 7 (řekněme, že budu řešit jen Pro verze) končí podpora 14.1.2020.
• Windows 8 končí podpora 24 měsíců od „uvedení“ Windows 8.1 (podle odkazu od 13.11.2013, tj. do 13. listopadu tohoto roku). Pak už pokračuje jen podpora…
• Windows 8.1 - podpora končí 10.1.2023 (k nalezení u informací o podpoře Windows 8).

Pro Windows RT platí to samé. Podpora je do 10.1.2023 za předpokladu, že uživatel upgraduje na Windows RT 8.1.

Původní osmičky půjdou zkrátka letos pod drn.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me na 10kach celkem krucialne desi ALT+TAB ..... a ty nepouzitelne virtualni plochy (pry se to uz zlepsilo) a taky tablet mode, kde je pak mozne mit jenom jedno nebo dve okna a vsechno je ve fullscreen .... to hodle posrali, pokud to nefixli .... a taky startscreen rozdeleny na ty recent blbosti a vsechny programy v jednom sloupci ..... doufam, ze jsem mel jen nejakou spatnou verzi, ikdyz jsem mel dve verze, ale tohle byl fakt otres ....... doted clovek na vsechny programy prejel nahoru prstem a bylo ...... a taky naprosta vetsina displeju je landscape, takze jedine logicke bylo rolovani start menu do stran ..... asi zkusim nainstalovat RTM verzi .... dost se ale bojim, ze to dopicili .....

W8 jsou samozrejme mrtve a podpora jim uz tusim i skoncila ..... taky jak by ne, kdyz jsou W8.1 ... to je stejne jak W7 SP1, ten uz taky skoncil hodne davno ....

Kolik budou stat se nevi, ale cetl jsem nejaky clanek na idnesu (nebo tak neco) a je uz celkem jasne, jak to bude s krabicovou licenci treba W8 ...... po dobu jednoho roku bude mozne prejit na W10 a nove vygenerovany klic bude OEM a platny jen pro danou sestavu ..... po dvou letech si muzes W10 v pohode nainstalovat, ale jen na ten samy HW. Ale o krabicovku W8 neprijdes, protste ji budes moct nainstalovat taky, ale uz nebudes moct upgradovat zdarma na W10 ...... dava to smysl, kdyz dalsi regulerni verze nebude a budou jen updaty, pak by se krabicovka W8 stala celozivotni verzi vazanou na uzivatele ..... ale zamrzi to no:)

EDIT: aha W7 maji jen SP1 ..... tak rekneme vista sp1 ...... tyhle vic jak pul dekady stare systemy uz nesleduju

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, s Windows 10 přichází ještě jeden vtip, který jsem možná u předchozích verzí Windows přehlédl, ale teď jsem si ho prostě všiml....
https://plus.google.com/+WIFTWrapuch/posts/ZpYjz873LZS :)

Aneb z Win10 Pro je možné legálně downgradovat na Win8.1 Pro nebo Win7 Pro, ale tuto nižší verzi smíte používat jen do konce podpory těchto starších verzí, tzn. používání těchto starších verzí po skončení jejich podpory bude (v rámci downgradu z desítek) nelegální :). Aspoň tak to bylo v EULA v tom posledním buildu desítek, co už docela dobře vypadá jako finálka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je to trochu jinak - že smíš downgradovat na OS, kterému ještě neskončila podpora. Jak dlouho pak chceš používat nepodporovaný systém je už tvoje věc.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dřív to bylo jinak - záleželo na novém OS, ne na starém. Z Win7 šlo na XP downgradovat do vydání SP1, byť XP byly podporovány ještě poté.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím - když tam vyloženě píšou, že „můžete používat buďto Windows 8.1 Pro, nebo Windows 7 Professional, ale pouze tak dlouho, dokud Microsoft poskytuje podporu“ (suchý překlad - original: <em>you may use either a Windows 8.1 Pro or Windows 7 Professional version, but only for so long as Microsoft provides support for that earlier version</em>), tak mi to připadá jako dost jasné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, jasny propadak jsem RT predpovidal uz pri prvnich zvestich a spekulacich, ze by mely byt W8 pro ARM ..... Osobne by me ale zajimalo, jestli bude RT API v tom updatu3 kompatibilni s RT ve W10 ... vzhledem k tomu, ze dnes uz se asi pisou jen univerzalni aplikace pro W10, tak by nebyl ten update 3 k nicemu, kdyz by si brzo z obchodu nic nestahli ......

