CDR.cz - Vybráno z IT

Diablo 3 vychází na Switch, nabídne lokální coop pro 4 hráče a offline hraní

Ještě před začátkem letošního GamesComu lákala společnost Blizzard na nadcházející novinky ke značce Diablo. Fanoušci začali až téměř podezřívat vývojáře z příprav čtvrtého dílu, leč jednalo se pouze o port šest let starého Diablo 3 na novou přenosnou konzoli od Nintenda. První dojmy jsou ovšem velmi pozitivní.

Čekání na čtvrtý díl, které by se mohla protáhnout až do Godota, si fanoušci série Diablo budou moci zkrátit hraním přenosné verze poháněné handheldovou konzolí Nintendo Switch. Tato přenosná konzole tak své portfolio opět rozšiřuje o jeden z nejhranějších titulů současnosti, byť opět několik let starý.

Minulý rok se hráči dočkali například přenosné verze populárního The Elder Scrolls V: Skyrim, za jehož port bylo zodpovědné vývojářské studio Iron Galaxy. Právě s těmito ručičkami se Blizzard spojil, aby podobnou cestou přivedl k životu svého současného krále akčních RPG, Diablo 3. Pro společnost Blizzard se tak jedná o první hru dostupnou na konzoli od Nintendo za posledních 15 let.

Pro připomenutí se hodí poznamenat, že Nintendo Switch je hybridní konzolí, která nabízí hned několik různých stylů hraní. V domácnosti můžete konzoli vsadit do doku, a připojit tak k velké obrazovce, kde se s baterií nemusí šetřit a obraz mohl být krásný a čistý při vysokém rozlišení. Na cestách jej můžete naopak rozložit a spoléhat se na vestavěnou baterii v kompenzaci za špetku výkonu.

Variabilita tím však nekončí, jelikož můžete každý titul hrát buďto s dvěma Joycony z každé strany obrazovky, nebo konzoli ještě více rozložit a Joycony vložit do rukou kamarádů. Jednotlivé hry tak musejí být uzpůsobeny k tomu, aby byly hratelné jedním i dvěma Joycony naráz, což může být pro většinu vývojářů problematické, a sluší se tak pochválit každou společnost, která do takového rizika je ochotna vstoupit.

Diablo 3 v tomto nastoleném trendu ovládání pro Nintendo Switch pokračuje, a tak je možné hru hrát buďto samostatně s jedním ovladačem v každé ruce, nebo konzoli rozložit a hrát až se čtyřmi přáteli naráz v lokálním kooperativním režimu, tedy až ve čtyřech hráčích na jediné obrazovce. Úhyby a kotouly se svojí postavou pak nevykonáváte tlačítkem, nýbrž mávnutím ovladače do vyžadovaného směru.  

Jelikož je přenosná konzole především herním doplňkem na cesty, je zapotřebí, aby většina her byla hratelná i mimo dosah internetu, tedy offline. Pro Diablo 3 se ovšem jedná o neprobádanou oblast, jelikož všechny jeho verze vyžadují online připojení. Na Nintendo Switch však bude hru možné hrát i v offline režimu, kdy veškerá data, tedy postup hrou, budou cachována do zařízení, a přenesena do cloudu v moment, kdy se dostanete ke stabilnímu internetovému připojení. Bohužel bude nutné si za online služby Nintendo Online Service platit měsíční poplatky.

Důležitým milníkem pro společnost Blizzard při portování této hry bylo dosažení správné optimalizace, při zachování vizuálních prvků, efektů a snímkové frekvence 60 FPS. K drobné grafické redukci došlo, zejména v rámci některých náročných efektů, textur a rozlišení. Cílovým rozlišením při hraní v doku tedy je 960p, tedy těsně pod FullHD, a na cestách se rozlišení sníží o něco více na 720p, aby byla zaručena maximální plynulost při 60 FPS.

Diablo III: Eternal Collection by mělo vyjít ještě letos, součástí balení budou všechny dosavadní expanze a DLC, tedy včetně Nekromancera.

Diskuse ke článku Diablo 3 vychází na Switch, nabídne lokální coop pro 4 hráče a offline hraní

Žádné komentáře.