CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Dnes vynese raketa Falcon 9 na oběžnou dráhu české satelity

Je dobře, že se stále v kosmounatice u nás něco děje, ale kde jsou ty doby, kdy jsme byli schopni postavit a zaplatit regulérní družice. Dneska je to paběrkování, protože stát raději utopí miliardy na humanitní "vzdělání" a na techniku pak zbývají jen drobky a pokud ta technika nespolupracuje s bohatou firmou (což se v kosmu špatně hledá), tak mají rozpočty takřka patetické.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Které regulérní družice máte na mysli? Magiony? Ty zdaleka nebyly regulerní družice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš to rozvinout?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Magiony byly z dnešního pohledu CubeSaty, a rozpočet byl tomu odpovídající.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozpočet u nejprimitivnějšího magionu-1 (1978) byl 10 miliónů Kčs. VZLUSAT-2 (2022) stál 20 miliónů korun. Další Magiony byly patřičně dražší svým schopnostem. Takže u rozpočtu jsi hodnocením "odpovídající" těžce mimo.

Stále jsi neuvedl kritérium proč by regulérní družice Magion, měla být tehdejší "Cubesat". Protože tuším odkud vítr vane, tak tě upozorním, že Magiony 3 až 5 byly vypuštěny až za kapitalistického, tedy toho správného režimu ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je nějaký věrohodný zdroj k těm 10 milionům? Alespoň nějaká struktura výdajů, aby se to dalo srovnat? Protože té částce nevěřím, to by v tom muselo být i "zaplacení" vynesení na oběžnou dráhu.
Jinak běžné družice pro výzkum blízkého okolí Země v té době vážily přes tunu. Magion1 - 15 kg, ostatní 50. Jakou hmotnost má VZLUSAT-2, když jenom přístroje mají kolem 30 kg?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.novinky.cz/historie/clanek/pred-40-lety-zanikla-prvni-ceskos...

VZLUSAT-2 váží necelé 4 kg. Kde by se na něm vzalo 30 kg přístrojů, to nemám ponětí. Ostatně na jejich stránkách můžeš vidět, jak hotový satelit dávají do vypouštěcího pouzdra. Pokud ten klučina takhle snadno manipuluje s 30 kily, tak je to superčlověk.

Pár přístrojů tam má uvedenou hmotnost a asi zapomněli na předponu kilo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, s tou hmotností jsem to přehnal. Nicméně v tom je vidět ten pokrok, Zatímco VZLUSAT-2 váží 4 kg a nese 6 přístrojů, tak Magion 1 na 4 přístroje potřeboval 15 kg.

Co se týče toho odkazu, tam je to opravdu řečeno velmi vágně a není jasné ceho se uvedená hodnota týká.
"Podle archivních materiálů stál program Magion v době svého vzniku 10 milionů korun."
Je to pro Magion 1, nebo všechny družice? A jsou v tom jen družice, nebo i pozemní stanice? "V době svého vzniku" znamená, že to je v hodnotách tehdejší měny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokrok je jasný, ovšem když má detektor rentgenového záření 18 gramů, tak bude stát dost za hovno minimálně v životnosti. Ony tyhle věci jsou jako u fotografie, lepší čipy a AI skládání obrazu sice umožní foťák zmenšit, ale optiku tím neokecáš.

Těch 10 mil. Kčs se vztahuje pouze k Magionu 1. Je to samozřejmě v hodnotě koruny v roce 1978. Byl jsem v 90tých letech na přednášce s lidmi, kteří to tehdy pytlíkovali a ten rozpočet tam měli více rozebraný, já si z toho zapamatoval jen celkovou částku, bo mi to tehdy bylo jedno. A ten článek na novinkách jsem dohledal skrze google jen kvůli naší debatě.

Jestli v tom bylo i vybudování pozemní infrastruktury to nevím, ale s ohledem na to, jak vysoká ta částka byla (ekvivalent dnešních 100 miliónů, nebo taky 666 666 vědcohodin, tedy 20x tolik než za 10 mega máš dnes), tak bych řekl že jo. Co vím určitě, tak v tom nebyly náklady na start, protože ty platit SSSR spřáteleným zemím v rámci programu Interkosmos (u kterého mimochodem náš průmysl dělal polovinu vybavení družic, proto jsme dostali prvního kosmonauta právě my, za "odměnu").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud se to přepočítá na vědcohodiny, tak je to hodně, pokud ovšem budeme uvažovat techniku, tak to moc nebude. V době Magionu-1 mohlo jít třeba po pořízení sálového počítače, také komunikační technika mohla být poměrně drahá, takže možností, kde to mohlo naskočit je hodně, ale z hlediska personálního na tom moc lidí nepracovalo, protože se to dělalalo v rámci ionosférického oddělení GFÚ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je sice možné, ale v praxi na tom dělalo více lidí. Tehdy se totiž přístroje dělaly do součástky doma. Dneska se to prostě ponakupuje všude možně. Proto u magionů jsou vědcohodiny relevantnější. Kupní síla je pak zřejmě důležitější u VZLUSATů (za předpokladu, že většina toho 20 miliónového rozpočtu šla na nákup zařízení a ne do kapes nějakých "manažerů").

Ostatně opravdu dělalo (a ne jen parazitovalo, jak je v kapitalizmu běžné) na VZLUSAT-2 trojice lidí.

Jinak jsem zjišťoval to pozemní řízení Magionů a už bylo dávno postavené (radiotechnická observatoř Panská ves založena 1962 a signály se tam zachytávaly už deset let před tím), když se první Magion začal uvažovat, takže v rozpočtu toto nebylo také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na observatoři byla v Panské Vsi uvedena do provozu v roce 1978 druhá budova observatoře se sálovým počítačem PRS4000-Robotron, takže ta souvislost tam je.
https://www.ufa.cas.cz/struktura-ustavu/oddeleni-ionosfery-a-aeronomie/o...
https://www.robotrontechnik.de/index.htm?/html/computer/r4000serie.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy poznatek. Souvislost je ocividna. Co se clovek nedovi, kdyz na internetu narazi na normalniho diskutera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.