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mno, problém imho je, že ony RTčka dávaly docela smysl. Tím smyslem (aspoň jak to chápu já) bylo rozšířit Windows i na jinou platformu než x86, jmenovitě na ARM. Strategie byla zjevně zvolena tak, že se vymyslí nový typ aplikací pod WinRT, které pojedou jak na x86, tak na ARMu, neboť stávající aplikace pro Win32 by bez rekompilace na ARMu samy o sobě nejely. Při té příležitosti se řeklo, že tyto aplikace budou dostupné pro běžné smrtelníky jen ze Store a na papíře to skutečně mohlo někomu připadat jako dobrý plán.

I mně se to zdálo být jako relativně dobrý plán, ale mělo to pár zásadních trhlin, především pak designových. Teď, když už i „Metro“ aplikace vypadají více-méně jako jakákoli jiná aplikace (s tím, že ta metroidnost z toho sice furt kouká, ale budiž), by ten problém byl podstatně snáze řešitelnější. Ale v MS se rozhodli, že se na ARM v této podobě vykašlou a nazdar hodiny. Možná se jim povedlo Intel vyplašit dost na to, aby si zase řekli „co jsme si, to jsme si“ a všechno se vrátí do původních kolejí, možná v tom bylo něco jiného, nevím. Každopádně mně se ten systém Windows RT docela líbil, měl jen jedinou zásadní vadu: nešlo na tom (bez jailbreaku, tzn. pro běžné i neběžné smrtelníky) spouštět nic jiného než ty sračky ze Store (pro ARM přeložený Office a interní nástroje nepočítám, ale zrovna ten Office byl jedním z důkazů, že kdyby byla dobrá vůle a předhodil se lidu systém pro non-Intel/AMD platformu, který prostě potřebuje jen překompilovat aplikace pro platformu ARM, tak by to šlo - jenže dobrá vůle si zrovna vzala hodně dlouhé neplacené volno).

Jinak mně teda na desítkách zatím vadí jediná věc: že to nejde nějak normálně nastavit tak, aby horní lišta oken měla jinou barvu pro aktivní a jinou pro neaktivní okno. Jinak se to celkem dá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni se de facto windows RT nevzdali ..... na ARMu budou mit porad windows 10 for mobile:) Kde pobezi uplne ty same aplikace jak na klasickych windows, cili budou to takove windows RT se vsim vsudy ....
Na RT tabletech jely samozrejme (bez jailbreaku) jenom RT aplikace ze storu (IMHO uplne stejny princip jak ma lagroid nebo apple). Problem windows storu je/byl ten samy jako u chrome os storu .... na desktopech nemel vubec smysl a tablety melo malo lidi (jeste do nedavna to byla velice draha zalezitost) a hlavne nebyl kompatibilni s mainstreamem windows phone. To je taky jeden z duvodu, proc na chromeos/booky nejsou zadne aplikace (krom toho, ze je to od zacatku ala windows RT/mrtva platforma)
Ted se ale samozrejme karta tezce obraci, protoze aplikace budou behat jak na PC/notebook/2v1/tabletech, tak na telefonech uplne stejne .... udelas jednu aplikaci, nemusis se starat o distribuci, placeni atd a beha to uplne vsude, kde si vzpomenes. Jak jsi kupoval doted aplikace pro windows? Nejake cisla kreditky na pochybnych webech a podobne .... tohle bude vskutku revoluce. Notebookum odzvonilo, dnes je budoucnost v 2v1 a mobilnich aplikacich. Preci jen si nedovedu moc predstavit, co krom antiviru by nemohlo byt napsano v RT a behat uplne stejne jak na x86, tak na ARMu. Microsoft si dal DLOUUUHO na cas, ale v tomhle smeru ma o nekolik parniku blize nakroceno k univerzalnimu systemu nez veskera konkurence, ktera ted jenom z povzdali sleduje. Si vem jak se MS hrabe treba na android a dostava sve aplikace do podvedomi, dokonce ma nejake smlouvy s nejvetsimi hraci, ze budou davat na android office ..... no a pak uz jen jednoho dne staci, aby se pred spustenim officu zobrazilo okynko "mate uz dost vecne neaktualniho a deraveho androidu? Chcete mit vsechny veci na jedne platforme daleko pohodlneji a bezpecneji? Prejdete na windows 10 (for mobile)" a bude vymalovano:)
Ja rikam uz delsi dobu ...... gugl se chova posledni roky extremne arogantne (na windows storu ma JEDINOU aplikaci), hazi WP klacky pod nohy (afery s koupenim smartcard a podobne ...) a narostly mu koule i na PC ambice, viz propadakove chromebooky ..... ale guglu proste chybi to knowhow, ty desitky let s tvorenim OS ..... koupili hotovy android od firmy, ktera jej vyvijela primarne pro settopboxy a lednicky .... trosku to podrbali, wowefektem a laxnosti microsoftu s WM a WP a naservirovali lidem ....... ze je to nebezpecne, ze se to neumi centalne aktualizovat? Nakonec z toho vytezili i vyhodu, prodejci prodaji vic zarizeni ..... "KRYTON: Bohužel ne, pane. Všichni roboti mají naprogramovanou dobu trvanlivosti. Kdybychom vydrželi věčně, jak by výrobci prodali své nejnovější modely?"
Ale ted uz se ta technicka nedokonalost zacala stupnovat a gugl nema co nabidnout ......
Microsoft na to sel ale daleko chytreji (nejspis dohnan okolnostma spatneho vedeni:o), proste ten system prohrne hrubou silou pres majoritni platformu, ktera je daleko stabilnejsi nez sezonni zalezitost v pohode smartphonu a tabletu.

