CDR.cz - Vybráno z IT

Dizmo - multimediální uživatelské rozhraní budoucnosti na dosah ruky

Chtěli byste si vyzkoušet dotykové ovládání jako ve filmu Minority Report? Brzy můžete mít možnost...

Představte si svět, kde můžete přes dotykové obrazovky sdílet obsah a dále jej používat na různých dotykových displejích. Je to svět, který jsme mohli vidět v mnoha televizních seriálech a filmech. Tato futuristická představa by se mohla stát realitou dříve, než za několik desítek let díky projektu Dizmo.

Dizmo je nové univerzální uživatelské rozhraní nové generace, které vám umožňuje přistupovat k neomezenému souboru digitálního softwaru na jakékoliv inteligentní obrazovce nebo dotykové ploše. Název vznikl spojením slov Digital Gizmo (digitální věcičky). Dizmo umožňuje uživatelům přesouvat, otáčet, zmenšovat a zvětšovat jakoukoliv aplikaci, včetně kalendáře, obrázků, map, tabulek nebo videí na chytrých televizích, tabletech a skleněných plochách. "Stručně řečeno, Dizmo má schopnost komunikovat s vaším digitálním světem na vyšší úrovni," řekl v prezentačním videu Matthias Aebi, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Dizmo.

Dizmo v současné době běží na operačních systémech Windows, Mac OS X nebo Linux. Cílem je rozhraní zprovoznit také na dalších platformách, jako je Android nebo iOS. Jedná se o projekt, za nímž stojí stejnojmenná švýcarská firma, která svůj nápad už nějakou dobu propaguje na inovátorském serveru Kickstarter.com. Kampaň již dosáhla požadovaného obnosu 25 tisíc dolarů, takže bychom se mohli chytrého uživatelského rozhraní dočkat v červnu tohoto roku.

Ale aby bylo jasno, lidé, kteří o produkt projevili zájem a na kampaň přispívali svými financemi, ve výsledku nedostanou finální produkt. Kromě drobných gadgetů zájemci dostanou jako první přístup k beta verzi platformy Dizmo se základními aplikacemi (poznámky, webový prohlížeč, prezentace, počasí...) a sadě Software Development Kit pro vývoj nových aplikací. Vývojáři budou moci vytvářet vlastní "digitální věcičky", které budou součástí nového systému. Zatím není jasné, kolik bude tento software stát, ale rozhodně to nebude zadarmo. Zájemci o koupi finálního si budou muset počkat na červen.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dizmo - multimediální uživatelské rozhraní budoucnosti na dosah ruky

Úterý, 25 Únor 2014 - 16:17 | HKMaly | Jen aby to nahravaci spolecnosti zase...

Zobrazit diskusi