CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Detektory umělé inteligence ničí životy: Falešně označují tvorbu spisovatelů

Zajímalo by mě, jestli to bude mít dopad na verdikty o falšování diplomek, „odhalené“ umělou inteligencí. Některé závěry vycházely i z takových banalit jako nálezu shody dvou-tří vět z celé práce s jiným zdrojem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nález shodných vět není na zavádu pokud je jasně řečeno, že ty věty jsou převzaté (je uveden zdroj). Tento postup je vcelku běžný, pokud se třeba vaše závěry liší od jiných výsledků a vy závěry jiného autora rozporujete - tam je vcelku nutné, abyste jeho tvrzení uvedli doslova.
Problém těch "falešných" diplomek je spíše v tom, že třeba v místě, kde byste měli udělat vlastní souhrn problematiky, okopírujete tohle z jiné publikace a udělate jen nějaké kosmetické změny..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se prali? :D

Ne, vážně, nechť si i další užijí „bezdůvodné nařčení“. Takových už bylo … typicky na YouTube. Teď si to užijí i ti, kteří by se toho dříve nenadáli. Bude ještě prdel :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drahý Frančesko, můžete mi prosím osvětlit, v čem jste lepší než google/deepl překladač? Váš překlad zdrojového článku je hůře strukturovaný a nepřináší vůbec nic nového, dokonce ani vlastní komentář.
Nejste vy snad nakonec AI co se vydává za redaktora?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem četl jinde, jeden novinář vyjádřil zajímavou myšlenku: Vydavatel pomocí stroje označil spisovatele za stroj, protože se bál, že jiný stroj (Google) mu sníží rating.
No nevím. Přijde mi to jako vzpoura strojů proti lidem. Ale vážněji vzato v potaz, pokud jste úspěšní a máte velký impakt, vaše práce bude použita na natrénování AI, což v důsledku povede k tomu, že budete označeni za rekombinátora vlastní práce. Tady nezbývá než prosadit, že tvůrci umělé inteligence, zvláště pak těch, které mají nějakou pravomoc, jako třeba kontrola originality, prostě musí mít zveřejněné zdroje, na kterých se jejich AI učila. V opačném případě se na jejich výstupy nesmí nahlížet jako funkční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před časem se psalo o tom, jak nějaký profesor nechal prověřit diplomky a řadu studentů pak obvinil z toho, že práce napsala AI. Když to pak zkusili na pracích toho profesora, tak to jako generované vyhodnotilo také, ale studenty už to poškodilo... Prostě se tomu nedá věřit. Ono to možná ani nedává smysl - pokud je AI hodně dobrá, tak by ten generovaný text měl být tak dobrý, jako kdyby jej psal člověk. Ale jak pak odlišit, co psal člověk a co generátor, který se snaží vypadat jako člověk. Podobnost textů pak může znamenat, že člověk použil generátor i to, že generátor je už tak dobrý...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten borec dostal padáka ne kvůli tomu, že ty články generoval s pomocí AI, ale proto, protože jeho tvorba nebyla dostatečně kreativní. Za takové konstelace se vyplatí už ty články brát za zlomek ceny od AI. Holt poloviční autista, a měl by si šáhnout do svědomí, jakým způsobem ty články tvoří/tvořil - vsadil bych se, že od procesů používaných AI (tj. sesbírat zdroje, trochu to "pomíchat" a zase "zkompilovat" zpět, jen zkondensované/upravené) to nejspíše nemělo příliš daleko. Popravdě, 80% obsahu na netu je defacto jen prachsprosté kopírování, jen to holt ti nejlepší umí ve svých "kompilátech" umně zamaskovat tak, že se to tváří jako kreativní dílo. Natolik jsou ti nejlepší tolik kreativní. Holt tento chudáček asi příliš kreativní nebyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to su tie "vyhody" AI. Zatial sa ukazuje, ze AI je vynikajuci klamar, a postupne sa nebude dat verit nicomu, clankom, fotkam, videam. Vraciame sa spat do praveku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.