Takze k tomu ARM windows .... ARM windows budou windows 10 for mobile. Lisit od windows RT tabletu se bude jenom plochou s obrazkem a ikonou pruzkumnika (protoze nic jineho tam stejne nejelo) ..... a hadam, ze to by obstarala kdejaka aplikace. A plus samozrejme daleko vyssi zabezpeceni z WP. Pokud se microsoft rozhodne vzkrisit windows RT, tak ani nemusi ..... proste pouzije W10M:) Ale vzhledem k tomu, jak si vedou procesory intel a ze jsou daleko vykonnejsi a uz i uspornejsi nez army, tak se asi jen tak k RT na tabletech nevrati. Proste na tablet a 2v1 bude vzdy daleko lepsi volbou intel (uz jenom z hlediska toho, ze tam pobezi "legacy" programy) ...... a na telefony necha vydelat ARMu, aby intel drzel "z kratka":o) Ikdyz by me vubec neprekvapilo, kdyby W10M byly i pro x86 ......

Myslim teda, ze v tomhle je celkem jasno .... jedine, co by me fakt zajimalo, jak W10M microsoft pojme .... jestli ji nabidne svetu nebo si ji bude pect jenom pod svou znackou ... preci jen tovarny nokie jsou asi schopny zasobovat vetsinu sveta:) Tohle by me fakt zajimalo .... na jednu stranu ma moznost masivniho rozsireni, kdyz ji poskytne vsem, ale zase z dlouhodobeho hlediska by mel lepsi budovat sve imperium jako apple:) Nebo to da vsem zdarma ..... a az zlikviduje konkurenci, tak jim to zase odebere:o) Ale to si asi konkurecne silne pravne pojisti. Muj osobni nazor je, ze to pres Vanoce a jeste treba do prazdnin zkusi pres lumie a reklamu ve windows ...... a kdyz se nebude darit, tak to otevre vsem. Preci jen uz tu byly naznaky dualbootu, ale nakonec z toho vycouvali a ani samsungu uz nedali licenci na WP. Tohle bude jeste zajimave;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o rozhraní, tak mě vadí víc věcí. Nejen, že nejde nastavit barvu lišty a rozlišit tak aktivní okno, ale oni pro jistotu odstranili celé to rozhraní, kterým se daly definovat parametry oken a které pamatuji už od Win3.x. Přitom změnit to stále jde, viz přítomné kontrastní režimy.
Stejně tak start menu je udělané typicky po MS. Sice ho vrátili, ale nejde v něm nic pořádně nastavit. Ani aby se neřadilo podle abecedy, ani si nepamatuje, když chci zobrazovat celou nabídku. Jako by chtěli říct start menu jste si vyremcali, ale dáme vám to sežrat.
Dál se ještě víc promíchala nastavení přes staré rozhraní s tím metroidním a ne vždy to funguje. Třeba nastavení 2 displejů jsem musel udělat přes Nvidia control panel, protože v tom windowsím i když kliknu na druhý displej, otevře se mi rozhraní pro nastavení obrazové frekvence toho prvního ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.