CDR.cz - Vybráno z IT

Diktát z videoher: jak překlep přispěl k neúspěchu Aliens: Colonial Marines

Vzpomínáte, jak jste ve čtvrté třídě napsali ve slohu „vyjímečně“ a dostali trojku? A víte, jak tu samou chybu místy uděláte i dnes? Snad vám trochu uleví, že jsou horší místa, kde se upsat – třeba v herním kódu, kde zkazí celosvětové recenze.

Víte, co má umělec a odstřelovač společného? Detaily. Třeba když špetka barvy nesouzní s prostředím. Když stín nezapadá do svého okolí. Nebo když tvar není tam, kde by měl být. Jediným rozdílem je, kdo riskuje více. Já.“ To ve své průvodní řeči říká operátor Glaz z Rainbow Six Siege a za pravdu by mu dala většina vývojářů.

V současnosti obzvláště ti z Gearbox Software nebo TimeGate Studios. A obzvláště obzvláště jedinec, kolem kterého se točí dnešní zprávy.

Aliens 03

Rok zpátky uživatel jamesdickinson963 objevil v souborech Aliens: Colonial Marines řádek kódu, jenž ovládal umělou inteligenci Xenomorfů. Všiml si přitom jedné drobnosti: text byl bohatší o jedno „a“. Stalo se tak, že co mělo být:

„ClassRemapping=PecanGame.PecanSeqAct_AttachXenoToTether -> PecanGame.PecanSeqAct_AttachPawnToTether“; 

...se proměnilo v:

„ClassRemapping=PecanGame.PecanSeqAct_AttachXenoToTether -> PecanGame.PecanSeqAct_AttachPawnToTeather“

Aliens Colonial Marines Artwork

Překlep na světlo opět vytáhl ve svém příspěvku uživatel JigglesBunny. A čím je přesně významný? Uživatel dickinson963 má teorii:

Proč je tento řádek důležitý? Existují dva důvody:

1) AttachXenoToTeather nedělá nic. Je de facto prázdný.
2) AttachPawnToTethe
r dělá hodně. Kontroluje taktické polohování, hlídkování a zaměřování cíle.
K
dyž se spawne Xenomorf, je přiřazen k pásmu popruhu. Ten mu říká, jaký prostor je bojový a jaký únikový. V boji je Xenomorf nucen měnit tyto pruhy, aby mohl hráče přepadnout z boku nebo aby nezůstal s ostatními v jednom hloučku. Když hra ale zkusila pruhy změnit, nic se nestalo.“

Zjednoduše řečeno: AI ve hře zase funguje… o něco lépe. Stojí tedy hra za vyzkoušení? Bohužel ne. Je pochmurně úsměvné, jak malinká chybka zarazila už ležící titul do země? Ano. Chybu si můžete sami opravit nalezením PecanEngine.ini ve složce hry, v níž můžete vyhledáte zmiňovaný řádek a „a“ navíc smažete.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Diktát z videoher: jak překlep přispěl k neúspěchu Aliens: Colonial Marines

Žádné komentáře.