CDR.cz - Vybráno z IT

Díky Telco Score si o vás téměř kdokoliv může cokoliv zjistit

PR článek
Velký bratr tě sleduje. Ví, kde bydlíš, kudy jezdíš do práce, co si dáváš k svačině, jaké tričko sis koupil včera v obchoďáku. Scéna jako vystřižená z románu 1984 od George Orwella? Omyl. To je realita. Věděli jste například, kolik toho o vás vědí mobilní operátoři? A jak se s těmito daty pracuje?

Kromě základních informací, jaký máte mobilní tarif a model telefonu, jestli využíváte neomezené volání, kolik a za co utrácíte, jaké navštěvujete webové stránky, zda posíláte prémiové SMS, nebo jestli platíte své účty včas, o vás vědí operátoři i nespočet dalších věcí. Pomocí tzv. lokačních dat, dokáží zjistit, kde pracujete, s kterými lidmi se stýkáte, kam chodíte na oběd, do jakých destinací jezdíte na dovolenou i na jak dlouho, dokonce i jestli využíváte MHD nebo se přepravujete autem.

Pomocí těchto zjištěných dat se pak určuje hodnota vašeho Telco Score, ta může nabývat hodnot 1 až 1 000 s tím, že 1 je nejhorší a 1 000 nejlepší. Toto číslo si pak může vyžádat banka, u které například žádáte o úvěr, aby posoudila vaši bonitu. Některé už tento systém testují, jiné už jej požívají. A váš souhlas není potřeba. Při sjednávání standardních i datových tarifů s operátorem totiž vždy uzavíráte smlouvu o poskytování telekomunikačních služeb a dáváte mu velmi obecný souhlas se zpracováním osobních údajů.

Službu Telco Score poskytuje Společnost pro informační databáze, a.s. (SID), která garantuje, na základě velmi dobré reputace svých dodavatelů, vysokou přesnost tohoto algoritmu. A snad tomu tak i bude. Kdyby se totiž systém spletl a například špatně odhadl schopnost splácet některého z klientů, ten se proti prakticky nemá jak odvolat.

Dalším problém je, že ani samotní zaměstnanci mobilních operátorů se vůbec nedostanou k informacím, které se sbírají v souvislosti s Telco Score, dostat. Tím pádem je ale nemohou ani poskytnout klientům. I proto nyní celou věc prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů (UOOU).

Není to totiž tak dávno, kdy data o adresách, tarifech a výši faktur společnosti T-Mobile unikly. Ta navíc situaci nijak zvlášť neřešila a neinformovala o tom včas své klienty. Jaký byl skutečný rozsah úniku se pak veřejnost dozvěděla teprve díky šetření UOOU, který následně udělil operátorovi pořádně mastnou pokutu.

Telco Store navíc nemusí využívat jen banky a úvěrové či leasingové společnosti, o vaše data může zažádat prakticky kdokoli, kdo si vás bude chtít prověřit. Může se jednat o pronajímatele bytu, potenciálního zaměstnavatele atd. V tomto případě by však mělo být potřeba vašeho výslovného souhlasu. Když ho ale dát odmítnete, riskujete vyloučení ze soutěže, či výběrového řízení.